SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bölcsőhalál

Dr. Sebő Zsuzsanna [cikkei] - 2011-11-29
A 0-12 hónaposan elvesztett csecsemők 1,4%-a az un. bölcsőhalál, más néven SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) áldozata. A bölcsőhalál csecsemőkorban bekövetkező, előzmény nélküli, váratlan halál, amikor sem az előzményben, sem az utánvizsgálatkor nem tudunk kiváltó okot igazolni.
Bölcsőhalál

Magyarországon évente 100 000 újszülöttel számolva, durva számítások szerint,  30-50 csecsemőt vesztünk el  SIDS-ben.(Amerikában ez a veszteség évi 7000 csecsemő)

A bölcsőhalál nem egy új betegség, hiszen már a Bibliában a Királyok I. Könyve 3: 21-ben  is olvashatjuk: “Mikor pedig hajnalban felkeltem, hogy megszoptassam az én fiamat: ímé, megholt.”

Bár az első tudományos leírás 1923-ból származik, a hirtelen halál definícióját csak 1970-ben írták le, és jóval később, 1991-ben alakult ki a módosított, ma is elfogadott definíció. Azóta, bár számos kutatás és vizsgálat történt, számos hajlamosító tényezőt és vélelmezett okot írtak le, valójában a pontos kiváltó okot ma sem ismerjük.  

Vannak szakmai hipotézisek a légzőközpont fejletlenségéről, az agytörzs fejletlenségéről, mely többek között az un. ébresztő reflex működését befolyásolja (ébresztő reflex: alvás alatt a szabad légzést akadályozó helyzetből a fej elfordul). De leírnak esetleges gyakoribb vagy elhúzódó légzéskimaradásokat, alvás-ébrenlét zavarokat, egyes agyi területek mikroszkopikus elváltozásait. Valójában a bölcsőhalál valószínűleg többtényezős okra vezethető vissza, ahol a genetikai tényezők is szerepet játszhatnak, hiszen a bölcsőhalál ismétlődési kockázata nagyobb azoknál a családoknál, ahol korábban már előfordult ez a tragédia.

Csecsemőkorban betegségek, veleszületett rendellenességek (szívhibák, anyagcserezavarok, idegrendszeri rendellenességek), balesetek is vezethetnek váratlan halálhoz, de mivel ilyenkor a kiváltó ok ismert vagy megismerhető, ezeket nem soroljuk a bölcsőhalálhoz.

Jogos a kérdés, hogyan védekezhetünk, ha a kiváltó okot nem ismerjük.

Számos igazolt SIDS-re hajlamosító tényező van, melynek figyelembe vételével, elkerülésével csökkenthetjük a veszélyt. Ezeket a rizikótényezőket széleskörű után vizsgálatokkal, vagyis a SIDS-ben elhunyt csecsemők körülményeinek statisztikai vizsgálatával állapították meg.

Kezdjük az anyai eredetű rizikó faktorokkal:

  • fiatal vagy idős anyai életkor,
  • a korai szoptatás felfüggesztés,
  • az anya passzív és aktív dohányzása (mind a várandósság alatt, mind a szülés után),
  • anyai drogfogyasztás ( különösen az ópiátok),
  • anyai alkoholizálás (bár ezt a statisztikai adatok nem támasztották alá),
  • aluliskolázottság

A csecsemő oldaláról veszélyeztető tényezők:

  • az alacsony születési súlya,
  • az éretlensége,
  • iker léte,   
  • fiú volta ( a bölcsőhalott csecsemők 60%-a fiú),
  • 1-4 hónapos kora

Környezeti hajlamosító tényezők:

  • magas szoba hőmérséklet,
  • a baba túlhevülése alvás alatt (szobahőmérséklet, túlöltöztetés),
  • puha felületen való alvás (párna, állatbőr, matrac, takaró),
  • fej feltámasztása (párna),
  • hasonfekvés (az Egyesült Államokban a hanyatt-fektetési kampányt követően 40%-kal csökkent a bölcsőhalál),
  • őszi-téli hónapok,
  • éjszakai órák

Mit tehetünk, hogy a tragédiát elkerülhessük?

Rizikó tényezők elkerülése:

Az, hogy a várandós és a csecsemőjét gondozó anya ne dohányozzon, ne drogozzon, természetes szabály, de jó lenne, ha környezete is figyelembe venné a passzív dohányzás okozta ártalmakat, veszélyeket. Az  elkerülhető rizikótényezők kiiktatása további biztonságot adhat. Tehát minél tovább szoptasson az édesanya, ne fűtsenek túlzottan a baba szobájában, ne fektessék puha takarók közé a csecsemőt, ne kapjon párnát, valamint kerüljék a hason altatást.

Kivizsgálás-alváslabor:
Az országban több helyen (csecsemő és gyermekosztályokon) működik olyan felszerelt egység, ahol a csecsemő 24 órás megfigyelés alatt áll, miközben műszerekkel ellenőrzik a légzését, szívműködését, vizsgálják az esetleges refluxainak számát és számos egyéb paraméterét. Ebből lehet következtetni (hangsúlyozom csak gyanítani, biztosat mondani nem) arra, veszélyeztetett-e a kicsi, hirtelen csecsemő halál szempontjából. Amennyiben a babának elhárítható rizikófaktora van (pl. reflux), ezt kezelik.

Monitorozás :
Léteznek olyan légzés-alarm készülékek, melyek a csecsemő ágyába helyezve, légzés kihagyásnál riasztanak. Különböző árú és minőségű őrzők vannak forgalomban. A gyengébb minőségű légzés alarmok indokolatlan megszólalásokkal riogatják a szülőket, akik végül megunva ezt a készenléti állapotot, kikapcsolják a készüléket.  Mindenképpen szakemberrel konzultáljon a szülő, mielőtt megveszi a nagyáruházak légzésőrző csiribiri készülékét.

Az utóbbi években jelentek meg közlések a monitorozás hiábavalóságáról, mert azt tapasztalták, használatuk elterjedése ellenére nem csökkent a bölcsőhalálban elvesztett csecsemők száma. Ezt a véleményt nem osztom, hiszen egy légzés kimaradás időbeni észlelésével, gyakran a folyamatot meg lehet állítani, és a gyereket megmenteni. (saját praxisomban van két - ma már középiskolás gyermek - akiket a babyalarm riasztására ugró és beavatkozó édesanya mentett meg.

Teendők, újraélesztés elsajátítása

Amikor egy csecsemőnek leáll a légzése (ez a gyakoribb csecsemőkorban, a szívmegállás jóval ritkább), néhány percig a klinikai halál állapotába kerül. Ebben a néhány percben van esély a baba megmentésére. Esély akkor van, ha a szülő tudja mit kell tennie, ha az alapvető fogásokat megtanulta. Magyarországon lehetőség van akár tanfolyamon, akár fél-egynapos képzésen a legszükségesebb újraélesztési teendők elsajátítására.

Ennek a tudásnak a hiányában a legjobb baby-alarm is csak dísze a lakásnak.

Ma, amikor szülésre felkészítő tanfolyamok, előzetes gondozási, nevelési tanfolyamok, és egyéb ismeretek oktatására szervezett sorozatokra járnak a várandós anyukák és apukák, bele kell, hogy férjen az alapfokú újraélesztési technika elsajátítása. Annak, pedig, aki  bármely okból légzés megfigyelőt használ a csecsemőjénél, kötelezővé tenném, különösen akkor, ha rizikó tényezők is vannak jelen.

Összefoglalva: a bölcsőhalál szerencsére egy igen ritkán előforduló tragédia, melynek okát nem ismerjük, de számos rizikófaktorát igen. Ezen rizikófaktorokat csökkentve, az esetleges bajra felkészülve az előfordulás tovább csökkenthető.

Fotó:
www.foter.com

Dr. Sebő Zsuzsanna


Dr. Sebő Zsuzsanna
Gyermekgyógyász, homeopátiás tanácsadó

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/922-93-09
E-mail: sebozsuzsa@gmail.com
Honlap: www.homeoduo.hu (fejlesztés alatt)
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja