SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ultrahangos vizsgálatok a terhesség alatt

Nováky Rita [cikkei] - 2004-03-04
A terhesség során optimálisan négy alkalommal végeznek ultrahangos vizsgálatot. Az ultrahang magzatkárosító hatásáról pro- és kontra sokat lehet olvasni, azonban úgy gondolom, hogy - mint annyi minden - mértékkel használva a javunkra válhat.
Ultrahangos vizsgálatok a terhesség alatt

Mindenesetre a szülészeti-nőgyógyászati diagnosztikában igen nagy jelentősége van.

Az ultrahang úgy működik, mint a denevérek szonárja. Nem hallható hanghullámokat bocsát ki a készülék, amely azután különböző távolságú és sűrűségű helyekről másként verődik vissza. A sűrűbb helyek vissza is verik és el is nyelik a hullámok egy részét. A visszaverődő, tehát a készülékbe visszaérkező hullámok hosszából a gép egy bonyolult rendszer segítségével képet készít, mely a monitoron látható, és hallható is. Ilyen elven működnek a terhesgondozókban a kézi magzati szívhang vizsgálatára szolgáló doppleres készülékek is.

0.      Koraterhességi vizsgálat

Akkor végzik el, amikor megállapítják a terhességet. A terhesség kimutatása, életkora pontosan megállapítható, hiszen az embrió mérete ilyen korai időpontban még nem mutatja a családi különbözőségeket, tehát mondjuk minden hathetes embrió egyforma. Ennek akkor van igazán jelentősége, ha az asszony nem tudja a teherbeesés időpontját vagy rendszertelenül menstruál és a tüszőrepedés időpontja kétséges. A koraterhességi ultrahangos vizsgálatnál meg tudja a szonográfus - ultrahangos szakember, szülész- állapítani, hogy a terhesség él, ha többes terhességet /ikreket talál, illetve azt, hogy a terhesség a méhen belül vagy kívül található-e.

 1. UH. szűrővizsgálat
A terhesség 12-13 hetében végzik el. Gyakran hüvelyi fejet használnak. A fejlődési rendellenességek kiszűrésére szolgál. Kimutatható vele a koponya, arc fejlődési problémái, láthatóvá válik, hogy a szív rendesen fejlődik-e, megvannak-e benne a pitvarok-kamrák, végtagok nagyobb rendellenessége látható ekkor, lepény, köldökzsinór rendben van-e és a magzat méreteiből a terhességi hétre, a fejlődés töretlenségét mutatja a vizsgálat.
 
2. UH szűrővizsgálat
A terhesség 18-19. hetében, a hasfalon keresztüli érzékelővel végzik. Ekkorra már elkészültek az AFP eredmények, ennek a birtokában jól kiszűrhetők a fejlődési rendellenességek, kromoszóma-elváltozások, a koponya, arc, gerinc, szív, a rekeszizom, hasfalzáródási problémák, vesék, húgyhólyag végtagok fejlődési rendellenességei, elváltozásai. Kimutathatók a lepény tapadási rendellenességei és a pontos terhességi hetet is jól össze lehet hasonlítani a korábbiakkal.

3. UH szűrővizsgálat

Általában a 28-31. héten végzik. Ennek segítségével megtalálhatók a későn kialakuló fejlődési rendellenességek, megállapíthatók, hogy a magzat a terhesség korának megfelelően fejlődik-e, látható a magzatvíz mennyisége, mely egyéb problémára utalhat. Ilyenkor lehet a lepény érettségét megfigyelni, mely a magzat tápanyagcseréjéért és az oxigén-széndioxid transzportért felelős.

 4. UH szűrővizsgálat

A 36-37. terhességi héten végzik.  Megállapítható általa a magzat elhelyezkedése, a magzat súlya, fejlettsége, a lepény elhelyezkedése, érettsége, a köldökzsinór helyzete. Az utolsó vizsgálatnál nézik az előző császármetszés hegvonalát is, amely, ha nagyon elvékonyodik, akkor az a szülés mikéntjét és időpontját is meghatározza.

Rövidítések:
A magzat méreteit minden leleten feltüntetik. Felsorolok egypár rövidítést, hogy mindenki el tudja "olvasni" a leleten találhatókat. Általában milliméterben adják meg a méreteket.

Gest. hét: terhességi hét

BPD : biparietális átmérő. A két falcsont /a fül fölötti nagy csont/ között távolság.

THQ: a mellkas harántátmérője

FL: a combcsont hossza

CRL:  fejtető-far hosszúság - koraterhességben gyakrabban ez van a leleten

Súly vagy tömeg: általában grammban adják meg. Tudni kell róla, hogy csak hozzávetőleges adat ez, a pontos súly nem mindig egyezik az ultrahangos leleten található ú.n. becsült súllyal.

 Magzati flowmetria

A magzati keringés véráramlás vizsgálata, mely megmutatja, hogy van-e súlyos lepény-keringési probléma. Ha a lepény már nehezen látja el a gázcserét, akkor a magzati keringés jellegzetesen átalakul: az életfontosságú szerveknek juttat bővebben vért. Ezt a megváltozott keringést a flowmetriával fel lehet fedezni.

 Az ultrahangos vizsgálatoknál többször említettem a terhesség pontos idejének, a terhességi hetek megállapításának meghatározását. A szülés időpontját, azaz a terminus kitűzését általában az ultrahangos leletek alapján végzik, de tudni kell, hogy jogi értelemben az utolsó vérzés első napjától számítandó a terhességi kor.

 Mindenkinek kellemes babavárást kíván:

 A szerző

Nováky Rita


Nováky Rita
Szülésznő

Munkahelyem: a Kútvölgyi Kórház szülészete

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.szuleszno.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja