SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ha eltéved a petesejt

Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-20
Ha valaki kételkedne a tudatos családtervezés és a terhesgondozás fontosságában, akkor jusson eszébe: a megtermékenyített petesejt vándorútja során el is tévedhet ám, és az nem játék...
Ha eltéved a petesejt
Normál esetben a megtermékenyített petesejt a méhben tapad meg. Ám van egy veszélyes szituáció, amikor a szervezet téved.

Nem gyakori, ám annál kockázatosabb, amikor a megtermékenyített petesejt nem a méhben, hanem valahol máshol tapad meg. A méhen kívüli terhesség súlyos állapot, azonnali beavatkozást igényel. Ha a fogamzóképes korban levő nőnek a vérzéskimaradást követően rendellenes vérzése, alhasi és a belső nemi szerveknél tapintható fájdalma van, az intő jele lehet a méhen kívüli terhességnek.

Hol keletkezik a zűrzavar? Megtermékenyítésre akkor kerül sor, amikor a petesejt hozzáférhető a hímivarsejt számára, tehát az ovuláció után. A tüszőből kilökődő pete vándorútra indul, először a hasűrbe jut, majd a petevezetőn keresztül a méhbe. A megtermékenyülés rendszerint a petevezeték középső szakaszán megy végbe. A normális terhesség már nagyon hamar kimutatható a vizeletből. De amikor a petesejt nem a neki megfelelő helyen termékenyül meg és ágyazódik be, hanem gyakran a petefészket a méhvel összekötő petevezetékben, akkor az életet is veszélyeztető állapot alakul ki.

A spirál bűne

Tudatos családtervezéssel elejét lehet venni a komplikációnak. A méhen belüli fogamzásgátló eszközök közül bűnös lehet a spirál… Emiatt sokaknak fenntartásaik vannak az eszközzel kapcsolatban. A spirált használó nőknél, ha teherbe esnek, a terhesség általában méhen kívüli. A vetélés 3-szor, a méhen kívüli terhesség pedig 10-szer (!) gyakoribb, mint azoknál, akik nem használnak eszközt. Ezenkívül a spirál is okozhat abortuszt - a vetélést mesterségesen létrehozhatja.

A tudatos családtervezésnek különben számos más előnye is van a véletlenszerű teherbeeséshez képest. Például:

  • A családi és az egyéni kórelőzmény ismerete segítséget nyújt az utódban várható esetleges öröklődő betegségek megelőzésében.
  • Az elvégzett nőgyógyászati szűrővizsgálatokkal megelőzhető több olyan állapot, megbetegedés, melyek kedvezőtlenül befolyásolhatják a terhesség kimenetelét.
  • A termékenységi állapot felmérhető különböző célzott vizsgálatokkal, ezáltal felismerhetővé válnak azok az esetek, amikor gyógykezelésre szorul a családtervező pár egyik, vagy mindkét tagja. Ez az arány jelenleg eléri a 20%-ot.
  • A teherbeesés előtt legalább egy hónappal elkezdett folsav tartalmú multivitaminok adásával megelőzhetővé válik a fejlődési rendellenességek egy jelentős része.
  • Lehetővé válik a koraterhesség védelme a különböző ártó külső hatásokkal szemben.
  • Korán felismerhető lesz az esetleges méhen kívüli terhesség is a vérzéskimaradás után néhány nappal elvégzett ultrahang-vizsgálattal.
 És aztán persze ott van a semmivel sem pótolható terhesgondozás, a korai és folyamatos orvosi ellenőrzés.
 
Ritka a csoda

Jobb, ha aki szembetalálja magát a méhen kívüli terhességgel, nem bízik a csodában. Nem lehet mindenki olyan szerencsés, mint az az ausztrál nő, akiről a császármetszés után derült ki: kislánya majdnem 9 hónapig növekedett jobb petefészkében. A szülész szerint a magzat petefészekbe ágyazódásának esélye körülbelül egy a 40 ezerhez, ám egy kihordott terhességé, mely egészséges újszülöttet eredményez, szinte nulla. Hihetetlen, hogy a magzat a normális mozgásával nem szakította el a petefészekben a petezsákot, amely olyan papírvékony volt, hogy látni lehetett a magzat haját – nyilatkozta a doki. A magyarázat, hogy a nő semmi szokatlant nem tapasztalt és nem ment el a képalkotó diagnosztikai vizsgálatra. Egyszóval a tanulság egyértelmű…
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja