SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tudnivalók a köldökcsonk ellátásáról

Makay Zsuzsa [cikkei] - 2011-12-28
A köldökzsinór a fogamzástól számított ötödik hét után kezd kialakulni, és a huszonnyolcadik hétig fejlődik, amely a méhlepény és embrió, ill. a magzat között teremt összeköttetést. Két artéria (verőér) és egy véna (visszér) szállítja benne a vért a magzat és a méhlepény között. Hossztengelye körül többszörösen csavarodott, kiviselt terhességben kb. 50 cm hosszúságú, mutatóujj vastagságú, szürke színű, puha tapintatú.
Tudnivalók a köldökcsonk ellátásáról

A zsinóron keresztül a méhlepényből vér áramlik a magzat szervezetébe, ami fontos táp- és ásványianyag tartalma miatt fontos az élet indulásához. Születés után a köldökzsinór még jó húsz percig pulzálhat, hagyják, hogy a baba külvilághoz való adaptálódását a köldökzsinóron át kapott oxigén is segítse. A  zsinórt a baba pocakjától négy-öt centire zárják le köldökcsattal, és közvetlenül emellett vágják el, így a köldökcsonk egészen rövid marad. Ez egy nagy nyílt seb,  kapu a különféle kórokozók számára a hasüreg felé. A teljes leszáradásáig alapos kezelést igényel  általában 1-2 hétig, de ennél később is előfordulhat a leesése.

Pelenkázáskor vigyázzunk, hogy a pelenka széle ne akadjon bele a csonkba, mert leszakíthatja azt. Ezt megakadályozhatjuk, ha 10x10-es mull-lappal lefedjük a csonkot, melyet a pelenka és a body leszorít, fixen tart. A váladékot is felszívja.

A kezeléshez gyógyszertári, 70% alkohol és sebhintőpor szükséges.  Ezekhez a patikában lehet hozzájutni, a receptet a gyermekorvos adja, amikor először kimegy az újszülötthöz.  Régebben hazajövetelkor a kórházban már felírták, de az utóbbi időben ez egyre ritkább. A tisztításhoz steril vatta vagy gézlap
szükséges. Alkoholt elég egy nap egyszer használni, mert nagyon kiszárítja a baba amúgy is száraz bőrét, sterillé teszi azt, így kaput nyit a kórokozók felé. A hintőport lehetőleg minden pelenkázáskor érdemes használni, gyorsabban szárad le tőle a csonk. Amikor már egy kicsit engedi a csonk, hogy alányúljunk, a tövénél is érdemes jól beporozni. Soha ne erőszakoskodjunk a csonk mielőbbi leesésével, mert beszakadhat, vérezhet. A kölök kezelése nem fájdalmas, de a nyílt sebet az alkohol csípi, ezért érdemes alkalmazásakor a területet legyezni, hogy gyorsabban párologjon el.  Miután leesett a csonk, a kezelést addig kell folytatni, míg a váladékozás meg nem szűnik. Fültisztító pálcikával jól bele lehet nyúlni a köldökbe. A leesett csonk helyén enyhe vérzés, váladékozás lehetséges. Ritkán elfertőződik, melynek jele a bőr begyulladása, bepirosodása, váladékának kellemetlen szaga.



Fürdetéskor a köldökcsonk nem ázhat fel! Kevés vízben kell fürdetni a babát, ami nem éri el a hasát. Néhány csepp víz nem okoz gondot, puha pelenkával fel lehet itatni. A csonk leesése után se ázzon a még váladékozó seb. Türelmes kezeléssel néhány nap múlva tökéletesen  varasodik, majd begyógyul.
 
Ha problémát tapasztal, keresse meg a gyermekorvosát vagy a védőnőjét!

Fotó: foter.com

Makay Zsuzsa


Makay Zsuzsa
Védőnő, családterapeuta

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja