SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan válasszunk játékot?

Kókai Kata [cikkei] - 2007-02-14
A mai kiskereskedelemben nincsenek határok, minden képzeletet túlszárnyal a kínálat.
Hogyan válasszunk játékot?

De vajon melyik játék lehet ideális gyermekünk számára? A választás először könnyűnek tűnhet, hiszen minden évben megvan az aktuális trend. Egyszer az építőjátékok, máskor a szuperhős figurák jönnek divatba. A kérdés azonban az, hogy van-e értelme ilyen játékokat választani, és egyáltalán, meddig köti le a gyermek figyelmét? Amint megérkezik az újabb szuperhős, máris unalmassá válik a régi.

Hogyan válasszunk játékot?

Mint rengeteg más dologban, itt is elmondhatjuk, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség számít. Nem mindegy, hogy veszünk 100 hamar megunható játékot, vagy egy olyat, amellyel akár hetekig is szórakoztathatjuk gyermekünket.

A sok játék valójában nemhogy nem hasznos, de akár káros is lehet, hiszen a gyermek képtelen lesz lekötni magát. Gondoljuk csak végig. Ha mi felnőttek kapunk egy egész parfümkatalógust, órákig is lapozgatjuk, mire kiválasztunk egyet. De ha kisebb a választék, rögtön megtaláljuk a legjobban tetszőt.

Gyerekek esetében sincs ez másként; ha a szobájuk olyan, akár egy játékbolt, már egyetlen játék sem fog tetszeni, de ha csak egy-két jól kiválasztott játékkal rendelkeznek, órákig is leköthetjük figyelmüket. A túl sok játék elveszi a gyermekek kedvét, unatkozni fognak, s ráadásul nem sajátítják el a koncentrálás képességét sem.


Ne legyen szem előtt

Általános hiba, hogy minden játék elérhető közelségben van, így a gyermek nem tud választani, de legalábbis nem tud egyetlen játék mellett hosszabb ideig maradni. Ha a rokonoktól, ismerősöktől sok gyerekjátékot kapunk, mindig pakoljuk el a régi, jól ismert játékokat, és csak akkor vegyünk elő egyet-egyet a szekrényből, ha gyermekünk már tényleg megunta az újakat.

Milyen a megfelelő játék?

A jó játék mindig alkalmazkodik a gyermek korához. Egy csecsemő számára még értéktelen egy Barbie baba, de a puha, színes, lapozható mesekönyv leköti a figyelmét. Egy nagyobb gyermek számára már az is fontos, hogy tanulhasson a játékból, sikerélményei legyenek. Az egy-két éves gyermekek számára válasszunk olyan játékokat, melyek segítenek az alap dolgok megismerésében; a színek, formák, anyagok tanulásában.

Honnan ismerjük meg a jó játékot?

A gyermek számára legalkalmasabb játék hosszú időre leköti figyelmét, megtanít számára még ismeretlen dolgokat. Van mondanivalója, története, fejleszti a gyermek kreativitását. Míg egy építőjáték segíthet a logika fejlődésében, a legújabb szuperhős figurája legfeljebb a gyermeki fantáziát veszi igénybe. Hasonlóképpen egy társasjátékból is sokat lehet tanulni; kreativitást, logikát, s ami a legfontosabb; a veszteni tudást. Éppen ezért fontos, hogy mindig kreatív játékot válasszunk, hiszen ezek nem csupán játékok, de egyben a gyermekek legjobb tanárai.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja