SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A meddőség

Kókai Kata [cikkei] - 2004-03-15
Magyarországon a párok 18%-a gyermektelen, melynek leggyakoribb oka a meddőség. De mit is nevezünk meddőségnek? És mit tehetünk ellene? Van rá gyógymód?
A meddőség

Mit nevezünk meddőségnek?

 Ha valaki rendszeres, fogamzásgátlástól mentes nemi életet él, s egy éven belül nem esik teherbe, akkor már meddőségről beszélhetünk. Az emberi szaporodással foglalkozó orvostudomány az elmúlt két évtizedben elképesztő méretű fejlődésen ment keresztül. Ennek eredménye, hogy ma már a meddő párok is jó eséllyel számíthatnak gyermekáldásra.

A világon évente több millió pár szembesül evvel a problémával, de csak mintegy 20 százalékuk fordul orvoshoz, pedig, ha valaki időben kezelteti a problémát, akkor mintegy 80-90%-os eséllyel indulhat el a szülővé válás útján. Magyarországon mintegy 15 000 gyermektelen pár él. De mi is okozza a meddőséget? A válasz nagyon egyszerű:

  • Abortuszok nagy száma
  • Nemi úton terjedő betegsége
  • Kitolódik a szülés anyai életkor
  • Környezetszennyezés
  • Higiénés viszonyok

És még sokáig sorolhatnánk a modern, rohanó világ által okozott problémákat.

Meddő vagyok, most mit tegyek?

Az első, és legfontosabb lépés: mindenféleképpen orvoshoz kell fordulni. Sokakat annyira megvisel már a meddőség lehetősége is, hogy saját maguknak sem ismerik be a problémát. Nagyon fontos, hogy ettől ne érezzük magunkat kevesebbnek, hiszen ez egy állapot, amiről senki sem tehet, és ha mindig elhalasztjuk a vizsgálatokat, akkor talán már késő lesz. Jó azonban tudni, hogy a meddőség nem csak nőknél, hanem férfiaknál is előfordulhat. Ezért első lépésben látogassunk el háziorvosunkhoz, aki a megfelelő szakrendelésekre irányít minket.

A leggyakoribb vizsgálatok:

  • Általános nőgyógyászati vizsgálat
  • Laborvizsgálat
  • Ultrahangos szűrés
  • Méhtükrözés
  • Andrológia (férfi meddőség esetén)

Van gyógymód a meddőségre?

Természetesen az orvostudomány rengeteget fejlődött az utóbbi évtizedekben, s folyamatosan fejlődésben áll. A mesterséges megtermékenyítés többféle módja is ismert, így ma már a meddő párok számára nem az adoptálás az egyetlen gyermekvállalási módszer.

Ez az állapot mindenféleképpen próbára teszi a párkapcsolatot, hiszen hosszú, és sokszor kellemetlen vizsgálatok sorozatán kell átesnie mindkét félnek, s leggyakrabb a fogamzás nem következik be az első beavatkozást követően.

Hasznos tanácsok

Mindenképpen keressünk fel egy megbízható nőgyógyászt, s végeztessünk teljes vizsgálatot. Igyunk gyógyteákat, hiszen egyetlen gyógytea sem rendelkezik mellékhatásokkal. Beszéljük meg párunkkal a problémát, hiszen az elfogadás az egyetlen módszer, hogy elinduljunk a megoldás felé vezető úton.

Fotó:
naliha: Zitrone 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja