SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ki a babák barátja? (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Dr. Sinkó Melinda [cikkei] - 2011-05-04
Bababarát festék, bababarát szállás, bababarát áruház, bababarát főiskola, lépten-nyomon találkozhatunk ezekkel a kifejezésekkel. De mitől lesz bababarát egy kórház? Ennek szigorú szabályai vannak!
Ki a babák barátja? (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

 

Várandósság idején fontos, hogy megtaláljuk azt a helyet, ahol biztonságban érezzük magunkat, és kiválaszthassuk azokat a segítőket, akik figyelnek ránk. Érdemes arra is tekintettel lenni, hogy a szülés utáni napokban szintén a legkorszerűbb ellátást kapjuk.

A bababarát kórházakban számíthatunk arra, hogy már várandóságunk alatt szóba kerül a szoptatás. A legtöbb helyen van szülés felkészítő tanfolyam, ezeken a szoptatásról is mindig esik szó.

A bababarát kórházakkal szemben elvárás, hogy szülés után ne válasszák el a babát az édesanyától. Az újszülött a mama hasára téve némi pihenés után elindul a mell felé, és szopni kezd. Ilyenkor a segítők nem hagyják magára a fiatal családot, de szükségtelenül nem is avatkoznak bele. Ez a legtermészetesebb és leghatékonyabb segítség a szoptatás elkezdéséhez.

A 24 órás rooming-in magától értetődő része az ellátásnak. Ez, a tapasztalatok szerint semmivel sem megterhelőbb a frissen szült anyáknak, mint a hagyományos ellátás. Ráadásul már az első napokban lehetőség van arra, hogy megtanuljuk ellátni babánkat, és összeszokjunk. Az épphogy csak a világra került újszülött is azt tapasztalhatja meg, hogy mellette van az édesanyja, figyel a jelzéseire, és amikor éhes, a lehető legjobb táplálékot kapja, amit a természet tökéletesre alkotott meg.

Az első napokban termelődő előtej, mint egy védőoltás, bevonja a baba bélrendszerét. Bár mennyisége egyszerre nem sok, de mivel a babák igen gyakran mutatnak készséget a szopásra, így mégsem szenvednek hiányt semmiben. Az esetek túlnyomó többségében nem csak felesleges, de káros is beavatkozni ebbe jól működő rendszerbe. Ezért tápszer vagy cukros víz helyett inkább hasznos tanácsokat és készséges segítséget osztogatnak a nővérek.

Ha az első napok nem úgy alakulnak, ahogy mindenki reméli, akkor is van esély a későbbi sikeres szoptatásra. Ebben nagy segítség, hogy a bababarát kórházakban megtanítják az édesanyát, hogy hogyan tartsa fenn a tejtermelést fejéssel.

A tapasztalatok szerint a cumi és a cumisüveg használata nagyon sok kisbabát zavar meg a szopásban. Ezért a bababarát kórházakban ezeket nem használják, és nem is ajánlják az édesanyáknak. Viszont mindenkit arra bátorítanak, hogy igény szerint tegye mellre babáját, ami azt jelenti, hogy a baba legapróbb jelre is hozzájut az előtejhez, és a vigasztaláshoz. Ha a baba besárgul vagy egyéb ok miatt aluszékony lesz, és nem tudja jelezni igényét, akkor megtanítják az édesanyát, hogy hogyan ébressze fel kíméletesen hétalvó csemetéjét. A szopizásban „fontolva haladó”csecsemők az édesanyjuk lefejt tejét kapják. Az illedelmes fiatal hölgyek és urak meglepően jól boldogulnak a pohárral.

A legtöbb ilyen kórházban lehetőség van a hazabocsátás után is segítséget kérni telefonon, vagy időpont egyeztetés után személyesen.

A bababarát kórházak dolgozóinak elméleti és gyakorlati képzésen kell a korszerű szemléletet elsajátítani. Valamint szoptatási irányelveket kell megfogalmazniuk, aminek rövidített változatával a kórtermek falán is találkozhatsz.

Bár a bababarát kórházakban sincs kolbászból a kerítés, és nem biztos, hogy tisztább a WC, mint a többi helyen, sót a zsúfoltság sem biztos, hogy kisebb, és a nővér is ugyanúgy túlterhelt, de a szoptatáshoz olyan útravalót kaphatsz, ami sokáig elkísér.

Ha többet szeretnél tudni a bababarát szemléletről, a www.sztnb.hu oldalon keresgélj!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja