SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mesterséges megtermékenyítés - egyetlen baba megfoganása a fő cél!

Dr. Vereczkey Attila [cikkei] - 2011-11-08
Svéd kutatók elsőként fejlesztettek ki egy olyan gyakorlatban is alkalmazható módszert, amely képes annak meghatározására, hogy egy vagy két embriót érdemes visszaültetni az anyaméhbe. A modell egyidejűleg arra is alkalmas, hogy fenntartsa a magas születési arányt, ugyanakkor képes visszaszorítani az ikerterhességek kialakulásának esélyét. Svédországban világszerte a legalacsonyabb az ikerterhességek létrejöttének aránya, annak köszönhetően, hogy a szakemberek - amikor csak lehetséges - egyetlen embriót ültetnek be az anyaméhbe.
Mesterséges megtermékenyítés - egyetlen baba megfoganása a fő cél!

Dr. Jan Holte az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) éves gyűlésén jelentette be, hogy amennyiben az általuk kifejlesztett módszert a többi klinika is átvenné, az alkalmas lehetne arra, hogy az ikerterhességi arányt két százalék alá szorítsák, amely nem lenne sokkal magasabb a nem mesterséges úton megfogant nők ikerterhességi arányánál. Jelenleg már négy klinika is átvette az új módszert. A módszer kifejlesztése azért is kiemelt jelentőségű, hiszen az ikerterhesség során, amikor egy nő két, vagy több embrióval lesz várandós, magasabb a kockázati arány az anya, illetve a babák számára is.

Az ikerterhességről Dr. Kósa Zsolt szakértőnket, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet Asszisztált reprodukció részlegvezető főorvosát kérdeztük. „Ikerterhesség természetes körülmények között mindössze néhány ezrelék eséllyel jön létre. Spontán igen ritkán lép fel többes tüszőérés, mely során mindegyik petesejt megtermékenyítődik (két-, vagy többpetéjű ikrek), de akár úgy is foganhat egynél több gyermek, hogy az embrió a korai stádiumban kettéosztódik (egypetéjű ikrek)” - nyilatkozza Kósa doktor.



„Az emberi szervezet adottságainál fogva egy gyermek kihordására alkalmas különösebb komplikációk nélkül. Az ikerterhesség, különösen pedig a kettőnél több gyermekkel való várandósság komplikációi közé sorolható a vetélés, a koraszülés és az ezzel együtt járó az alacsony születési súly, éretlenség, az intenzív kezelés szövődményeként fellépő agy- és tüdőkárosodás, valamint végső esetben az elhalálozás is. Éppen ezért a meddőségi specialisták egyre inkább azt a célt tűzik ki maguk elé, hogy elkerüljék az ikerterhesség létrejöttét anélkül, hogy csökkentsék a nők megfoganásának esélyét. Ezért alapvető érdek az asszisztált reprodukciós beavatkozások során, hogy lehetőleg egyes terhességet célozzuk meg” - tudhattuk meg a részlegvezető főorvostól.
 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja