SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit jelent az, hogy egyénre szabott folsav szedés?

Dr. Nagy Zsolt (PhD) [cikkei] - 2009-09-28
Sok helyen lehet olvasni, hogy a folsav szedése szükséges a terhesség előtt 1-3 hónappal, valamint a terhesség alatt. Az elmúlt húsz évben a hazai és a nemzetközi kutatások is bebizonyították, hogy a folsav szedése a bizonyos fejlődési rendellenességek kialakulását jelentősen csökkenti (pl. velőcső-elzáródási rendellenességekét).
Mit jelent az, hogy egyénre szabott folsav szedés?

Ennek a következménye, hogy az orvosi ellenőrzés mellett történő folsav kiegészítés mellett hazánkban is csökkent a velőcső-elzáródási rendellenességek előfordulása.

Mivel tud többet segíteni a modern orvostudomány a gyermekvállaló nőknek?
A genetika tudományának rohamos fejlődésével az elmúlt tizenöt évben megismertük az emberi géneket, melyeknek a számát körübelül negyvennégyezerre becsülik. Génnek nevezzük az örökítőanyag azon egységeit, melyek egy-egy tulajdonságot kódolnak. Nemcsak a szemszínnek és a hajszínnek vannak génjei, hanem a szervezetünk belsejében folyó molekuláris folyamatoknak is.

Az elmúlt tizenöt évben a genetikai kutatások eredményeképpen alaposan feltérképezték a folsav-anyagcserében kulcsfontosságú enzim génjét is, melyet MTHFR génnek hívunk. Ez a gén irányítja a folsav hasznosulását. Az emberek 30-50%-a – népcsoporttól függően – egy olyan génhibákat hordoz az MTHFR génben, amelynek következtében nem tudják 100%-osan hasznosítani a bevitt folsavat. Ez azt jelenti, hogy tíz gyermekvállaló magyar nőből három-öt olyan nő van, akinél nem hasznosul teljes mértékben a folsav.



Ma már rutin géndiagnosztikai szinten elérhető szolgáltatás a gyermekvállaló nők számára az MTHFR-génvizsgálat, amelyet néhány nap alatt el lehet végeztetni. A génvizsgálat során több génhiba ellenőrzése is megtörténik. A genetikai lelet után nyílik lehetőség a korszerű, egyénre szabott folsav szedésre.

Milyen folsavat érdemes szedni?
Gyakran találkozom ezzel a kérdéssel a génvizsgálatokat követően. Véleményem szerint a biológiailag aktív folsavat tanácsos szedni, olyan mértékben, amit a génvizsgálatot követően a szülész-nőgyógyász elrendel. A biológiailag aktív kifejezés azt jelenti, hogy egyből (átalakítás nélkül) hasznosul a szervezetben a folsav. Ha valaki MTHFR-génhibát hordoz, nála alapvető fontosságú a fokozott és jól hasznosuló folsav forma szedése terhesség előtt és alatt.

Arra is érdemes odafigyelni a folsav szedésnél, hogy a készítményben legyen jód, mert ez is segíti a hatékony folsav-hasznosulást. Minden gyermekvállaló nő más és más, ugyanez igaz MTHFR génváltozat szinten is. A géndiagnosztika és a modern biológiailag aktív folsav együttesen hozzájárul ahhoz, hogy a szülész-nőgyógyász szakorvosok egyénre szabott védelmet tudjanak nyújtani a gyermekvállaló nők részére.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja