SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Több szemszögből a meddőségről

Kókai Kata [cikkei] - 2007-09-12
A meddőség egy olyan probléma, mely akár hosszú évekig is megkeserítheti a párok életét. Akár férfi, akár nő esik áldozatául, mindig nehéz győztesen kijönni ebből a csatából.
Több szemszögből a meddőségről
A meddőség nem betegség. Egy állapot, mely fizikailag és lelkileg is hatással van a párkapcsolatra, s az egyén életére. Legtöbbször csak a várva várt gyermekáldás elmaradása miatt derül rá fény, s általában ekkor már kezelhetetlen. Attól függően, hogy mi okozza az állapotot, bizonyos helyzetekben orvosi segítséggel kiküszöbölhető.

A meddőség- szervezetünk szemszögéből

Nem csak tartós, de átmeneti meddőségről is beszélhetünk. Köztudott, hogy bizonyos gyógyszerek, állapotok gátolhatják a teherbeesést. Maga a fogamzásgátló tabletta is egy "ideiglenes meddőséget" okozó készítmény, mely jó eséllyel véd a teherbeeséssel szemben. Emellett bizonyos élethelyzetek, állapotok is befolyásolhatják a hormonrendszert, illetve a teherbeesés képességét.

Az emberi szervezet rendkívül bonyolult és intelligens. Különböző tünetekkel jelzi, ha felborul az egyensúly. Az ételmérgezést émelygés követi, a romlott étel fogyasztása kiütéséket okoz, s még sorolhatnánk hányféleképpen figyelmeztet minket. Olykor a meddőség is egy jel, mely arra mutat: a szervezet már így is túl nagy terhet visel, nem lenne képes a várandósság bonyolult folyamatát károsodás nélkül végigvinni.

A dohányosok nehezebben esnek teherbe, hiszen a méreganyagokkal telt szervezet nem ideális környezet egy sérülékeny magzat számára. A kórosan sovány emberek szervezete még önmaga fenntartásához sem rendelkezik elegendő tápanyaggal, így képtelen lenne a terhesség miatti megnövekedett szükségleteket kielégíteni. Sok esetben tehát a nem megfelelő életvitel vagy környezet okozza az átmeneti meddőséget. Amint a hátráltató tényezők megszűnnek létezni, a meddőség is a múlté lesz.

A meddőség- lelki megközelítés

Ma már a modern orvostudomány is elismeri, hogy sok fizikai probléma hátterében a lelki egyensúly felborulása áll. Ez nem azt jelenti, hogy minden apró tüsszentésért egy aznapi problémát kell okolni, csupán igyekezni kell nagyobb figyelmet szentelni önmagunkra. A stressz bizonyítottan egészségkárosító hatású. Nem csak az emésztésre, de a hormonrendszerre is hatással lehet.

A munkahelyi gondok, vagy éppen a túlzott gyermekáldás utáni vágy miatt kialakuló stressz hatására egy bizonyos CRH hormon termelődik, mely megakadályozza a teherbeesést. De nem csupán a stressz, hanem a biztonságérzet hiánya is okozhat meddőséget. Amennyiben a párkapcsolat nem nyújt biztonságos hátteret, esetleg mindennapos viták árnyékolják be a kapcsolat, kisebb a teherbeesésre való esély. Az esetben is, ha egy nő fél magától a várandósságtól, vagy a szüléstől.

Ez utóbbi esetek viszonylag könnyen kezelhetők. Szakorvos, illetve a várandósság jobb megismerése segíthet a félelmek, a szorongás leküzdésében.

Meddőség és a megváltozott életmód

Bár évszázadokkal ezelőtt is okozott problémát a meddőség, napjainkban már azokat is érinti, akik nem rendelkeznek semmilyen betegséggel, szervi problémával. Köszönhetően a megváltozott életmódnak sok esetben kialakulhat az �ideiglenes meddőség�. Míg korábban a nők egyetlen feladata a háztartás rendben tartása, s a gyermeknevelés volt, ma már több fronton is helyt kell állniuk: anyaként, feleségként, s alkalmazottként is maximális elvárásokkal kell szembenézniük.

Az állandó megfelelési vágy, a túlhajszoltság, s az állandó stressz természetes következménye a gátolt fogamzás. Az emberi szervezet tűrőképességének is megvan a határa, egyetlen test nem képes három másik helyett dolgozni. A gyermekvállalás előfeltétele a nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb életvitel. Fontos a rendszeres étkezés és testmozgás, a napi nyolc óra alvás, és természetesen a nyugalom.

Kerüljük el:
  • A stresszt
  • A rendszertelen táplálkozást
  • Drogok, alkohol és egyéb élvezeti szerek fogyasztását
  • Egészségtelen ételeket
  • Túlzásba vitt fogyókúrát
Az egészséges életmód alappillére:

Naponta minimum 2 liter víz elfogyasztása
Rendszeres testmozgás
Megfelelő mennyiségű alvás
Stresszmentes, nyugodt környezet
Rendszeres étkezés
A szüléssel kapcsolatos félelmek korai felismerése és megoldása szakember segítségével

Amennyiben a meddőség egy évig, vagy annál hosszabb ideig fennáll, mindenképpen forduljon szakorvoshoz!


 
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja