SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Állatok a gyógyításban

Családinet [cikkei] - 2004-07-20
Közismert a házi állatok (kutyák, cicák, teknősök, madarak, hörcsögök...) jótékony hatása az ember közérzetére, a gyerek felelősségtudatára. De most már azt is tudjuk, hogy Blöki gyógyítani is képes. Persze nem kézrátétellel...

Állatok a gyógyításban

Az állatok gyógyító erejének elsősorban a pszichológiában veszik hasznát. Leggyakrabban gyermekek kezelése, fizikai rehabilitáció, és beszéd terápia alkalmával használják a kisállatokat, vagy csak úgy, házilag. Ki tudna ellenállni egy okos, meleg barna szempárnak, nagy adag szőrnek és ragaszkodásnak?

Az állatok jótékony hatását a gyógyulásra előszőr a Washiongtoni Szt. Erzsébet Kórház fedezte fel 1919-ben. A házi kedvencek bevonása azóta a gyógyulásb egyre népszerűbb eljárás.

Az állatokat alapvetően két fajta terápiába vonják be a pszichológusok. Az egyik az AAT (Animal Assisted Therapy), az úgy nevezett "állati részvétellel támogatott terápia". A terápia lényege, hogy pozitív ember-állat interakciókat hoz létre. A másik módszer az AAA (Animal Assisted Activities), ami kevésbé célorientált, terapeuta függő: inkább az állatra van bízva a dolog. AAA- gyakorlatilag rendszeres látogatást jelent egy "terapeuta állattól.".



AAT esetén az együtt eltöltött időnek, tevékenységnek célja, oka van. Pl. "egy molesztált gyermeknek megmutatja a megfelelő, kedves és gyöngéd érintés értékét, mibenvoltát. A hiperaktív, figyelemzavartól szenvedő gyermekeknek megmutatja a szociálisan elfogadott viselkedési normákat, megtanítja fegyelmezni magát."- mesélte el Dr Currin, aki Fahély nevű spánieljével javítja a terápiára szorulók közérzetét, és rója rendszeresen az árvaházakba, valamint öregek otthonába vezető utakat. "Igaz, hogy az AAT elsősorban a gyermekeknél segít, de nem kizárólagosan. Kitünű megoldást jelenthet egy házi kedvenc ha valakinek több mozgásra van szüksége. Az idős emberek is szívesen leviszik sétálnia kutyust." A házi állatok a depresszóban szenvedőkön is segíteni tudnak. Az állatok ezen jótékony hatását úgy fedezték fel, hogy a kutyák vezette vakok depressziója is eltünt a kutya megjelenésével, nem csak a helyhezkötöttségük.

Dr. Currin szerint azonban mégis a legnagyobb előnye kisállatokkal megtámogatni a hagyományos pszichológiai üléseket az az, hogy a közvetlen kapcsolat így hamarabb létrejön a terapeuta és a kliens között. "Ezáltal az egész folyemet felgyorsul. Könnyebben megnyílnak."

A házi állatokat használó terapeuták nemcsak a módszerből kapnak képzést, hanem az állattal is megtanítják őket bánni.

forrás: www.harmonet.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja