SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Agyonhallgatott témák - abortusz prevenció

Kókai Kata [cikkei] - 2007-04-23
A mesterséges úton létrehozott meddőség legalább annyi fejfájást okoz, mint maga a meddőség. Rengeteg nagycsaládos anya igényelné, az állam azonban nem támogatja.
Agyonhallgatott témák - abortusz prevenció

Csökken a lakosság, nem futja a keretből, nem ez a legnagyobb probléma - e mondatok hallatán sok nő szíve összeszorul. Hazánkban rengeteg pár küszködik meddőséggel, vagy éppen szeretne művi meddővé tételen részt venni, mert nem szeretné (vagy nem engedheti meg) több gyermek vállalását. Hazánkban a művi úton történő meddővé tétel még gyermekcipőben jár, s legkevésbé sem élvez támogatást.

A prevenció fontossága

Napi szinten hallhatunk különböző országos abortuszellenes szankcióiról, tüntetésekről, melyeken a műtét súlyosságát próbálják megértetni a nőkkel. Természetes, hogy nem támogatjuk az abortuszt, hiszen itt emberi életekről van szó, melyekről nincs jogunk dönteni. Arról azonban sokan megfeledkeznek, hogy a prevenció, vagyis a várandósság megelőzése kizárja az abortusz lehetőségét.

Ha megfigyeljük hazánkban a fogamzásgátló szerek árait, könnyen azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a magyar állam nem hozza könnyű helyzetbe a nőket. Íme néhány tabletta ára:

Cerazette (egy havi adag): 2087 ft
Yadine (egy havi adag): 2147 ft


Normatív TB támogatás egyik gyógyszerhez sem jár, így a nőknek a teljes árat ki kell fizetniük. Az említett árak egy havi adagra vonatkoznak, ha mindezt beszorozzuk tizenkét hónapra, máris elég nagy összeget kapunk. Aki a teherbeesés mellett a nemi betegségeket is el szeretné kerülni, így óvszerrel egészíti ki a védelmet, havi szinten többezer forintos összeggel kénytelen számolni.

Művi meddővé tétel

A művi meddővé tétel (egyszerűbb, de kevésbé szép kifejezéssel sterilizálás) hazánkban még gyerekcipőben jár, s parázs vitatémának számít. Sokan ellenzik, egyesek tartanak attól, hogy a visszafordíthatatlan műtét életeket tesz majd tönkre, mások annak erkölcsi oldalát vitatják. Valójában a kérdés az, hogy miért van komoly anyagi vonzata egy preventív műtétnek? Miért nem támogatja az állam?


A félelmek valóban beigazolódhatnak, bizonyára akadna olyan nő, aki később mégis szeretne gyermeket vállalni, de a műtét elvégzését követően már nem lesz lehetősége rá. Ez azonban minden páciens saját felelőssége, saját döntése, és elszomorító, hogy indokolt esetben is sokszor az anyagi vonzat kényszeríti más döntésre a szülőket.

Amit a törvény előír

1999. évi LXXI. törvény Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény módosításáról
15. § (1) Az Eütv. 187. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(4) A művi meddővététel elvégzésére a kérelem benyújtását követő 3 hónap elteltével kerülhet sor, kivéve

a) ha a beavatkozás soron kívüli elvégzését szülészeti vagy más műtéti esemény lehetővé teszi, illetőleg

b) az időközben bekövetkező terhesség a nő életét, testi épségét, egészségét közvetlenül veszélyeztetné vagy a terhességből nagy valószínűséggel nem egészséges gyermek születne."

Külön figyelmet érdemes szentelni az alábbi részletnek: „ha a beavatkozás soron kívüli elvégzését szülészeti vagy más műtéti esemény lehetővé teszi”. Szülészeti és műtéti események körébe sorolhatjuk a császármetszést is, melynek során díjmentesen végzik el a beavatkozást. Félő azonban, hogy e kitétel miatt sokan inkább a császármetszés mellett döntenek, hiszen anyagi helyzetük nem teszi lehetővé, hogy a szülést követően akár többtízezer forintot szánjanak a műtétre.

Summa summarum

Az abortusz évek óta vitatott téma, s minden jóérzésű ember tisztában van vele, hogy nem egy rutinműtétről, hanem egy ember élete feletti döntésről van szó. Éppen ezért a prevencióra kellene nagy hangsúlyt fektetni. A fiatal nők tájékoztatása legalább olyan fontos mint az, hogy a fogamzásgátló szerek mindenki számára (kortól és anyagi helyzettől függetlenül) elérhetőek legyenek. Ezáltal nem csak az abortuszok, de a tönkrement életek, s az árvaházban nevelkedő gyermekek száma is csökkenhetne. Mi, nők és anyák reménykedünk, hogy egyszer majd könnyebb lesz, s az illetékesek is meghallják kérésünket.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja