SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem mindennapi ebek: vakvezető kutyák

Singola Edit [cikkei] - 2009-04-27
Április 27. A Vakvezető kutyák Világnapja. Emlékezzünk meg ezekről a nem mindennapi állatokról!
Nem mindennapi ebek: vakvezető kutyák

Talán sokan nincsenek is tisztában azzal, mit tud egy vakvezető kutya, miért fontos megemlékeznünk róluk, és világnapot szentelni nekik. Nem véletlen a dolog, hiszen olyan csodálatos kutyákról van szó, amelyek emberek életét könnyítik meg, de nem csak megkönnyítik, hanem igazi barátjukká, társukká válnak. Hiszen a sérült embereknek azonkívül, hogy meg kell küzdeniük a betegség okozta nehézségekkel, szemben találják magukat a társadalom előítéletével is. Az állatok soha nem az alapján adnak szeretetet és segítséget, hogy egészséges-e valaki, hanem önszántukból, ösztönből.

vakvezető kutyaA vakvezető kutyák a szemüket adják gazdáiknak, de sok mindenről le kell mondaniuk abból a célból, hogy megfelelő segítői legyenek a sérüléssel élő embertársuknak. Épp emiatt nem alkalmas bármelyik eb erre a feladatra, mert ha a munka során - a vakvezetés egy kemény munka a kutya számára - egyetlen pillanatra kizökken a koncentrációból, játéknak veszi a feladatot, akkor súlyos következményként megsérülhet a gazdája. A legalkalmasabb kutyák erre a célra a labrador retriever, a golden retriever és a német juhász fajták.

Mi a vakvezető kutya feladata?

A látássérült embert úgy vezetni, hogy kikerülje az útjába kerülő akadályokat, jelezni a lépcsőt, az ajtót, a le és fellépés lehetőségét, a zebrán az átkelés idejét, és az utasítások ellenére sem engedelmeskedni, ha a parancs veszélybe sodorhatja gazdáját. Nem utolsósorban a szeretet, amit egy ilyen kutyától kaphat a sérült ember, el sem mondható.

A vakvezető kutyák kiképzés után kerülhetnek gazdáikhoz. A háború után, 1916-ban hoztak létre iskolát vakvezető kutyák kiképzésére, a látássérült katonák életének megkönnyítésére. Magyarországon Ritthnovszki János volt az első, aki vakvezető kutyával közlekedett. 1978-banhozta létre a csepeli vakvezető kutyakiképző iskolát.

Az iskolában elsajátítják a kutyák az alapokat, legelőször elnyomni a veleszületett ösztönök egy részét, mint például a vadászat. Aztán megtanulják, miként vezethetik gazdájukat úgy, hogy elöl haladjanak, valamint kalkuláljanak az ember magasságával is. Miután megfelelően tudja húzni a látássérültet, rengeteg gyakorlás során vésődik be, hogyan viselkedjen, jelezzen. A kiképzés alatt nagyon fontos a dicséret és a jutalmazás. Ezután már vezényszóra képesek lépcsőt, padot, liftet, postaládát, zebrát keresni. A vakvezető kutya viszont nem GPS, nem lehet beprogramozni a címet, ahova el akarunk jutni. A gazdájának kell tudni, hány sarokra, megállónyira van a cél, az oda vezető úton a kutya abban segít, hogy elkerülje a veszélyt a vak ember, ne menjen neki semminek, ne lépjen le vakvezetőa járdaszegélyről rosszkor.


Sajnos hazánkban kevés kutyát képeznek ki vakvezetésre. Míg Angliában 700 kutyát adnak át a vakoknak, nálunk mindössze 20 kiképzett ebet, pedig igény lenne rá.

Hogyan segítsünk a vakvezető kutyával közlekedőknek?


A vakvezető kutya jelzéssel van ellátva: hám és vörös kereszt jelzi, hogy segítő eb. Ne vonjuk el a figyelmét feladatáról: szólítással, riasztással, simogatással, saját kutyánkkal !
A vak embernek mindig a másik oldalon, vagyis ne azon az oldalon segítsünk, ahol a kutya van.
Ha zebránál áll a vak ember kutyájával, ne rángassuk a zebrára, csak szóljunk neki, mikor vált zöldre a lámpa, a kutya ugyanis nem látja a színt, a többi ember mozgására reagál.
Buszmegállóban tájékoztassuk a látássérültet, melyik busz érkezik, aztán hagyjuk, hogy a kutyája segítségére hagyatkozzon. A buszra először a vakvezető kutya száll fel, és üres helyet keres gazdájának, lefelé viszont a gazdi száll le előbb, majd a kutya.
Mozgólépcsőnél segítsünk a fix lépcső megkeresését a vak ember számára, mert a mozgólépcső veszélyes lehet a kutyának.
A vakvezető kutya bárhova elkísérheti gazdáját, olyan helyekre is, ahova más kutyát tilos bevinni. Ne háborodjunk ezen fel!

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja