SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lótusz szülés (Lotus birth)

Kenessey Alexandra [cikkei] - 2011-03-08
Eddig azt hitted, vízben szülni különleges? Akkor mit szólsz ehhez?
Lótusz szülés (Lotus birth)

Hallottatok már a lótusz szülésről? Nem, nem tévedés, nem a lótusz-ülésről van szó, hanem a lótusz szülésről.

A lótusz szülés lényege, hogy a köldökzsinórt nem vágják el a szülés után, így a baba a méhlepénnyel kapcsolatban marad a zsinór természetes elszáradásáig. Ez kb. 2-10 napot jelent.
 
lotusz_szules
 
Kép 1: Ezen a képen az édesapa, az újszülött nővére és az otthonszülést segítő szülésznő látható, amint rozmaringot szórnak a méhlepényre.
 
Állítólag ez a fajta szülési mód egyfajta átmenetet jelent a baba számára a méh és a való világ között. A méhlepényt és a köldökzsinórt megmossák, megtörölgetik, majd szárított rozmaringgal (mások sóval és szárított levendulával) tartósítás és kiszáradás céljából beszórják. A rozmaring antibakteriális, gombaölő és tartósítószer hatású, egyúttal kellemes illata van. A 3-4. napon jelentkező ammónia szagát egy kis levendulaolajjal szokták semlegesíteni. Az el nem vágott köldökzsinór, amíg a méhlepény lüktetése meg nem szűnik, a normális szüléshez képest 30-50%-kal több vért juttat a babába a méhlepényből. Fizikailag a méhlepény munkája a szülést követő néhány órán belül befejeződik, de az energiaáramlás folytatódik, amíg a baba készen nem áll a leválásra.
 
lotusz_szules2

Kép 2: A csecsemő békésen alszik, miközben köldökzsinórja végén még mindig ott van a méhlepény.
 
A Sacred Birthing szerzője, Sunni Karl szerint, a baba és a méhlepény közös auramezőben élnek. Amikor a köldökzsinórt elvágják a születéskor és a méhlepényt eltávolítják, hirtelen az aura fele is eltűnik. Ennek a fél energiamezőnek a pótlása a babának hatalmas erőfeszítést jelent, még egy teljesen egészséges babának is. Azoknak a babáknak viszont, akiknek valamiért traumás születésük volt, vagy az egészségük nem tökéletes, extra energiára van szükségük a helyreállításhoz és a folyamat hosszabb ideig is tart. A köldökzsinór megtartása egyúttal az energiamező háborítatlanságát is jelenti, illetve védi a baba immunrendszerért.
 
lotusz_szules3
 
Kép 3: Ez a kép rögtön azután készült, amikor a köldökzsinór levált a babáról. A képen az is látható, hogy a méhlepény egy bambusz párologtatóba van belehelyezve, ahol a levegő jobban át tudta járni a méhlepényt alul-felül és a kiszáradás gyorsabban ment végbe.
 
A legtöbb esetben azok a babák, akik így születtek, a köldökzsinór leválásáig nincsenek  feleslegesen mozgatva, vagyis felkapkodva, inkább csak egyik oldalról a másikra forgatják őket. Bár a bőrkontaktus nem tűnik annyira fontosnak ebben az állapotban, általában mégis az anya csak rövid időre hagyja magára a babát, akkor, ha muszáj (wc, fürdés, stb).
 
A lótusz szülés előnyének mondják, hogy az így elválasztott gyerekek nagyon nyugodtak, békések, kiegyensúlyozottak. Természetesen ez a szülési, illetve inkább úgy kell fogalmaznom születési mód az otthonszülések között fordul elő, ahol sokkal egyszerűbb az egész folyamatot megvalósítani.
 
Szerintem ha valaki ilyesmit csinálna Magyarországon, akkor a gyermek veszélyeztetése indokával rögtön büntetőeljárást indítanának a szülők ellen…
 
Nektek mi a véleményetek?

A
2011. februári cikkíró pályázatra beküldött írás.
Indexkép: www.foter.com
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja