SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Down-szűrés 35 év alatt

Családinet [cikkei] - 2007-02-14
Minden várandós kismama számára javasolt a Down-kór szűrésének elvégeztetése, korra való tekintet nélkül, olvasható az American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) szervezet ajánlásában.
Down-szűrés 35 év alatt

A különböző kromoszómák jellegzetes alakú és nagyságú pálcikaszerű képletek, melyek fő alkotója az örökletes információt hordozó dezoxiribonukleinsav (DNS). Minden fajra jellemző a sejt kromoszóma-összetétele. Az emberi sejtben 23 pár kromoszóma van.

A Down-kórt kromoszómaszám-beli eltérés okozza. A 21. kromoszómapár helyett három kromoszóma van. Ennek eredménye képpen a magzatnál veleszületett szívbetegség és mentális reatardáció jelentkezhet.

A Down-kór szűrése a gyakorlatban 35 év feletti nők számára javasolt, mivel a betegség előfordulását az anya életkora nagy mértékben befolyásolja. Az un. amniocintézis során a magzatvízből történik mintavétel, sejtdiagnosztizálás céljából. A CVS olyan vizsgálat, melynek során ultrahangos irányítás mellett a mintavétel a méhlepényből, vagy másnéven placentából történik.

A 35 évnél fiatalabb várandósok esetében a Down-kór szűrését rendszerint a 11.-12. heti genetikai ultrahangvizsgálat során végzik el, a nyaki redő (tarkótáji folyadékgyülem) vastagságának mérésével, (3 mm alatt normális).

Az ACOG ajánlása ezzel szemben a minden várandós hölgy számára ajánlott, kevesebb beavatkozást igénylő szűrővizsgálatok elvégzésére vonatkozik, még a terhesség 20. hete előtt. Szerintük ugyanis az életkor nem lehet többé választóvonal annak eldöntésére, hogy valaki a kockázatosabb, beavatkozást igénylő eljárásokon essen át, vagy ultrahagvizsgálaton.

A Down-kór szűrését korra való tekintet nélkül fontosnak tartják minden kismama esetében. Az Obstetrics & Gynecology folyóiratban olvasható ajánlásuk szerint minden várandós számára javasolt a nyaki redő vastagságának ellenőrzésére irányuló ultrahangos vizsgálat elvégeztetése még a terhesség első trimeszterében. Ezt vérvizsgálat egészíti ki, melynek célja szintén a Down-kór szűrése.



A további, nagyobb beavatkozást igényló vizsgálatokat csak azon hölgyek esetében végeznék el, akiknél e két eredmény alapján fennáll a betegség kockázata.

A cikkel kapcsolatban érdeklődjön bővebben az InterMed Szülészeti és Nőgyógyászati Központban.
web: www.szuleszetikozpont.hu
email: intermed@orvosok.com
tel: 06 20 3526298

A hír alapjául a "Down Syndrome Screening Recommended for All Expectant Moms" cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja