SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babafürdetés félelem nélkül

Családinet [cikkei] - 2010-12-06
Az újszülött kisbaba első fürdetése egy igazi bátorságpróba, de mi most megmutatjuk, hogy egyáltalán nem boszorkányság!
Babafürdetés félelem nélkül


Babafürdetés


Milyen gyakran  fürdessük a kisbabánkat?

Erre nincs előírás, ezt mi dönthetjük el. Az újszülött csecsemőket nem fontos minden nap megfürdetni. Teljesen elegendő hetente két-három alkalommal. Főleg akkor, ha kemény víz van a lakóhelyünkön, mert  ebben az esetben a gyakori fürdetés kiszáríthatja az újszülött bőrét. Egyes babák nagyon szeretnek fürdeni, mert ellazulnak a kellemes langyos vízben, így a későbbiekben gond nélkül beilleszthetjük ezt a napirendjébe.

Naponta többször is megtisztíthatjuk a baba arcát, illetve kezét. Természetesen a popsit, és a nemiszerveket minden pelenkacsere után tisztára kell törölni!

Az első pár fürdetés félelemmel töltheti el azokat a szülőket, akik még nem tudják, hogyan kell helyesen tartani a picit. Azt tanácsoljuk, hogy az első alkalmaknál mindkét szülő legyen jelen, így hamarosan kialakul az a gyakorlat, amely mindenkinek megfelelő.

 

Így tarthatjuk helyesen a csecsemőt:


Fektessük a babát teljes vállával a bal alsó karunkra, így bal kezünkkel biztonságosan tarhatjuk, míg jobb kezünkkel  fürdetjük őt.
A babák többnyire élvezik a fürdetést és megnyugszanak tőle.



Miben fürdessük a babát?


A normál fürdőkádat nem ajánljuk, mert akkor vagy térdelnünk kellene előtte, vagy nagyon bele kellene hajolnunk. Amellett, hogy mindkét megoldás kényelmetlen, nem is biztonságos, mivel nem tudjuk közben rendesen tartani a babát.

Az első néhány hétben fürdetővödröt is használhatunk, mert ebben a babák jobban érzik magukat és kényelmesebben tudnak mozogni. A fürdetővödör azért is előnyös, mert az anyaméhbeli állapotokra emlékezteti a csecsemőt.



Melyik napszak a legalkalmasabb a fürdetésre?


Válasszunk ki egy olyan időszakot, amikor semmi sem zavarhat meg bennünket abban, hogy teljesen a babánkra tudjunk figyelni. Fontos, hogy a csöppség éber és nyugodt legyen. A két etetés közti időszak a legmegfelelőbb erre, amikor  a poci nincs túlságosan tele, és nem is éhes a baba. Az első pár hétben talán jobb, ha napközben fürdetünk, azonban néhány hónap múlva már beilleszthetjük az altatás körüli rituáléba, mert a meleg víz ellazítja a babát és el is álmosíthatja. Ilyenkor már bevonhatjuk a többi családtagot is, pl. az apukák különösen szívesen veszik ki részüket a fürdetésből.

Ha esetleg csengetnek, vagy csörög a telefon, miközben egyedül fürdetjük a babát, akkor, a következő módon járjunk el: Vegyük ki a babát a vízből, csavarjuk bele egy törölközőbe és vigyük magunkkal. Soha ne hagyjuk magára, egyetlen másodpercre sem!
Pár másodperc egyedüllét is veszélyes lehet a baba számára. 

Kép: nguyenhuyentrang17280 / Pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja