SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zenét a babának!

Szkotniczky Péter [cikkei] - 2013-01-18
"Kelet-Afrikában van egy törzs, ahol a gyermek megszületésének idejét nem a világrajövetelének napjától, sőt nem is a fogantatás napjától számítják. E törzs számára a születés kelte azt a napot jelöli, amikor a leendő anya először gondol majdani gyermekére.
Zenét a babának!

Az anya, amikor úgy érzi, eljött az ideje, hogy gyermeke legyen, elvonul az erdőbe, és magányosan ül egy fa alatt mindaddig, amíg bensőjében meghallja gyermeke énekét.

Amint ez megtörtént az anya visszatér a falujába, és megtanítja az éneket a leendő apának. Ezután ezzel az énekkel hívogatják a gyereket. Miután a gyerek megfogant az asszony a méhében hordott kisbabának énekel, és megtanítja a dalt a falu bábáinak és öregasszonyainak, akik a vajúdás alatt és a születés csodálatos pillanatában ezzel az énekkel köszöntik a gyermeket.

A szülés után valamennyi falubeli megtanulja az újszülött énekét. Ez a dal ezután élete minden fontos pillanatában elkíséri. Ezt éneklik neki, amikor valami baja esik, ezt éneklik győzelmek, szertartások, felavatások alkalmával vagy a házasságkötési ceremónián. Amikor élete végén szerettei összegyűlnek a halálos ágyánál, utoljára hangzik fel a dal.”

Jack Kornfield: A lélek éneke című csodálatos írása sok olvasót lenyűgözhet, teljesen jogosan. Ehhez a történethez szorosan kapcsolódnak Kodály Zoltán szavai is, mikor feltették neki a kérdést, hogy szerinte mikor kell elkezdeni a gyermekek zenei nevelését, és azt a választ adta, hogy születése előtt kilenc hónappal lenne az igazi.


De mindezekből mi valósítható meg? Lehet mondani, hogy a mai rohanó világban szinte teljesen kizárt, hogy elmenjünk egy közeli erdőbe és ott várjuk meg, míg megszólal bennünk egy dallam. Lehet mondani, hogy képtelenek vagyunk magunkat és gyermekünknek dalt szerezni, hiszen nem vagyunk zeneszerzők. Mégis érdemes arra fókuszálni, hogy valami hasonlót hogyan tudunk megvalósítani a XXI. században.

A magzat füle már a nyolcadik hét körül elkezd kifejlődni és a 24-ik hétre már teljesen ki is alakul, innentől kezdve már hall. Nem csak édesanyja szívdobogását, az emésztés hangjait vagy a nagyobb erekben áramló vér hangját – a külső környezetből érkező hangokat is.

Ha eddig még nem csináltuk, innentől kezdve érdemes elkezdeni tudatosan zenét hallgatni – bármilyet, ami tetszik nekünk. Azon túl, hogy a zenének számos élettani hatása van (hat a vegetatív működésre, szív- és vérnyomás-szabályozásra, légzésre, létrehozhat egy általános relaxált állapotot, vagy cselekvésre mozgósíthat), hatni fog a fejlődő magzatra is. Ezt a hatást már a várandósság alatt is érzékelni lehet, és szülők beszámolói alapján elmondható, hogy a születés után is megfigyelhető a zene pozitív hozadéka.
Egy-egy, a magzati korban sokszor hallott dal képes megnyugtatni, álomba ringatni a babát. Még egy ismerős dologgal több lesz számára a még ismeretlen világban – egy dal, amit oly sokszor hallott már a biztonságot jelentő anyaméhben.

Már csak emiatt is érdemes hallgatni minél több zenét, vagy tényleg kiválasztani egy dalt (akár már megírtat is), amit lehet dúdolni az anyának és az apának, minél többször, amikor csak időnk engedi. Megéri!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja