SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babák és állatok (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

visztenvelt márk [cikkei] - 2011-04-13
Összeegyeztethető-e a baba és a lakásban tartott házi kedvencek élete?
Babák és állatok (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

A legtöbben már akkor hüledezni kezdtek, amikor az „és mi lesz az állatokkal?” kérdésre azt feleltem, „maradnak.” Családtagok, barátok, ismerősök érdeklődtek, miként tervezem összeegyeztetni a terhességem egy kisolasz agár, és egy kandúr macska mindennapjaival. Rövid feleletem két pillérre épült: egészség-gondozás és következetesség.

Biztosan sokan hallottuk már, hogy párok a kutya, macska tartással készülnek fel a későbbi gyermekvállalásra, elvégre, ha képesek életben tartani egy szobamacskát (akinek ugyebár nincs lehetősége egerészni, cinkét fogni, ha megfeledkeznek róla), s még lakásuk is megőrzi bizonyos mértékig a fő funkciókat, akkor kijelenthető, hogy talán a gyermekvállalás, annak ellátása sem kivitelezhetetlen feladat. Természetesen van különbség. Ámde van felkészülési idő is. A terhesség időszaka kiválóan alkalmas arra, hogy a leendő szülők felkészüljenek arra, hogy itt bizony lesz éjjeli őrjárat, csitíthatatlan sírás, összehányt kanapé. Hasonló esetek egy normál, álatokat a lakásban tartó, gyerekmentes családoknál is előfordulnak, hiszen a legtöbb kisolasz agár szobatisztasága sajnos inkább csak 4-6 órára kalibrált (azaz éjjel egyszer pisiltetés), és egy kandúr is képes égtelen nyávogásra éjjel kettőkor, ha a szomszéd utcai macskalányt hallja mosakodni az ablak alatt.

A baba és az állatok összeszoktatása minden szereplő nézőpontjából más és más. A baba esetében első számú a biztonság, azaz a kezdeti időszakban az állatok távoltartása, hiszen egy a kiságyba bekuckoló macska akár meg is fullaszthatja a gyereket. Az állatok szemszögéből viszont fenn kell tartanunk a korábbi szerepeket, vagyis a két kedvenc nem érezheti, hogy az újszülött miatt kirekesztetté váltak. Ez ugyanis féltékenységet eredményezne, mely viszont tettlegességig fajulhatna.

A kutyák esetében,  már a terhesség idején kezdjük meg a tréninget, és egy játék babával a karunkban járkáljunk, öleljük magunkhoz, ezzel kifejezve azt, hogy az állatokon kívül is van egy szeretnivaló, s tanítsuk a kutyát arra is, hogy megnyalni, ugrálni tilos a kicsi közelében (mint minden tanulásnál, itt is a jutalmazással érhetünk el sikereket). Amikor a baba megszületik, már a kórházból vigyen haza apuka egy a baba illatával már elárasztott ruhadarabot, s ismertesse azt meg a kutyával, figyelve arra, hogy az állat szájába soha nem vegye a rongyot, még játék céljából sem. A macska nevelése jóval nehezebb folyamat, de nem lehetetlen. A mi esetünkben bevált módszer az ősellenség, a víz következetes használata. Ha a macska tiltott helyen (pl. a kiságyban) fekszik, a virágok spriccelőjével egy adag vizet fecskendezünk az arcába. Két, három fenyítést követően láthatóan megjegyzi a nem megengedett területeket.

A baba hazérkezésekor engedjük a kutyának, hogy megszaglássza a fejét, ruháját, s különösen figyeljünk arra, hogy bár a baba körül forognak gondolataink, jusson pár perc a kutya, macska ellátására, kényeztetésére is. Ha ez elmarad, az állatok a szeretet teljes megvonását észlelik a jövevény érkezése miatt. Depresszió, s egyéb betegségek alakulhatnak ki náluk, a korábban említett féltékenység tettlegességéről nem is beszélve.
Emellett lényeges az állatok esetében a megfelelő időnként elvégzett orvosi vizsgálat,illetve a védőoltások, és a féregtelenítés (legalább félévente), valamint az egyéb külső élősködőkkel szembeni kezelés (3-4 havonta, függően az alkalmazott szertől).

Ha már kicsit nagyobb a babánk, a körültekintő, következetes és folytonos felügyelet melletti barátkozás megkezdődhet. Természetesen kerülendő a „csók”, vagy a gyerek játékainak kutyával, macskával való érintkezése. A játékok rendszeres fertőtlenítésére is szánjunk időt, illetve a két állat testének ápolására is gondoljunk gyakrabban, mint a baba előtti időszakban.

A lakás tisztántartása is nagyobb kihívást jelent, hiszen a kihullott szőr eltávolítása a padlóról, szőnyegekből kötelező, a mászós babával, és állatokkal rendelkező anyuka legjobb barátja az 1800 wattos porszívó. Naponta találkozunk.

A felsorolt nehézségek, és küzdelmek ellenére is az gondolom, hogy lehetséges a békés, egészséges és harmonikus együttélés, különösképpen, ha azokra a kutatási eredményekre gondolunk, melyek kimondják, hogy egy ilyen „családdal” körbevett baba, gyerek szociális készségei fejlettebbek, mentális fejlődése gyorsabb lehet az állandóan változó ingerek következtében.

Fotó: pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja