SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Változások, szülés után

Kókai Kata [cikkei] - 2006-02-02
A test nagy változásokon megy keresztül a várandósság kilenc hónapja alatt. Ez a változás azonban nem csak a szülésig tart, azt követően is megfigyelhetők különbségek.
Változások, szülés után

Kilenc hónap hosszú és boldog időszak a babavárók számára, reményteli várakozás, hogy végre megpillanthassák gyermeküket. A várandósság kilenc hónapja alatt a női test nagy mértékű változáson megy keresztül, s ez a változás a várva várt gyermek megszületését követően is folytatódik.

A szülést követően a méh szinte azonnal elkezd zsugorodni, s lassan visszatér a várandósságot megelőző állapotba. A szülést követő változások azonban csak átmeneti állapotot jelentenek, s azt a célt szolgálják, hogy a szervezet visszaálljon eredeti állapotába. Idő közben természetesen adódhatnak egyéb jelenségek is; kisebb fájdalmak, szülést követő vérzés, fájdalom a mellekben, vagy éppen emésztési zavarok.

Vérzés szülés után

A szülést követően jelentkezhet kisebb vérzés, mely általában nem utal komolyabb problémára. A szülést követően a méh elkezdi összehúzódását, s tisztítja önmagát. A váladék először piros, később barnás színű lehet, végül pedig sárgás, vagy fehér színre vált, mielőtt teljesen elmarad. Kezdetben nehéz lehet, később azonban egyre kevésbé zavaró, s lassan magától elmúlik.
Természetes szülést, és császármetszést követően is előfordulhat, azonban a szülést követő hatodik hét előtt el kell múlnia. Függetlenül attól, hogy természetes jelenségről van szó, érdemes a nőgyógyászt is tájékoztatni a változásról, hogy kizárhassa az egyéb okokat.

Gát tájék fájdalma

Legtöbb esetben gátmetszést hajtanak végre a szülés során, hogy a gyermek akadálytalanul jöjjön a világra. Bár maga a metszés legtöbbször helyi érzéstelenítéssel történik, s a szülést követően is érezhető egy ideig a gyógyszer hatása, a későbbiekben, a gyógyulás időszakában könnyen előfordulhat gáttáji fájdalom. Az apró metszés legtöbb esetben könnyen és gyorsan gyógyul, azonban a kellemetlenségek elkerülésére célszerű természetes gyógymódokhoz folyamodni. A gyógynövényes krémek, illetve az ülőfürdő sokat segíthet.

Utófájások


A szülést követően jelentkezhetnek "utófájások", melyek leginkább a menstruációs fájdalomra emlékeztetnek. Ezeket a kisebb fájásokat a méh összehúzódása okozza. A szülést követően a méh gyors zsugorodásba kezd, hogy visszanyerje a várandósságot megelőző természetes állapotát. A kisebb fájások meleg vizes palackkal enyhíthetők.

A mellek érzékenysége

Ahogy megkezdődik a kisbaba számára életet adó anyatej termelődése, a mell olykor feszülhet, fájdalmassá válhat. Bár eleinte kellemetlennek tűnhet, valójában a szoptatás jelenti a megoldást. Minél gyakrabban lehet szoptatni a babát, annál inkább helyreáll a tejtermelődés, és a mell feszülése, fájdalma is megszűnik. Minél hosszabb ideig tart a szoptatás időszaka, annál inkább megszűnnek a problémák. Ha a mell megnövekedik, és fájdalmassá válik, a baba azonban még nem éhes, a fejés jelentheti a megoldást. Ha egy kismama nem szoptatja gyermekét, a tejtermelés miatt fájdalmasan megduzzadhatnak mellei.

Emésztés, és egyéb változások

A szülést követően hosszabb-rövidebb ideig előfordulhat inkontinencia. Az intim torna (melyet már a várandósság idején is célszerű rendszeresen végezni) meggyorsíthatja a regenerálódás folyamatát, és elősegíti az inkontinencia megszűnését. Emésztési problémák is előfordulhatnak; nem egy esetben puffadás és székrekedés is előfordulhat. Ennek megelőzésére változtatni kell az étrenden. A rostdús élelmiszerek (teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, zöldségek gyümölcsök) nem csak a szervezet méregtelenítését, és a megfelelő vitaminbevitelt biztosítják, de az emésztés folyamatát is könnyítik.

Megváltozott étrend

Könnyen előfordulhat, hogy a kismama, aki szoptatja gyermekét, sokkal többet eszik a szülést követően, mint várandósság idején. A szoptatás során az értékes tápanyagok nagy része elvonásra kerül az anya szervezetétől, s az anyatejbe kerül, így az anyuka sokkal "kívánósabb", éhesebb lehet. Nem egyszer a plusz kilók nem a várandósság során, hanem a szülést követően alakulnak ki.
Ennek ellenére pont ebben az időszakban tilos a diétázás. Fogyókúrára bőven lesz még alkalom, de amíg tart a szoptatás baba és anya érdeke egyaránt az, hogy megkapjanak minden értékes tápanyagot, melyre szervezetüknek szüksége van. Az ételmegvonás helyett érdemes kíméletes "sportba" kezdeni; a Kegel gyakorlatok az intim testrészek egészségét segítik elő, a lassú séta pedig kielégítheti a kismamák mozgásigényét. A szüléstől függően (adódtak-e komplikációk, császármetszés vagy természetes szülés stb.) mindenki számára más időpont az aktuális a sport újrakezdésére.

Legtöbb esetben, ha a szülés során nem adódott komplikáció, s a kismama egészséges, a szülést követő változások normálisak. Azonban a szülést követő jelenségekkel kapcsolatban mindig érdemes tájékoztatni a kezelőorvost, hogy kizárhassa az egyéb okokat.

Fotó: www.flickr.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja