SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A transz-zsírok fogyasztása meddőséget okozhat

Családinet [cikkei] - 2007-02-19
A gyermekvállalás szempontjából az étrend minőségének kulcsfontosságú szerepe lehet. Az egészséges, vitamindús táplálkozás fenntartása mellett azonban nem árt mellőznünk a transz-zsírokat, fogyasztásukkal ugyanis kétszeresére nő a terméketlenség kockázata.
A transz-zsírok fogyasztása meddőséget okozhat

A transz-zsírok mesterségesen előállított, folyékony olajból készült, szilárd zsírok. Korábbi kutatások bizonyítják a szív egészségét károsító hatásukat, s jelen vizsgálat szerint, a női meddőség kialakulásában is fontos szerepet játszanak.

A Harvard School of Public Health kutatóorvosai 18,500 résztvevővel, 8 éven át zajló vizsgálatuk során úgy találták, hogy az ovulációs problémákkal kapcsolatos meddőség miatt kezelt hölgyek nagyobb mennyiségű transz-zsírt fogyasztottak, mint termékeny társaik.

Azon hölgyek, akik az összes kalóriabevitel csak 2 százalékát is az egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavak helyett transz-zsírokból fedezték, máris kétszeresére növelték a meddőség kialakulását. A vizsgálat során 438 részvevőnél jelentkezett probléma.
 
Fontos megjegyeznünk, hogy a terméketlenséget jelen esetben kizárólag a transz-zsír fogyasztásának negatív hatása okozta. Az ovulációval összefüggő terméketlenség nem állt kapcsolatban ezen kívül sem az összesen bevitt zsír, vagy koleszterin mennyiségével sem.

Annak ellenére, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság  (FDA) immár kötelezően előírja a termékekben található transz-zsírok mennyiségének feltüntetését, ajánlott napi mennyiséget nem állapít meg. Egyelőre senki sem tudja biztosan, mi az a pontos mennyiség, amennyit biztonságosan elfogyaszthatunk. Remélhetőleg a közeljövőben végzett kutatások választ adnak majd erre a kérdésre is.


A transz-zsírok jelenlétére figyelmeztet az adott terméken található "hidrogénezett", vagy "részben hidrogénezett" jelző.

A Harvard School of Public Health kutatócsoportja elsőként vizsgálja az egyes tápanyagok, termékenységet befolyásoló hatását. Korábbi eredményeik szerint a vas készítmények szedése segít az ovulációval kapcsolatban álló meddőségi problémák megelőzésében.

Jelen vizsgálat kizárólag a transz-zsírok hatásának megfigyelésére irányult. A kutatók az elemzés során nem vették figyelembe az olyan, szintén meddőségre hajlamosító tényezőket, mint a hosszas koplalás, vagy jelentős túlsúly.

A cikkel kapcsolatban érdeklődjön bővebben az InterMed Szülészeti és
Nőgyógyászati Központban.
web: www.szuleszetikozpont.hu
email: intermed@orvosok.com
tel: 06 20 3526298

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

Az élet különféle eseményei - mint például egy nyaralás, egy fontos találkozó vagy egy sportesemény - gyakran igénylik, hogy a nők előrehozzák vagy késleltessék menstruációjukat. Ezzel kapcsolatban azonban számos tévhit kering, és van, amelyik kifejezetten veszélyes és tilos is - Dr. Elek Csaba nőgyógyász szakértőnket kérdeztük a témáról.
Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

A nyári hónapokban gyakran előforduló húgyúti fertőzések komoly kellemetlenséget okozhatnak, különösen a nők körében. A megnövekedett hőség, a strandolás és a nem megfelelő higiéniai szokások mind hozzájárulhatnak a fertőzések kialakulásához. A Budai Egészségközpont urológus főorvosa, Dr. Póth Sándor összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a témában, továbbá hasznos tanácsokat ad a megelőzésre és a kezelésre vonatkozóan.
Meglepő tények a látásunkról - Mindannyian színvakon születünk

Meglepő tények a látásunkról - Mindannyian színvakon születünk

A szem a testünk második legbonyolultabb szerve, ennél már csak az agyunk bonyolultabb. A látást annyira alapvető képességnek vesszük, hogy szinte bele sem gondolunk, mennyi mindent köszönhetünk neki. Az alábbi érdekességeket elolvasva pedig rá fogunk döbbenni, hogy eddig igencsak keveset tudtunk egyik legértékesebb részünkről.
A szerkesztő ajánlja