SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egészséges babavárás

Kókai Kata [cikkei] - 2006-02-06
A várandósság kilenc hónapja alatt mindenki igyekszik jobban ügyelni a kismama egészségére. Azonban a test nagy mértékű változásának köszönhetően a legegészségesebb nők életében is adódhatnak apróbb kellemetlenségek a várandósság idején.
Egészséges babavárás

Megduzzadt lábak, émelygés, gyomorégés; csupán néhány azon tipikus tünetek közül, melyek a várandósság kilenc hónapja során előfordulhatnak. A női test ebben a hosszú időszakban hatalmas változáson esik keresztül. A méh normál méretének többszörösére növekszik, ezzel a környező szerveket is befolyásolva. A kismama súlya növekszik, mely szintén közrejátszik a tünetek kialakulásában.

Ezek az elviselhető, gyengéd módszerekkel is enyhítő tünetek azonban természetesek, s legtöbb esetben nem okoznak problémát. A várandósság kilenc hónapja egy hosszas folyamat, melynek minden lépése a baba egészséges fejlődését szolgálja. A rendszeres orvosi vizsgálatok pedig emellett a kismama egészségi állapotának felmérésében is segítséget nyújtanak.

A várandósság idején jelentkező problémákról minden esetben tájékoztatni kell az orvost, akkor is, ha látszólag jelentéktelennek tűnnek. A folyamatos konzultáció, s a vizsgálatok megfelelő időben történő elvégzése baba és mama érdeke egyaránt.

Problémák és kezelésük

Ahogyan a magzat növekszik, az anyaméh is egyre tágabb lesz, így kihat a környező szervekre is. Emellett olyan hormonális változások zajlanak le, melyek szintén változásokat idéznek elő a kismama szervezetében. A problémák mindegyike könnyen orvosolható természetes szerekkel (fitoterápiával, megfelelő értenddel), s egy kevés odafigyeléssel.

Székrekedés, aranyér

A szorulás egyik lehetséges oka lehet, hogy a tápanyag a várandósság során lassabban emésztődik meg. Emellett az utolsó trimeszterben a méh is nagyobb nyomást gyakorol a végbélre. Az emésztési problémákra megoldást jelenthet a rostdús táplálkozás (zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű lisztek fogyasztása), és a kíméletes testmozgás. Olykor az is segíthet, ha a kismama éhgyomorra megiszik egy pohár langyos vizet.
Az aranyér legtöbbször az emésztési problémák következtében alakul ki. A gyógynövényes ülőfürdő, a megfelelő krémek használata addig is segítséget nyújt, míg az emésztés a megfelelő étrend hatására rendeződik.

Émelygés

Akárcsak a szorulás, az émelygés is a test anyagcsere folyamatainak megváltozása következtében alakulhat ki. Segíthet, ha rögtön ébredés után a kismama elfogyaszt néhány kekszet, vagy egy kevés puffasztott rizst, s lassan kell fel. Érdemes három óránként, kisebb adagokban étkezni, illetve vacsorára valamilyen fehérjét (sajt, joghurt, fehér hús) fogyasztani.

Gyomorégés

A méh megnagyobbodása a környező szervekre is hatással van, így a gyomrot, az emésztőszerveket is érinti. Az emésztés lassulása mellett a méh a gyomrot felfelé préseli, így könnyen kialakulhat gyomorégés. Nagy mértékben enyhíthető, ha a kismama naponta többször étkezik, s mindig csak kisebb adagokat fogyaszt. Emellett érdemes kerülni a túl savas, zsíros, fűszeres ételeket. Lefekvés előtt egy órával már nem szabad étkezni, és olykor segíthet, ha a kismama alváshoz magasabb párnát használ.


Fáradtság

A várandósság kilenc hónapja során a női test hatalmas változáson megy keresztül, s nagy megterhelésnek van kitéve, emiatt gyakran kialakulhat fáradtságérzet. Sokat segíthet, ha a kismama kiegyensúlyozott, egészséges étrendet követ, naponta legalább nyolc órát alszik, s kerüli a megterhelést.

Fejfájás

A várandósság során akár fejfájás is előfordulhat, melynek oka lehet feszültség, vagy a megnövekedett vérnyomás. Sokat segíthet egy kiadós séta a friss levegőn, esetleg az akupresszúra. Gyógyszert azonban semmiképpen nem szabad bevenni addig, amíg a kismama nem konzultált az orvossal.

Lábikragörcs

A várandósság során megnövekedett súly kisebb keringési problémákhoz vezethet, mely főként a lábikrákban okozhat görcsöt. A magnéziumtartalmú ételek fogyasztása, illetve a kinin (Tonik is tartalmazza) segíthet a probléma leküzdésében.

Pigmentfoltok

A várandósság idején lezajló hormonális változásoknak köszönhetően olykor sötét pigmentfoltok alakulhatnak ki a bőrön, melynek elkerülésében segíthet az erős napfény kerülése. A pigmentfoltok általában a szülést követően teljesen eltűnnek.

Vizesedés

A szövetek vízvisszatartása miatt könnyen megduzzadhatnak a lábak. Sokat segíthet a lengébb, kevésbé szoros ruhák viselete, a lábak felpolcolása.

Hátfájás

A hátfájás a várandósság egyik tipikus tünete. A megnövekedett has, a súlygyarapodás megterhelést jelentenek a hát és derék számára. Ennek enyhítésében segíthet az egyenes tartás, a nehéz súlyok kerülése, az alacsony sarkú
cipők viselete.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja