SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vitaminpótlás a várandósság idején

Kókai Kata [cikkei] - 2004-11-01
A várandósság idején reflektorfénybe kerül az édesanya egészségügyi állapota. Az eddig nélkülözött vitaminok és ásványi anyagok rendszeres bevitele kiemelkedő fontosságú a baba és a mama egészsége szempontjából.
Vitaminpótlás a várandósság idején

A terhességi teszt egyértelműen pozitív eredményt mutat. Ideje felkészülni a babavárás hosszú, s néha fárasztó időszakára. A baba egészségéért az első néhány hétben tehetünk a legtöbbet. Fontos a sok alvás, séta a friss levegőn, a közvetlen napsugárzás kerülése. Már most el kell hagyni olyan rossz szokásokat, mint a reggeli első kávé, a cigaretta, vagy éppen az alkoholfogyasztás.

Eltelt néhány hét, ki gondolta volna, hogy ilyen hamar jelentkezik az émelygés? A reggeli rosszullét ellenszere a B6 vitamin lehet, amit legjobb, ha az ágyad közelében tartasz, és ébredés után rögtön beveszed. A gyomor megkímélése érdekében ne fogyasszunk nehéz ételeket, a többszöri étkezés is hatásos! Egy evőkanál méz éhgyomorra szintén feledtetheti a reggeli émelygést.

Célszerű elkerülni a felesleges gyógyszerszedést, hiszen most már két ember életére gyakorolhat hatást. Az orvos által felírt készítményeket azonban nem szabad elhanyagolni, ezek ugyanis életmentőek lehetnek! A kismamák szervezete, a bennük növekvő apró élet hatására egyre több vitamint- és ásványi anyagot igényel. A baba csontozatának egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a kalcium, melyből az édesanya szervezete naponta 25-30 grammot ad át a fejlődő magzatnak. Ennek megfelelően kell változtatni az étkezési szokásokon.

Folsav és magnézium

A kismamáknál leginkább a folsav- és magnéziumhiány figyelhető meg. A normál táplálkozás során szervezetünk nem jut elegendő mennyiségű folsavhoz. Ugyanakkor a kismamáknak a gyermek egészséges fejlődéséhez kétszeres mennyiségre lenne szüksége! Mivel a B vitaminok alkotórészeként emlegetett folsav hőre érzékeny, nyers zöldségekből szerezhetjük a legbiztosabb utánpótlást. Megtalálható a spenótban, s a céklában is, de táplálék-kiegészítők segítségével is pótolhatjuk az anyai szervezet számára nélkülözhetetlen vitamint.

A születendő gyermek növekedése szempontjából kiemelt szerepet játszik az anya vérének magnéziumtartalma. Nem csupán a gyermek, de a kismama szempontjából is hasznos az optimális magnéziumfogyasztás, ez ugyanis megelőzi az idő előtti fájásokat, s megakadályozza a gyakran előforduló éjszakai lábgörcsöket is. A tejtermékek- és gabonafélék igen magas magnéziumtartalommal rendelkeznek. Ha táplálkozásunkon nem szeretnénk változtatni, akkor a gyógyszertárakban kapható, vízben oldódó granulátumok nyújthatnak segítséget.

Foszfor és fluor

Mindkét anyag a csontok- és a fogak fontos építőeleme. Fontos, hogy a várandósság idején fogorvosi vizsgálaton is részt vegyünk, ugyanis szervezetünk a baba számára elkülönít egy nagyobb adagot ezekből a nélkülözhetetlen anyagokból, így nagyobb eséllyel alakulhat ki fogszuvasodás.

A foszfor, valamint a fluor legnagyobb százalékban a tengeri halakban található meg. A tengeri élőlények fogyasztása segít a jód pótlásában is, mely elengedhetetlen a pajzsmirigy helyes működéséhez. Természetes a vashiány pótlását sem hanyagolhatjuk, ugyanis ez az anyag gondoskodik a véráramon keresztül történő optimális oxigénellátásról.

Nélkülözhetetlen vitaminok

A várandósság folyamán ügyelni kell az A, B, C és D3 vitaminok rendszeres bevitelére. Ezt leginkább a változatos, ugyanakkor tudatos táplálkozással érhetjük el.

Ételek és tápanyagok

A vitamin, Karotin

zsíros tejtermékek, zsiradékok, máj sok zöldség

B1 vitamin

teljes kiőrlésű gabona, hús, hüvelyesek,burgonya

B2 vitamin

tejtermékek, tengeri halak

B6 vitamin

hús, hal, teljes kiőrlésű gabona, búzacsíra, szójabab

B12 vitamin

máj, állati élelmiszerek

C-vitamin

főzelékfélék, gyümölcs, burgonya, zöldség

D3 vitamin

csukamájolaj, tojássárgája, tej és tejtermékek, margarin

E vitamin

csíraolajok

K vitamin

zöldfőzelékek, máj

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja