SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A fókuszolásról - Hatékony érzelmi támaszadás

Novák Julianna [cikkei] - 2011-04-19
A testünk tudja a titkot. Ha tudattalanunk ügyesen elrejti is, testünk jól ismeri titkolt érzéseinket. A fókuszolással feltárhatjuk ezeket, kapcsolatba kerülhetünk velük, megérthetjük az összefüggéseket, és így teret adhatunk a gyógyító változásoknak. A fókuszolás a személyiség változását, fejlődését és erősödését szolgáló eljárásmód, melynek minden mozzanata természetes, velünk született.
A fókuszolásról - Hatékony érzelmi támaszadás

babavarasElméletét és gyakorlatát Eugene T. Gendlin filozófus és pszichoterapeuta, a humanisztikus pszichológia jelentős képviselője – Carl Rogers tanítványa és később munkatársa – írta le és fejlesztette tovább. Alapgondolata szerint a testünk jól ismeri érzéseinket, nehézségeinket, dilemmáinkat és ezek hátterét, összefüggéseit. A fókuszolás a figyelem tudatos ráirányítása a különböző élethelyzetekhez kapcsolódó testi érzetekre, és ezek jelentésének minél teljesebb és mélyebb átélésére. Problémáink megoldását, a pozitív változásokat a testünkkel kialakított elfogadó, nyitott kapcsolat mozdíthatja elő. A belső fejlődés természetes folyamatának újra felfedezése által megindulhat az erősítő változások sora, mely megjelenhet viselkedésünkben, választásainkban, döntéseinkben, életünk vezetésében.

Várandósok számára segítséget jelenthet a fókuszolás a különféle testi és lelki változások jobb megértésében és elfogadásában, a babával való kapcsolat felvételében, az ő érzelmi szükségleteire történő ráhangolódásban, a természetes szülés útjában álló esetleges akadályok leküzdésében, a kompetens szülővé válásban, az érzelmi intelligencia fejlesztésében.

A várandósság egy egészen különleges szakasza az életednek. A testedben végbemenő változások figyelemmel kísérése mellett fontos, hogy a testi változásaidat kísérő érzelmeidre és a testedben növekvő baba érzelmi szükségleteire is figyelmet fordíts. A babavárás hónapjai alatt gyakran erős, néha szélsőségesen ingadozó érzelmek törhetnek fel benned. Előfordulhat, hogy régi emlékek, örömök és bánatok, jó élmények és nagy hiányérzetek kerítenek a hatalmukba. Lehet, hogy valami nem stimmel, de nem tudod pontosan megfogalmazni, hogy miről is van szó. Ilyenkor fontos, hogy megtaláld a probléma gyökerét a testedben és figyelmet szentelj neki. Az is lehet, hogy pontosan tudod, mi a gond, és olyankor jó, ha arról valakivel beszélni tudsz. Ha megtisztelsz a bizalmaddal, lehet, hogy a nyugalmammal, a tapasztalataimmal és a teljes figyelmemmel segíteni tudlak abban, hogy megtaláld a saját megoldásodat. Szívesen látlak a pároddal együtt is.

Néhány példa, amikor az érzelmi támaszadás nagy értékű lehet a várandósság előtt, alatta és utána is:

  • ha valamilyen ismert vagy ismeretlen oknál fogva várat magára a gyermekáldás
  • ha vizsgálatok és kezelések sora vár rád
  • ha úgy tűnik, valami miatt le kell mondanod arról, hogy anya lehess
  • ha nehéz döntés előtt állsz, hogy anya legyél vagy sem
  • ha a várandósság alatt komplikációk lépnek fel
  • ha egy elveszített magzat után vagy újra várandós
  • ha várandósan ismert, vagy ismeretlen okból félsz a szüléstől
  • ha a várandósság alatt valamilyen veszteség ért (betegség vagy haláleset)
  • ha egy nagyon nehéz szülést kell kiheverned
  • ha az újszülött koraszülött, vagy egészségi állapota aggodalomra ad okot
  • ha a magzatot, vagy az újszülöttet elveszítetted
  • ha a párkapcsolatodban van probléma
  • ha bármi más okból szükséged van segítségre
  • ha minden rendben van, csak az örömödet szeretnéd megosztani valakivel
  • ha a babával szeretnél kapcsolatba kerülni

A fenti példák közül szinte mindegyikkel találkoztam az elmúlt évek során, mióta fókuszkísérőként és trénerként dolgozom. Csodálatos élményekkel ajándékoztak meg a fókuszolók, nagyon sokat tanultam mindenkitől. A leggyakrabban a várandósok keresnek meg, és akik teljes figyelmükkel tudják megajándékozni a testüket és a lelküket, gyakran nem várt élményben részesülnek: a babájuk jelentkezik, kapcsolatba lép velük, jelzéseket küld. Ám ha ez a kifejezett és elvárt szándéka a fókuszolásnak, akkor erre ritkábban kerül sor, mert a babák már a méhen belüli életben is önálló, autonóm lények, maguk döntik el, hogy mikor hajlandóak „megmutatkozni”. Többször is előfordult, hogy ellazulva, befelé figyelve a mamák a szülés várható lefolyásáról is benyomásokat szerezhettek egy-egy találkozás során. (Lsd. pl. a Panka bokra c. történetet Singer Magdi: Asszonyok álmában síró babák című könyvében.) Én csak elkísérem őket az önmagukhoz és a babájukhoz vezető úton. Éppen ezért minden egyes fókuszolás más és más, egyedi, megismételhetetlen, a maga módján egyfajta energiakútként hat mindazok számára, akik bátran merítenek belőle.

Szívesen állok minden érdeklődő rendelkezésére!
 

Eugene T. Gendlin: Fókuszolás – Életproblémák megoldása önerőből (SHL könyvek)
www.focusing.org

Fotó: 3charly86: Weihnachtliche Schwangerschaft

Következő cikkem: Hogyan tudom alkalmazni a fókuszolást a mindennapi munkám során?

Novák Julianna


Novák Julianna
Dúla, szülésfelkészítő, mentálhigiénés szakember, fókusztréner és perinatális szaktanácsadó

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.szulosuli.hu
             http://www.module.hu
             http://www.tavam.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja