SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyógytornász által vezetett terhestorna

Fenyvesi Ildikó [cikkei] - 2008-06-09
A terhestorna fontos részét képezi a szülésre felkészülésnek. A betöltött 12. héttől - orvosi engedéllyel - kezdhetünk terhestornára járni. A tornát tulajdonképpen a terhesség végéig lehet folytatni. Az utolsó hetekben javasolni szoktuk a szülésre felkészítő órán való részvételt. A terhestornán kívül érdemes látogatni azon kórház előadásait, illetve szülésre felkészítő óráit, ahol szülni fogunk.
Gyógytornász által vezetett terhestorna

Minden kismamának fontos, hogy részt vegyen terhestornán, mert bár a terhesség nem betegség, a női test igen nagy változásokon megy keresztül, és a terhestorna segíti a megfelelő fizikai és mentális egyensúly megtartását.

Melyek ezek a változások:

1. A hormonháztartás megváltozik, ezáltal hangulatingadozások jelentkezhetnek, érzékenyebbé válunk.
2. Szintén a hormonháztartás megváltozása miatt olyan anyagok képződnek, melyek lazítják az ízületi szalagokat, a tokot, ezáltal az ízületeink lazábbak lesznek, így túlzott megterheléskor nagyobb a sérülés veszélye.
3. A terhesség alatt fokozatosan nő a kismama testsúlya, mely mind nagyobb és nagyobb terhelést ró az ízületekre és a keringésre - ilyenkor kialakulhat bokasüllyedés, derékfájás, csípőfájdalom illetve fáradékonyabbak lehetünk
4. Ahogy a hasunk és a melleink növekednek a gerinc görbületei is változnak - a deréktájon lévő homorulat egyre nagyobb lesz, a hátunknál lévő domborulat is nő, ezért a nyakunkat előretoljuk. A másik lehetőség, hogy annyira bebillentjük a medencénket, hogy a deréktáji homorulatunkat elsimítjuk és így az összes többi görbület is laposabb lesz. Egyik variáció sem jó, ezeket próbáljuk elkerülni.


5. Ezen változások mindegyike a következő problémához vezet: megváltozik a súlypont, így a kismama egyensúlya is változik és ügyetlenebbek, botladozósabbak lehetünk. Nagyon oda kell figyelni hova lépünk, mert sokkal könnyebben eleshetünk ilyenkor.

Mit csinálunk a terhestornán?

Az első és legfontosabb dolog, hogy egy kis mozgást viszünk mindennapi életünk rohanó sodrába. A terhestornán nincs ugrálás, nincs kemény izomerősítés, viszont nyugodt, viszonylag lassú mozdulatokból álló, egész testet átmozgató tornát végzünk. Itt lazíthatunk, feltöltődhetünk, és a terhesség okozta hát, illetve derékfájdalmakat is csökkenteni tudjuk. Találkozunk más kismamákkal, akikkel meg tudjuk osztani tapasztalatainkat, esetleges kételyeinket és egy-egy új tippet, trükköt is tanulhatunk egymástól. Ami talán a kismamáknak a legfontosabb a terhestornán, hogy olyan légzéstechnikákat tanulunk, melyeket a vajúdás, illetve a szülés alatt használni tudnak. Figyelmet fordítunk arra is, hogy sokszor bedagad a kezünk, lábunk. Ennek megoldására keringésjavító, úgynevezett Vénás tornát tanulunk. Odafigyelünk a gátizmokra és egy kis intimtornát is beiktatunk a gyakorlatok közé.

Végül fontos még azt megjegyeznem, hogy a terhestorna gyógytornász által vezetett, így a megtanult gyakorlatokat otthon is bátran végezhetjük.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja