SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Állatkísérletek

Kókai Kata [cikkei] - 2005-02-16
Amikor megveszünk egy jó nevű kozmetikumot, vagy akár egy egyszerű szappant, többnyire nem tudhatjuk, hány állat életébe került annak kifejlesztése. Az Interneten borzasztó képeket látni kétfejű, és megcsonkított állatokról, s az állatvédők odaadó küzdelme ellenére a legnagyobb cégek többsége nem hagy fel a kísérletekkel.
Állatkísérletek

 

Ma már néhány nagyobb cég kifejezetten ellenzi az állatkísérleteket, s nem is alkalmazza azt termékei tesztelésénél. De még mindig sokan használnak fel ártatlan állatokat, hogy termékeiket a „leggazdaságosabb” módon tesztelhessék.

 

Ma már egyre többen figyelünk arra, hogy minél kevesebb vegyszerrel gyártott termékeket vásároljunk. Az Internet segítségével pedig egyre többen tudjuk, milyen termékeket nem érdemes választani. Mégis kevés szó esik arról, hogy egy ártalmatlannak tűnő szappan hány apró élőlény életét követelte. Legyen szó bár az egészségünkről, mégis modern civilizációnkban olyan kísérletek zajlanak, melyekre semmi sem lehet elég jó magyarázat. Persze sokan úgy gondolják, inkább pusztuljon el néhány egér, minthogy egy-egy termék embereknek ártson. Ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül a tényt, hogy az egerek is élőlények.

 

Az általános tévhittel szemben kísérleteket nem csupán rágcsálókon végeznek, majmok, kutyák, macskák is áldozatul esnek az emberi törekvésnek. Ráadásul a kísérletek nagy részére nem új gyógymódok kifejlesztésére, hanem nélkülözhető kozmetikai cikkek tesztelésére irányul. Több olyan rémhírt is olvashattunk az Interneten, miszerint állateledelt gyártó cégek kutyákat és macskákat hizlaltak fel-vagy éppen fogyasztottak le, brutális körülmények között tartva őket. Sok esetben szánt szándékkal megcsonkították, lebetegítették az állatokat, hogy megfigyeljék a táplálék rájuk gyakorolt hatását.

 

Modern civilizációnkban tehát okkal kérdezhetjük, miért kell ilyen embertelenül kihasználni a természetet, az ártatlan állatokat, akik nem rendelkeznek döntési lehetőséggel? Sajnos olyan megoldást még nem találtak, mellyel az állatkísérletekhez hasonló eredménnyel lehetne teszteket végezni. Létezik azonban ún. Klinikai teszt, melyben már egyébként is beteg állatokon végzik a gyógyulást célzó kísérleteket, ez azonban körülményesebb megoldás, melyet nem sokan vállalnak.

 

Egy-egy kísérlet a bezártságon túl károsítja is az állat szervezetét, ráadásul az anyagok hitelesítéséhez több igazolásra is szükség lehet, így egyes szerek bevizsgálása több állat életét is megkeserítheti. Hazánkban törvény szerint élvezeti cikkek-kozmetikai szerek, cigaretta, fegyver, stb.- teszteléséhez nem használhatnak fel állatokat, de külföldi termékek esetében nem lehetünk biztosak, kivéve, ha ezt a címkén jelzik.

 

Az alábbi címen megtalálható azok teljes listája, akik termékeiket nem tesztelik állatokon:

http://www.zoldmagazin.com/belso/test2.html

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja