SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A mama karjában

Családinet [cikkei] - 2007-02-27
A kismamák örök problémája: vajon mennyi ideig lehet ölben a baba? Meddig babusgassák, és mikor? Ha rosszkedvű, és meg kell vigasztalni, vagy ha csak egy kis játékra vágyik? Esetleg a mama érez vágyat a kicsi iránt?
A mama karjában

A szakemberek ezekre a kérdésekre nem tudnak egyértelmű választ adni: minden gyerek más egyéniség, az egyik babának elég napi fél órácska, a másiknak napi négy-öt óra is kevés.

Ugyanilyen nehezen határozható meg, hogy a gyerekek meddig igénylik azt, hogy a szülő a karjába vegye őket. Mert lehet, hogy amikor elkezdenek mászni és járni, már kevesebbet kívánkoznak a mama ölébe, de ha valami baj van, akkor azért mégiscsak onnan tűnik a legbiztonságosabbnak a világ!

Ne féljünk fölvenni a babát, s ne féljünk babahordozóba téve, magunkhoz fogva közlekedni vele. Így a kicsi biztosan kevesebbet fog sírni: a mama közelsége, teste melege, szívverése, hangja megnyugtatóan hat a rá, és a későbbiekben is sokkal meghittebb lesz a kapcsolatuk. Tudományos kutatások igazolják, hogy az a baba, akit sokat tart a mamájuk a karjában, kiegyensúlyozottabb és boldogabb, mint ridegen nevelt társa. A gyakori testkapcsolatnak köszönhetően a vérben nem halmozódik fel a stresszhormon, ezért a gyerek gyorsabban fejlődik. Magabiztossá válik, nagyobb lesz az önbizalma.

Néhány jó tanács:

  • A babahordozóban kössük szorosan magunkhoz a babát, és ne engedjük túl alacsonyra.
     
  • Ne féljünk a babát a nyakunkba akasztott kendőben, vagy ülőalkalmatosságban hordani, egy normálisan fejlődő kisbabának ez semmilyen problémát nem okoz.
     
  • Figyeljünk arra, hogy a baba szétterpesztett lábakkal üljön, ennek érdekében tehetünk a lába közé egy extra pelenkát. A csipőnek nem tesz jót, ha sokáig lóg lefelé a baba lába.
     
  • Az első három-hat hónapban fordítsuk magunk felé a kisbabát, csak később helyezzük úgy a nyakunkba, hogy szemlélhesse a külvilágot. Ebben a pozícióban a válla hátrafelé megfeszül, ugyanakkor a környezet zajai, eseményei megijeszthetik.
     
  • Az újszülöttet úgy hordjuk, hogy a teste minél közelebb legyen a miénkhez. Csípőnkre csak négy hónapos korától ültessük.

www.nana.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja