SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szülés dúlával (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Tóth-Hencz Edit [cikkei] - 2011-04-07
Napjainkban egyre többet hallani arról, hogy valaki dúla közreműködésével szült. Mégis, sokak számára ismeretlen ez a fogalom. Hovorka Tünde, dúla segítségével szeretném megvilágítani, hogy mit is jelent pontosan, tehát ki is az a dúla...
Szülés dúlával (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Tünde: – A dúla egy segítő, olyan személy, aki bár szó szerint nem szakember, mégis ismeri a várandósság és a szülés testi-lelki változásait. Nemcsak fizikai, hanem érzelmi segítséget is nyújt a kismamának szülés előtt, alatt és után.

– Mit értesz azon, hogy szó szerint nem szakember? Nem feltétel az egészségügyi végzettség?

Tünde  – Így van, bár ez nem jelenti azt, hogy a dúla nem képzi magát folyamatosan. Én is járok tanfolyamokra, továbbképzésekre, figyelem a legújabb kutatásokat a várandósság előtti és utáni szakaszokkal kapcsolatban. A cél, hogy minél több szintű, sokrétű tudással segítsük a kismamákat.

- Fontos tisztázni szerintem azt is, hogy a dúla sem az apa, sem a szülésznő szerepét nem akarja helyettesíteni, átvenni.

 Tünde – Ez igaz. A dúla pontosan tudja, ha egy például egy párral együtt van a szülőszobában, hogy mikor kell láthatatlanná válnia, mikor kell előtérbe kerülnie, hiszen a kismamával és kispapával nem ott találkozunk először. Többszöri találkozások, szülésfelkészítő alkalmával a cél az, hogy minél jobban megismerjük egymást, a dúla megismerje a leendő szülők elképzeléseit, elvárásait. Kapcsolatuk maximálisan a bizalomra épül, melynek alapja a személyre szabott figyelem, a támogatás.

 -  Szülésfelkészítő? Mit takar ez pontosan?

 Tünde – A pároknak fogásokat, technikákat mutatok, melynek segítségével az apukák is tudnak segíteni a kismamák fájdalmainak enyhítésében. Átbeszéljük, illetve tisztázzuk a kórházban elhangzó fogalmak jelentését, hogy ne a szülőszobán találkozzanak először a sok idegen kifejezéssel, rövidítéssel. Témák a teljesség igénye nélkül: fájdalomcsillapítási módszerek, gátmetszés, légzéstechnikák, vajúdás szakaszai.

 - A dúla feladata az eddig elhangzottak szerint teljesen személyre szabott. Felsorolnál mégis néhány dolgot általánosságban ezek közül?

 Tünde – Masszírozás, borogatás, támogatás, együttérzés, bátorítás vagy egyszerűen csak a jelenlevés.

 - Milyen szempontokat tudnál mondani a dúlával szülés mellett?

 Tünde - Külföldi kutatások bizonyították, hogy a dúla jelenlétében zajló szüléseknél például a gátmetszések száma 50 százalékkal csökkent, 40 százalékkal kevesebbszer kellett oxitocint használni, 60 százalékkal kevesebben kértek epidurális érzéstelenítést és még további pozitív számadatok hozhatók. Sok esetben az apuka nem tud vagy nem mer jelen lenni a szüléskor, ilyenkor jól jön egy hozzáértő segítség, aki a kritikus pillanatokban is nyugodt tud maradni, segít a vajúdó nőnek mindenben, amire éppen szüksége van.

Feltötött képek


(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja