SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ha eltéved a petesejt

Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-20
Ha valaki kételkedne a tudatos családtervezés és a terhesgondozás fontosságában, akkor jusson eszébe: a megtermékenyített petesejt vándorútja során el is tévedhet ám, és az nem játék...
Ha eltéved a petesejt
Normál esetben a megtermékenyített petesejt a méhben tapad meg. Ám van egy veszélyes szituáció, amikor a szervezet téved.

Nem gyakori, ám annál kockázatosabb, amikor a megtermékenyített petesejt nem a méhben, hanem valahol máshol tapad meg. A méhen kívüli terhesség súlyos állapot, azonnali beavatkozást igényel. Ha a fogamzóképes korban levő nőnek a vérzéskimaradást követően rendellenes vérzése, alhasi és a belső nemi szerveknél tapintható fájdalma van, az intő jele lehet a méhen kívüli terhességnek.

Hol keletkezik a zűrzavar? Megtermékenyítésre akkor kerül sor, amikor a petesejt hozzáférhető a hímivarsejt számára, tehát az ovuláció után. A tüszőből kilökődő pete vándorútra indul, először a hasűrbe jut, majd a petevezetőn keresztül a méhbe. A megtermékenyülés rendszerint a petevezeték középső szakaszán megy végbe. A normális terhesség már nagyon hamar kimutatható a vizeletből. De amikor a petesejt nem a neki megfelelő helyen termékenyül meg és ágyazódik be, hanem gyakran a petefészket a méhvel összekötő petevezetékben, akkor az életet is veszélyeztető állapot alakul ki.

A spirál bűne

Tudatos családtervezéssel elejét lehet venni a komplikációnak. A méhen belüli fogamzásgátló eszközök közül bűnös lehet a spirál… Emiatt sokaknak fenntartásaik vannak az eszközzel kapcsolatban. A spirált használó nőknél, ha teherbe esnek, a terhesség általában méhen kívüli. A vetélés 3-szor, a méhen kívüli terhesség pedig 10-szer (!) gyakoribb, mint azoknál, akik nem használnak eszközt. Ezenkívül a spirál is okozhat abortuszt - a vetélést mesterségesen létrehozhatja.

A tudatos családtervezésnek különben számos más előnye is van a véletlenszerű teherbeeséshez képest. Például:

  • A családi és az egyéni kórelőzmény ismerete segítséget nyújt az utódban várható esetleges öröklődő betegségek megelőzésében.
  • Az elvégzett nőgyógyászati szűrővizsgálatokkal megelőzhető több olyan állapot, megbetegedés, melyek kedvezőtlenül befolyásolhatják a terhesség kimenetelét.
  • A termékenységi állapot felmérhető különböző célzott vizsgálatokkal, ezáltal felismerhetővé válnak azok az esetek, amikor gyógykezelésre szorul a családtervező pár egyik, vagy mindkét tagja. Ez az arány jelenleg eléri a 20%-ot.
  • A teherbeesés előtt legalább egy hónappal elkezdett folsav tartalmú multivitaminok adásával megelőzhetővé válik a fejlődési rendellenességek egy jelentős része.
  • Lehetővé válik a koraterhesség védelme a különböző ártó külső hatásokkal szemben.
  • Korán felismerhető lesz az esetleges méhen kívüli terhesség is a vérzéskimaradás után néhány nappal elvégzett ultrahang-vizsgálattal.
 És aztán persze ott van a semmivel sem pótolható terhesgondozás, a korai és folyamatos orvosi ellenőrzés.
 
Ritka a csoda

Jobb, ha aki szembetalálja magát a méhen kívüli terhességgel, nem bízik a csodában. Nem lehet mindenki olyan szerencsés, mint az az ausztrál nő, akiről a császármetszés után derült ki: kislánya majdnem 9 hónapig növekedett jobb petefészkében. A szülész szerint a magzat petefészekbe ágyazódásának esélye körülbelül egy a 40 ezerhez, ám egy kihordott terhességé, mely egészséges újszülöttet eredményez, szinte nulla. Hihetetlen, hogy a magzat a normális mozgásával nem szakította el a petefészekben a petezsákot, amely olyan papírvékony volt, hogy látni lehetett a magzat haját – nyilatkozta a doki. A magyarázat, hogy a nő semmi szokatlant nem tapasztalt és nem ment el a képalkotó diagnosztikai vizsgálatra. Egyszóval a tanulság egyértelmű…

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja