SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Baba - mama jelbeszéd

Fodor Zsuzsa [cikkei] - 2010-08-25
Újabb divathóbort, vagy hasznos kommunikációs eszköz?

Érvelni mindkét oldalon lehet. Azonban a gyakorlati tapasztalatok és kutatások Amerikában és Nyugat-Európában azt mutatják, hogy a szülő és a gyermek közötti kapcsolat még szorosabbá válik ez által a “titkos" nyelv által.
Baba - mama jelbeszéd

A baba jelbeszéd látszólag beáll a korai fejlesztést ajánló szolgáltatások hosszú sorába, de aki egy kicsit beleássa magát a témába, az rájön, hogy sokkal többről van szó.  A mintegy 30 éves Amerikai tapasztalat és a számolatlanul kutatásra költött dollár millióknak köszönhetően ma már tudjuk, hogy ez a korai vizuális fejlesztés hatásában még az iskolai években is érezhető. És nem kisebb dolgot állítanak, mint azt, hogy aki baba korában tanult jelbeszédet, annak iskolába kerülve jobb a teljesítménye, és ez egyértelműen a jobb olvasásértésnek köszönhető.  A kapcsolatot még nem tudták a tudósok sem egyértelműen megmagyarázni, mint azt sem, hogy a jelelő babáknak miért nagyobb az olvasás iránti érdeklődésük, miért lesz köztük több az aktív olvasó.

A baba-mama jelbeszéd a siket jelbeszédre épül, bár a gesztusok használata nem testidegen a hallók világától sem:  pápá – az elválás jele, vagy ha valaki éhes, önkéntelenül is nyúl a hasához, hogy csak néhányat említsek. Ezeket a gesztusokat tereli a jelbeszéd egy rendszerbe, ami konzekvensen mutatja ugyanazt a jelet, ugyanahhoz a tartalomhoz.  Persze nem a kutya, cica, autó vagy labda jelei a fontosak, hiszen a tárgyra rábökve könnyen kitaláljuk, hogy mit is szeretne csemeténk. De ha arról van szó, hogy várni kell egy kicsit, vagy rákérdezünk, hogy igényli-e a segítségünket, akkor már nehezebb az üzenetet átvinni.  Kétgyermekes anyaként, szinte naponta használom a mai napig is a jeleket, pedig a nagyobb fiam már 5 éves.  De elég a játszótéren egy fél pillantás, és már tudja is a fiam, hogy mit szeretnék: hagyja azonnal abba a másik püfölését, vagy 5 perc és indulunk haza.  Ilyenkor büszkén aratom le az irigykedő szülők pillantásait, és olvasom a gondolatokban, hogy ezt ugyan hogy csinálta?  És persze a sok fejlesztés mellett nem szabad elfelejteni, hogy a jelelés nem más, mint egy közös játék, titkos nyelv.  Azt már mondanom sem, kell, hogy a múltkor egy szupermarketben a pénztárnál előttem egy siket pár fizetett, és látva, hogy jelelnek, a fiamnak rögtön felcsillant a szeme, hogy ő ezt ismeri, már látott ilyet  és amikor előre engedtek minket mutatta a köszönöm jelét.  A mai tolerancia-szegény világban nagyon büszke voltam az 5 éves fiamra.

A jelbeszéd megnyit egy másik kommunikációs csatornát. Olyan, mintha egy másik nyelvet tanítanánk a gyereknek, és mégsem, hiszen a magyar jelek nagyon nagy mértékben épülnek magyar nyelvi és kulturális hagyományokra. Mint minden pre-verbális kommunikáció önbizalmat ad, és emellett egy olyan nyitottságot a világ felé, ami a felfedezést, az önkifejezést támogatja.

A jelbeszéd akkor a legsikeresebb, ha családi támogatottságot élvez, és nincs is nagyobb öröm, mint a kedvenc dalodat családi körben énekelni-jelelni.  De fontos része lehet, az első könyv-olvasás élménynek is. Minden 9 hónap feletti babának és szüleinek ajánljuk.  A módszerről és elérhetőségről bővebben:  http://www.lilliput.co.hu/ vagy Fodor Zsuzsánál a 30/98-414-98-as telefonszámon.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja