SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A fogmosás nem mindig elég

Családinet [cikkei] - 2009-09-10
A magyarok nem tartoznak a legtudatosabb szájápolók közé, holott fogaink állapot nem csak esztétikai, de jelentősen egészségügyi kérdés is. 2005-ben egy magyar fogyasztó átlagosan 3,3 tubus fogkrémet használt, ami a fogorvosok által javasolt minimum alatt marad, és a fogkeféből is csak évi 1,1 fogy nálunk.
A fogmosás nem mindig elég

Fogorvoshoz pedig leginkább csak probléma esetén megyünk. Holott a tudatos szájápolás ma már nem merülhet ki a napi kétszeri fogmosásban. - tájékoztat dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa. 

A plakk folyamatosan termelődik

A fogászati (dentális) plakk a fogak felszínén kialakuló lepedék, amely a fogak egyes részeiről önmagától ledörzsölődik a nyelv súrlódó hatására rágás közben, esetleg éppen rágógumi hatására. Léteznek azonban olyan területek a szájban, ahonnan csak gyakori és szabályos fogmosással távolítható el a lepedék, vagy akár már azzal sem. Jellemzően ilyen területek lehetnek az őrlő- és kisőrlő fogak barázdái, a fogak belső felszíne és a fogak érintkező felszínei, az úgynevezett kontaktpontok alatt. Sok esetben előfordul, hogy a plakk akár szabad szemmel is jól látható, azonban a drogériákban kapható színezőtabletták olyan lerakódásokat is láthatóvá tesznek, amelyekre nem is gondoltunk. Ilyen módszerrel sem válik azonban láthatóvá az íny alatt megtelepedő lepedék. Ráadásul, amíg a fiatalabb korosztálynál még erős és magasan tapad az íny, addig az idősebbeknél egy kissé már visszahúzódik, így főleg a cement-zománc határtól lejjebb tapad. Az íny alatt megült plakk pedig melegágya a gyulladásnak.  Ezt a folyamatot természetesen az öröklött adottságokon kívül az életmód, az egészségi állapot és a fogápolási szokások is befolyásolják.

A lepedék egyenes út a fogszuvasodáshoz

Idővel az eltávolítatlan plakk mindenképpen fogszuvasodáshoz vagy ínygyulladáshoz vezet. Ezt a folyamatot fontos lenne még az elején megállítani, hiszen következő lépésként megjelenhet az ínysorvadás, aminek végső stádiumában a fog elvesztésétől kell tartanunk.
A fogkő sem más, mint egy kemény állagú lepedék, amelyet már az erőteljes fogmosás sem képes eltávolítani. Különösen igaz ez, ha a fogkő az íny alatti területen jelenik meg. Legnagyobb veszélye szintén a fogszuvasodás elősegítésében, és ami még ennél is jelentősebb, a fog tartószöveteinek tönkretételében rejlik.

A fogkőképzős egyéni adottság is

Sajnos, a fogkőképződést teljesen meggátolni nem lehet, de a lepedék rendszeres eltávolításával sokat tehetünk a megtelepedése ellen. Kialakulását ugyanis a genetikai hajlamon kívül a táplálkozás és a szájhigiénia is meghatározza. Vagyis mivel a fogkő a lepedékből alakul ki, azt csakis alapos, részletes fogmosással, fogselymezéssel, fogköztisztító kefék és szájzuhany használatával tudjuk eltávolítani, így nem lesz egy olyan felület, amely megkeményedhet a nyálban lévő ionok hatására. Mindezek függvényében vannak, akiknek gyakrabban, másoknak ritkábban kell igénybe venniük a professzionális fogkő-eltávolítást. Ez az eljárás azonban évi 3-4 alkalommal ismétlendő, ugyanis a fogkő - azontúl, hogy nem szép látvány - az ínygyulladás okozója is lehet, amely kifejlett állapotában az íny vörösségét, duzzadását, vérzését okozza, sőt, sokszor a kellemetlen szájszag hátterében is ez áll. Az állandósult ínygyulladás pedig fogágy-betegségbe torkollhat. 

Az eltávolítás mechanikus úton megy végbe. Az íny feletti részhez nyilván könnyebb hozzáférni, itt ultrahangos készülékkel dolgoznak a szakemberek. Az íny alatti területeket azonban csak megfelelő kézi műszerekkel lehet megszabadítani a fogkőtől. Jó tudni, hogy kezelésre való reagálás egyéni érzékenységtől függ. Benkő doktornő tapasztalatai azt mutatják, hogy sokaknál érzékenység lép fel, aminek hátterében egy ínygyulladás állhat, illetve a fogkő eltávolításával hirtelen szabaddá vált fogfelszín is reagálhat érzékenységgel. Előfordulhat fájdalomérzet, de sokan számolnak be teljes fájdalmatlanságról is. Igény esetén azonban egy-egy területet be is lehet érzésteleníteni. Az eltávolítás után a fogak felszínét egy speciális polírozó-pasztával polírozzák, ez az úgynevezett „homokfúvás”, amelynek célja, hogy a simább felületen ne tudjon olyan könnyen megtelepedni a fogkő. 



Kik hajlamosak leginkább a plakk-képződésre?

  • akiknek legyengült az immunrendszerük
  • cukorbetegek
  • vérképzőszervi betegségben szenvedők
  • anyagcsere-betegséggel élők
  • várandós nők
  • dohányzók
  • rendszeresen stressznek kitett személyek
  • a szájápolást elhanyagolók


A professzionális szájápolás

A professzionális szájápolás nem egyenlő a fogkő eltávolításával (depurálással), ahogyan sokan gondolják. Ez a szerteágazó eljárás ugyanis megszünteti az összes olyan okot, amely lehetővé teszi, sőt megkönnyíti a baktériumok megtelepedését a fogakon és az úgynevezett fogműveken (elálló szélű koronák, tömések). Vagyis a fogkő letisztítását követi az összes elszíneződés, felrakódás eltávolítása, a fogak felszínének felpolírozása, a nehezen elérhető területek megtisztítása, az ínybarázdák hidrogén-peroxidos vagy chlorhexidines átmosása, az elálló szélű fogművek, tömések lesimítása, és ha szükséges, gyógyszeres-fertőtlenítő zselék behelyezése. Az igazán gondos kezelés része a fogszabályozó eljárás is, hiszen a szabálytalan fogazat sokkal kevésbé hatékonyan tisztítható, így könnyebben megtelepszik rajta a lepedék is. Az esetleges gyulladások csökkentése, megszüntetése is része az kezelésnek, hiszen ez gyakori probléma a fogágy és az íny esetében is. 
Aki fogfehérítést tervez, tudnia kell, hogy a professzionális szájhigiénés kezelésnek mindenképpen meg kell előznie ezt az eljárást.

További információ: www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja