SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mentett állatkölykök az Állatkertben: Elárvult sünökön és ürgén segítenek az Állatkert munkatársai

Családinet [cikkei] - 2014-06-17
Egy tucat aprócska sün és egy ürgekölyök cseperedik a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyén. Az elárvult, és ezért jelenleg emberi segítségre szoruló kisállatokat felnevelésük után természetes élőhelyükön fogják szabadon engedni.
Mentett állatkölykök az Állatkertben: Elárvult sünökön és ürgén segítenek az Állatkert munkatársai

A Fővárosi Állat- és Növénykertben évente csaknem kétezer emberi segítségre szoruló, Magyarországon őshonos védett állatnak nyújtanak oltalmat. A mentett állatok nagy része madarak – például mérgezett sasok, áramütött egerészölyvek, meglőtt gólyák és fészekből kipottyant énekesmadár fiókák – közül kerül ki, de bőven akadnak hüllők és kisemlősök is.

Jelenleg egy tucat elárvult sünt és egy ugyancsak árvasára jutott ürgét nevelnek az Állatkert természetvédelmi mentőhelyének munkatársai. Az ürge négy héttel ezelőtt, a Kiskunsági Nemzeti Park területéről került be az Állatkertbe. Akkor éppen átszokóban volt a tejről a szilárd táplálékra. Most nagyjából másfél hónapos lehet. A sünök az elmúlt hetekben különböző helyekről kerültek be nagyobbrészt szopós korban. Szerencsére mindegyik állatkölyök jól van és egészségesen fejlődik, így várhatóan nem lesz akadálya annak, hogy felnevelésük befejezése után akár önállóan is megéljenek a természetben.

Mind a keleti sün (Erinaceus concolor), mind pedig a közönséges ürge (Sermophilus citellus) védett állatfajnak számít Magyarországon. Előbbinek 25.000 forint, utóbbinak 250.000 forint a természetvédelmi eszmei értéke. Az ürge védettségét a faj védelmén kívül az is indokolja, hogy ezek az állatok a védett ragadozó madarak fontos táplálékának számítanak, így az ürgék száma befolyásolja például a parlagi sas állományának nagyságát.

Fotó: es.wikipedia.org és commons.wikimedia.org

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja