SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Jobban járunk, ha továbbra is az orvossal iratjuk fel az allergia gyógyszert

Dr. Balogh Katalin [cikkei] - 2009-07-03
Július 1.-től az allergiások számára nélkülözhetetlen antihisztaminok többsége már vény nélkül kapható a patikákban. A betegek számára azonban fontos információ, hogy az így vásárolt készítmények egy részére nem jár támogatás, recept nélkül kizárólag teljes áron vásárolhatóak meg. A változásokkal kapcsolatban dr. Balogh Katalint, a Budai Allergiaközpont allergológusát kérdeztük.
Jobban járunk, ha továbbra is az orvossal iratjuk fel az allergia gyógyszert

Július közepével érkezik a leggyakoribb és legtöbb panaszt okozó allergén növény virágzásának kezdete. Ilyenkor jellemzően többen keresik fel a szakrendeléseket a kiújuló, vagy épp erősödő allergiás panaszok miatt?
- Az igazán felkészült allergiás betegek már a parlagfű virágzását megelőzően segítséget kérnek. Az idejében megkezdett gyógykezeléssel a szezonban jelentkező tünetek súlyossága és gyakorisága is csillapítható. Az allergiás betegek száma folyamatosan emelkedik, így valóban igaz, hogy ebben az időszakban évről-évre többen jelentkeznek panaszokkal.

Milyen változásokkal kell számolnia annak, aki július 1.-e után szerzi be a szükséges készítményeket?
- Az egyik jelentős változás az ÁFA emelkedése, mely plusz 5 százalékkal növeli a készítmények árát. A másik fontos változás, hogy az orrspray-k és bizonyos antihisztamin készítmények továbbra is vénykötelesek, azonban az antihisztamin készítmények nagy része már vény nélkül is megvásárolható a patikákban. A vény nélkül kapható készítmények túlnyomó többsége recept ellenében sem élvez a jövőben biztosítói támogatást, azonban számos vény nélkül is kapható készítmény esetében ártól függően egy szezon alatt jelentős összeget takaríthatunk meg, ha receptre vásároljuk.

Ezek szerint továbbra is megéri szakorvossal feliratnunk a szükséges gyógyszert?


- Az allergiás tünetek egyéntől függően változnak. Sok allergiás beteg tapasztalta már, hogy tünetei akár szezononként is eltérő erősséggel jelentkeznek. Ilyen esetekben a szakorvos mindig az adott állapotnak megfelelően módosítja a szükséges gyógykezelést, egyénre szabottan választja meg a tünetek csillapítására leginkább alkalmas szereket és állítja be a megfelelő dózist. Receptektől függetlenül is szükséges tehát, hogy szezononként legalább egyszer a beteg konzultáljon kezelőorvosával. Amennyiben tehát recept nélküli készítményekkel kúráljuk magunkat szezonban, nem csak, hogy nem segítjük az optimális, tünetmentes állapot elérését, de a gyógyszerek nagy részét is drágábban, teljes áron vásároljuk meg.

Mennyibe kerül ma a parlagfű szezon egy allergiás beteg számára?
- A hagyományos - antihisztamin, orrspray, orrcsepp- kúra összege havonta megközelítőleg 6000-7000 Ft. Egyre népszerűbb azonban az immunterápia, mely jelen helyzetben gyakorlatilag nem jelent több ráfordítást a beteg számára a hagyományos szerekhez képest. Ráadásul ez a kezelés nem gyógyszerrel történik. Parlagfű allergiások esetében az immunterápiás kezelés költsége szintén hónapra lebontva 8000 Ft körüli összeg. Évente 4-6 hónap kezelés szükséges a pollenallergiásoknak.  Ez az összeg azonban csak 3-5 évig jelent megterhelést a beteg részére, a terápia végeztével 10-12 éves tünetmentes időszakot érünk el.

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja