SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az ivartalanítás városi legendái - 3 hülye hiedelem, amit megdöntünk!

Gáspár Katalin [cikkei] - 2021-04-16
Még mindig hatalmas a homály a fejekben az ivartalanítás körül. Vannak nagyon is jogos félelmek, amiket alaposan át kell gondolni. De vannak olyan tények, amit minden állatbarátnak ismernie kell. Oszd meg ezt a cikket azokkal, akik még nem tudják, miért, hogyan és mikor kell ivartalanítani!
Az ivartalanítás városi legendái - 3 hülye hiedelem, amit megdöntünk!

Az ivartalanítás azt jelenti, hogy a kan/hím, vagy nőstény állat ivarzását meggátló műtéti beavatkozást végeznek rajta – ettől az állat nem fog tudni szaporodni, és egy csomó, a szaporodással kapcsolatos ösztöne is kioltódhat, jó esetben. Egy csomó pozitív mellékhatása is akad – például csökken az ivarszervi rák és az álvemhesség kockázata, kevésbé lesz szökős, kevésbé keresi a konfliktusokat és szociálisabb. 

Egyes esetekben veszélye is lehet, amit körültekintéssel meg lehet előzni. Mert nem kérdés, hanem tény:

IVARTALANÍTANI KELL!

 
Mennyi idős legyen az állat az ivartalanításkor?

Ebben megoszlanak a vélemények. Ha egy mentett kutyáról, vagy cicáról van szó, és fajtársakkal kerül egy helyre, akkor lehetőleg azonnal, de kutyák és cicák esetében 6-9 hónapos kor körül már bátran lehet. Egyes elméletek szerint akkor jó elvégezni az ivartalanító műtétet, ha az ivarszervek fejlődése befejeződött és a hormontermelődés beindult. Az első tüzelés, vagy a kutyáknál a herék leszállása után időszak (egy éves kor előtt).
Aki így dönt, az sem okoz kárt a kedvencének, viszont figyelnie kell, hogy egy fiatal szervezetet ne terheljen meg egy nem kívánt alommal.

Milyen nemű állatot kell ivartalanítani?

A kant és a nőstényt is. Ugyanis ha csak a nőstényekre szorítkozunk, a kanok – különösen a kijárós cicák esetében – egymást és fajtatársaikat is pusztíthatják, továbbá számos nem kívánt kóbor almot is legyárthatnak. A lakásban tartott cicákat is érdemes ivartalaníttatni, mert kevesebb kényelmetlenséggel jár a velük való együttélés, a cica nyugalma és békéje is fennmarad, ha nem ivaros.

Kutyák esetében a helyzet azonos. Nem kell egyetlen almot sem lehozni a kutyának, nem fog sem elhízni, ha normálisan van táplálva, sem megőrülni nem fog. Ezek régi hiedelmek, melyek még tartják magukat a köztudatban – de semmi valóságalapjuk nincs, csak egy csomó nem kívánt kiskutya az eredmény.

Mindenképp szükséges az ivartalanítás?

Igen. Amennyiben nem vagyunk fajtanemesítő tenyésztők, az adott fajta szebbé és jobbá nemesítésének elkötelezett és hozzáértő hívei, még a fajtatiszta állatokat is ivartalanítani illendő. A kutyasétáltató helyeken hatalmas kockázat, hogy egy ivaros jószág esetleg összekap a többi ivaros, azonos neművel, vagy éppen a tüzelő szukára ráugranak az ivaros kanok és balesetet okoznak. A kijárós cicák esete hasonló. Tavasszal és ősszel igazi „puppy boom” van a rendelőkben, és sajnos egyáltalán nincs szükség több kiscicára, hatalmas a dömping, és nincs elég felelős gazdi. 

TÉVHIT: Nem kell egy állatnak sem ellenie az ivartalanítás előtt, hiszen annyira sok a nem kívánt kölyök, hogy nincs őket hová tenni, továbbá sem a kölykök, sem a szülő állatok jóllétéhez, egészségéhez nem hogy hozzá nem tesz, de ront rajta, ha szaporodik. A kutyának nincs szüksége szexuális élményekre - sőt ezzel egy kan kutya, vagy kandúr esetében a saját életünkön és az övén is ronthatunk, ugyanis ha rákap az ízére, akkor szökősebbé, vagy jelölőssé válhat, akár agresszívebb is lehet, mint korábban. Nem kell a kannak szukát, a szukának kant keresni. 

Vannak műtéti kockázatok? 

Minden műtétnek van valamennyi kockázata, viszont ha jó állatorvosi rendelőbe megyünk, ahol sok efféle műtétet hajtanak végre, a műtéti túlaltatás esélye roppant alacsony, továbbá a műtétet megelőző alapos vizsgálat ténye biztosítja, hogy a kockázatot minimalizálhatjuk. Néhány állat - és ez is nagyon ritka! - a műtét után kicsit nehezebben lábadozik, vagy a tartás nem megfelelő körülményei miatt kirágja, elfertőzi a sebet. Erre nagyon oda kell figyelnünk, ha a kedvencünket hazavittük! 

 

Az ivartalanítás drága!

Igen az – ahogy a kisállat tartása maga is drága, ha nem szánunk rá pénzt. Állataink tartása pénzbe kerül. A nem kívánt almok felelős felnevelése, az anyaállat tartása, a kapcsolódó költségek, az anyaállat egészségügyi kockázatai sokkal többe kerülnek, mint egy egyszeri ivartalanító műtét. Ugyanakkor a lánc-ivartalanító akciókban ahol szemünk fénye csak egy „darab” a többi állati hús között, cserébe’ olcsó az eljárás, vagy a felkészült, nem csak az olcsó ivartalanításra ráállt, valódi szakállatorvosi rendelések árai közt van különbség, de a minőség, az altatáshoz használt anyagok, a személyzet hozzáállása is más lehet.

Ha a kedvencünk életéről van szó, nem a 3-4 ezer forint különbséget, hanem az életének biztonságát kell figyelembe vennünk. Sok helyen, ha több állatot visz valaki, vagy egy állatmentő érkezik, kérésre adnak kedvezményeket a kiírt árból. Ne sajnáljuk kedvenceinktől a minőségi ellátást.
 

Turgay Yıldız fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja