SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A tél örömeiből a kismamák sem maradhatnak ki!

Farkas-Cseh Lívia (szabadságon) [cikkei] - 2012-02-10
Mit szabad? Mi a helyzet a téli sportokkal, a szaunázással?
Ártanak-e bizonyos fűszerek?
Hogyan erősítsd az immunrendszered?
Mi a teendő megfázás, vagy vírusos fertőzés esetén?

Itt megtalálod a választ!
A tél örömeiből a kismamák sem maradhatnak ki!

Bizonyosan egyetérthetünk abban, hogy a nagy pocak cipelését könnyebb télen elviselni, mint a nyári kánikulában. Akkor inkább megdagad a lábad, fősz a saját levedben, de télen még mindig magadra vehetsz egy pulcsit, ha kint röpködnek a mínuszok.

A tél test- és lélekmelegítő rítusokat is kínál. Igazán kellemes a délutáni teázgatás, akár gyertyafény mellett, a párod vagy barátaid társaságában.  A folyadékszükségletedet, - mely legalább napi 1,5 -, is fedezheted vele. A gyümölcsteák cukrozatlanul is ízletesek, - hamar meg lehet szokni, így nem viszel be annyi kalóriát.

Egy ízletes teaötlet:
Krumplihámozóval húzd le egy citrom vagy narancs héját, és vágd apró kockákra. Ízesítsd citromfűvel, egy szelet gyömbérrel, pár szem szegfűszeggel. Az egészet főzd meg, majd forrázd le vele a gyümölcsteát. Lehűtve, gyümölcsléhez öntve ízletes, pikáns italt készíthetsz.

A várandósság alatt kissé elvékonyodott idegeidet megnyugtathatod az alábbi teakeverékkel: csipketeát tartalmazó gyümölcstea-mixhez
keverj citromfüvet és hársfavirágot, majd hársmézzel, citromlével ízesítsd.

Terhesség alatt néhány gyógynövény fogyasztása nem ajánlott:
Ilyenek a Cimicifuga (tévesen indián-asszony gyökérnek nevezik), a mentafélék, valamint a fekete üröm. Vízhajtó teák (csalánlevél, nyírfalevél, kukoricabajusz) fogyasztása tilos! A hólyaghurut elleni teákat sem szabad inni, mert ezek összehúzódásra késztethetik az anyaméhet, ill. fellazíthatják a medencefeneket.

A káros gyógynövények közé tartoznak továbbá:
Málnalevél (ezt csak a 35. héttől szabad inni, akkor viszont erősen javasolt!), szederlevél, vasfű, római kömény, cickafark, fehérüröm.

Mi a helyzet a fűszerekkel?
Téli teakeverékek, finom kompótok, kekszek, puszedlik csábítanak a nasizásra. Itt inkább a vonalaidat érdemes féltened, az egészséged és a baba aligha fog károsodni tőlük.
 
Egyes védőnők szerint a fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom, szerecsendió, fájásokat válthatnak ki. Ez tévhit. Talán csak a fahéjjal érdemes csínján bánni, mely sokféle édesség fűszerezésének része. Cumarint tartalmaz, amely vegyület nagy mennyiségben megindíthatja a fájásokat, és májkárosodást okozhat. Mértékkel fogyasztható. 15-20 darab puszedlinél úgy sem fogsz többet megenni egy nap. Legalább 100 darabot kellene elfogyasztanod, hogy ártson. A finom gyümölcsrizsről sem kell lemondanod.

Kíméletes téli sportok
Ha szeretnél egy kíméletesebb, téli sportolási lehetőséget, akkor a sífutást neked találták ki. A lényeg, hogy ne erőltesd meg magad, figyelj a pulzusodra, lehetőleg ne haladja meg percenként a 130-140 ütést. A sílesiklást, szánkózást és a snowboard-ot nem ajánlják az orvosok. A rázkódás, esetleges esés következtében szélsőséges esetben idő előtt leválhat a méhlepény, vagy megrepedhet a magzatburok.

A várandósság korai szakaszában felhőtlen szórakozást jelenthet a korcsolyázás, feltéve, ha nem most szeretnéd elsajátítani az alapokat, vagy már évek óta nem volt korcsolyacipő a lábadon. Nem jönne jól egy kéztörés. Szóval, ha gyakorlott vagy, rendszeresen jársz korizni, semmi gond. A 16. héttől azonban nem szabad tovább folytatni, mert ugyanaz a veszélye, mint a szánkózásnak.

A túrázás a behavazott hegyekben kifejezetten egészséges. Ha külföldön töltöd a téli szabadságodat, akkor kerüld a magashegyi terepeket (2500 m felett), mivel itt ritkább a levegő, kevesebb oxigénhez jut a szervezeted, így már kevés mozgásnál is légszomjad lesz, és a gyermeknek árthat az oxigénhiány.


A kellemes sétákat a behavazott természetben, a hócsatákat a gyerekekkel nem hagyhatod ki. Amikor kissé már áthűltél, jólesik egy meleg fürdő, vagy szauna. A vízhőmérséklet ne haladja meg a 37 °C fokot, és a fürdő ne tartson tovább 10 percnél. A túl meleg fürdő megterheli a vérkeringést, elősegíti a visszérképződést, és esetleg idő előtt beindíthatja a fájásokat.  

A szaunázásról sem kell lemondanod, mind a finn típusú, mind az infraszauna erősíti az immunrendszert és felfrissít. Azonban az első három hónapban nem tanácsos izzasztani magad, mert általában az 1 °C fokkal megemelkedett testhőmérséklet ugyanis elősegítheti a magzatnál a gerincfejlődési rendellenességek kialakulását. A harmadik hónap elteltével már heti két alkalommal beülhetsz a kamrába. Egyszerre csak 10 percig tartózkodj a gőzben, majd tarts 15 perc szünetet, ezután megismételheted az „akciót”. Lehetőleg csak az alsó padra üljél és csavard le 60 fokra a hőfokszabályzót. A jéghideg merülőfürdő helyett most inkább a hűvös zuhanyt érdemes választanod, és ne feledkezz meg a bőséges folyadékpótlásról sem. Állapotosoknál labilis lehet a vérkeringés, ezért ne szaunázz egyedül!

Napfürdőzz és tankolj D-vitamint!
A ragyogó napsütés feldobja a hangulatodat is. Az is elég, ha az arcodat sütteted, máris beindul a D-vitamin képződés. Egy brit tanulmányban kimutatták az orvosok, hogy azoknál a kismamáknál, akiknél túlságosan alacsony volt a D3 vitamin szint, gyermekeik csontsűrűsége sem volt megfelelő az első életévekben. Így a csontritkulás kialakulásának esetükben megnőtt a valószínűsége. A D3 vitaminnak egyéb pozitív hatását is tapasztalták finn tudósok: azon kismamák gyermekeinél, akiknek a szervezetében elegendő mennyiségű D3 vitamin volt, 80%-kal csökkent az I. típusú cukorbetegség kialakulásának esélye. Kanadai vizsgálatok tanúsága szerint azoknál a kismamáknál, akik a 4. hónaptól D3 vitamint szedtek napi 4000 nemzetközi egységnyi mennyiségben, ritkábban fordultak elő idő előtti fájások, koraszülés, a terhesség kiváltotta magas vérnyomás, cukorbetegség és fertőzések. További pozitívuma a D3 vitaminnak, hogy csökkenti a fogak romlásának, lazulásának valószínűségét.

Megőrizheted bőröd hamvasságát a száraz szobai klíma ellenére is. Szoláriumoznod nem érdemes, mert az UV sugarak hozzájárulnak a hason és melleken megjelenő terhességi foltok kialakulásához. Ráadásul ezek nem is mindig tűnnek el maradéktalanul a szülés után. Ha mindenáron ragaszkodsz a szolihoz, akkor csak rövid ideig tartózkodj benne. Egy színezett nappali krém is kellemes árnyalatot kölcsönöz az arcodnak. Persze semmi sem helyettesítheti a napfényes időben, jó levegőn megtett sétákat. A hideg ellen olajos-hidratáló arckrém nyújtja a legjobb védelmet.

Hogyan tarthatod edzésben az immunsejtjeidet?
Mivel a várandósság alatt nem olyan fitt az immunrendszerünk, mint máskor, ezért a legjobb védekezés a bőséges mozgás, a hideg-meleg környezet váltogatása. Naponta legalább egyszer érdemes egy kiadós sétát tenned, de a többszöri, de rövidebb távok is jót tesznek. Különösen akkor, ha nagy a csábítás és inkább buszra, vagy autóba ülnél, hogy a lakásod közelében elintézz valamit.

Hasonló hatást érhetsz el egy Kneipp-módszerrel is:
A jobb kezedet a fürdőkád fölé lógatod. Enyhe vízsugárral lezuhanyozod a karodat úgy, hogy a kisujjadnál kezded, végig haladsz a kézháton, fel, egészen a válladig. Itt háromszor körbehaladsz a vállízületen, majd a karod belső oldalán visszatérsz a tenyeredhez. Ugyanezt megismétled a bal karoddal is. Lehetőleg ne törölközz meg utána, csak rázd le a vizet.

Kivi, paprika, áfonya, és a citrusfélék a leghatékonyabb segítői az immunrendszerednek. Amellett, hogy mindegyik C-vitamin bomba, olyan fontos egyéb növényi anyagokat is tartalmaznak, amelyeket semmilyen vitaminkészítménnyel nem tudnál magadhoz venni. A homoktövis-készítmények is kifejezetten egészségvédők.

Fontos megtámogatnod a szervezeted ellenálló képességét a tejsavbaktériumokkal is. Ezeket köztudottan a probiotikus készítmények tartalmazzák, tehát a joghurtok, vagy a joghurttal és tejsavóval készült italok. A bélflórát erősítik, amely az immunrendszer egyik lényeges alkotórésze. A szervezet védekezéséhez a cink is elengedhetetlen, ezt a nyomelemet a húsok, tojás, teljes értékű gabonatermékek és a kagylók tartalmazzák.

Bárhogyan is vigyázol magadra, néha téged is megtalálnak a vírusok, bacik. Megfázás, enyhe felső légúti megbetegedések esetén ugyanazokat a házi szereket alkalmazhatod, amit a gyerekeknél is szoktunk használni. Ha fáj a torkod, kamillatea vagy kakukkfűtea gőzét lélegezd be. Az inhalálás oldja a slájmot. Köhögés ellen szintén segít a kakukkfűtea, melyből naponta két csésze ajánlott. Torokfájásra jó még a zsályás öblögetés, de magát a teát nem szabad meginni, mert a benne lévő kámfor árthat a babának. A megfázás elleni illóolajos kenőcsök is ártalmasak.

Egy jó meleg, lehetőleg valódi zöldségekkel elkészített tyúkhúsleves kifejezetten jót tesz. Érdemes egy szelet gyömbért is belefőzni, de fogyasztás előtt ezt ki kell venni. Ha belázasodsz, vagy fáj a fejed, mindenképpen fordulj orvoshoz és beszéld meg vele, milyen gyógyszert ajánl. A szalicilát-készítmények, mint az Aszpirin vagy Algopyrin, vagy az
ibuprofén-tartalmú készítmények, mint a Nurofen, szedhetők várandósság alatt is. Köhögés csillapítására kodein tartalmú szirup is bevehető. A legtermészetesebb azonban a borostyánkivonatot tartalmazó Prospan. Orrcseppet is használhatsz, olyat, amelyet csecsemőknek szoktak felírni.

Bakteriális fertőzések esetén, mint tüszős mandulagyulladás, gennyes torokgyulladás, orrmelléküreg, vagy arcüreggyulladás, bronhitisz, elkerülhetetlen az antibiotikumok alkalmazása. A kezeletlen fertőzések veszélyes gócokat eredményezhetnek. Léteznek a magzatra ártalmatlan antibiotikum-készítmények is.

Végezetül a legfontosabb, hogy kényeztesd magad, azt tedd, ami jólesik. Sokat beszélgess a pocaklakóval, hallgass szép zenéket, aludj jó nagyokat. A társaság, barátok jelenléte is fel fog tölteni energiával. Ha ismered a testedet és tudod, mikor vagy fogamzóképes, kis ügyességgel, a pároddal meg is tervezhetitek a baba tavaszi érkezését.

Lektorálta: Putz Lívia

Farkas-Cseh Lívia (szabadságon)


Farkas-Cseh Lívia (szabadságon)
Természetgyógyász - fitoterapeuta

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/416-76-62
Skype: putzlivi
Honlap: http://www.smaragdhaz.hu
Blog: www.holisztikusgyogyulas.blogspot.com
www.ortomolekularis-medicina.blogspot.com
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja