SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy új élet kezdete

[cikkei] - 2004-02-14
Az életünk nem a születéssel, hanem a fogantatással kezdődik. Ezt minden nő, aki hordott már szíve alatt gyermeket, csak megerősíteni tudja.
Egy új élet kezdete

Már néhány nappal a megtermékenyülés után sokféle módon jelzi a szervezet, hogy valami új van folyamatban. Persze ezt többnyire nem vesszük észre. Csak amikor elmarad az első menzesz, jönnek a reggeli rosszullétek, a vérnyomásingadozásból eredő szédülések, gyengeségi rohamok. Megváltozunk: bizonyos ételeket, szagokat el sem tudunk viselni, fura étkezési szokások alakulhatnak ki.

De ezek átmeneti kellemetlenségek, nem is igazán fontosak, a terhesség félidejének elmúltával többnyire meg is szűnnek.

A várandós nő gondozásra jár, ahol rendszeres vér- és vizeletvizsgálatokkal ellenőrzik általános egészségi állapotát, ultrahang-vizsgálatokkal a baba fejlődését. Rendszeresen ellenőrzik a súlygyarapodást, életviteli és étrendi tanácsokkal, kiegészítő vitaminokkal látja el a kismamát a védőnő, és az orvos.

Nagyon fontos komolyan venni ezeket a tanácsadásokat, nem csak azért, mert elmulasztása esetén nem jár az anyasági és gyermekágyi támogatás. Sok esetben már a terhesség első harmadában kiszűrhető az esetleges eltérő fejlődés, öröklött vagy szerzett rendellenesség a magzatnál. Adott esetben a terhesség megszakítható, de a génsebészet fejlődésével ma már méhen blüli műtétek is megvalósíthatók. Persze ezek már speciális esetek. De mindenképp nagy segítséget jelent a későbbiekben, ha időben felismerhető valamely elváltozás, hisz a gyermek fejlődése szempontjából fontos, hogy már a születés után, a lehető legrövidebb időn bellül elkezdődjék a korrekciós fejlesztés, gyógyítás. Különösen hangsúlyos ez koraszülött vagy éretlen gyermek kapcsán. Koraszülött az a gyermek, aki a terhesség 28 - 37. hetében születik, többnyire igen kis súllyal, éretlennek a normál 38-40. hétre de kis súllyal 2500 gramm alatt / született gyermeket nevezik. Ők fokozottan veszélyeztetett gyermeknek minősülnek.

Minden gondozás és felügyelet mellett rendkívüli fontossággal bír, hogy ez az időszak az anya-gyermek kapcsolat első időszaka. Az anya lelkiállapota, életvitele nagy szerepet játszik a gyermek idegrendszeri fejlődésében / pl. van tudományos alapja a feltételezésnek, miszerint a terhesség alatti tartós stressz növeli a gyermek autizmusra való hajlamát/. A kiegyensúlyozott, tudatos mama már ebben az időszakban szoros kapcsolatban van gyermekével, beszélget vele, hanggal és hang nélkül egyaránt. A legtöbb nőnek ez annyira természetes, hogy észre sem veszi, fel sem fogja jelentőségét. A baba a 3. hónapban jól fejlett érzékszervekkel rendelkezik, idegpályái kiépültek, csak a látása fejletlen / természetesen /. Mivel a test 74-78 %-a víz, igen jól vezeti a hangot. A baba hallja az anya szívverését / ami pszichés terhelésre gyorsul! /, a mama hangját, s bár erősen szűrve, de a környezet zajai is eljutnak hozzá. Érzi a kéz simogatását a mama pociján! Érzékeli és igényli a biztonságot, a nyugalmat, a szeretetet! Beszélgessünk hát babánkkal, simogassuk meg sokszor, hallgassunk kellemes zenét, legyünk nyugodtak, kiegyensúlyozottak, tegyünk nagy sétákat friss levegőn, figyeljünk a táplálkozásra, legyen az változatos, tápláló, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag. Ne dohányozzunk, ne fogyasszunk alkoholt, narkotikumokat. Ezek az anyagok rendkivüli mértékben károsítják a gyermek idegrendszerét!

Ugye mennyi mindent tehetünk a kicsi jövőjéért már az első hónapokban?

Amikor eltelt a 9 hónap, eljön a szülés ideje. Gyakran előfordul, hogy magabiztos, kiegyensúlyozott fiatal mamák ekkor vesztik el erejüket. Ebben az időszakban merül fel leggyakrabban a kérdés: "mi lesz, ha...?" Néhány adat megnyugtatásul: a szülések 82 %-a teljesen problémamentes, a gyermekek 93 %-a teljesen egészséges!

És ekkor jelentkezik a félelem magától a szüléstől, ami köztudottan fájdalmas lehet.

Kedves kismamák! Csak néhány dolog kapaszkodóul: a szülés élettani folyamat, nem feltétlenül fájdalmas, a félelmünk teszi azzá. De ha fáj is kissé...amikor felsír a kis jövevény, már el is felejtettük.

És végiggondolták már? Ha olyan szörnyű lenne a szülés, mint a híre, sikerült volna egyetlen pár embernek néhány ezer év alatt hatmilliárdnyira gyarapodni?

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja