SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vérnyomáscsökkentővel a szorongás ellen?

Családinet [cikkei] - 2009-10-21
Az úgynevezett béta-blokkolók csökkentik a vérnyomást, lassítják a szívműködést. Elsősorban szívbántalomban vagy magas vérnyomásban szenvedő betegeknél alkalmazzák, ugyanis csökkentik a szív által kilökött vér mennyiségét és az erek ellenállását, így könnyítik a szív munkáját - megelőzvén egy esetleges szívrohamot. Ilyen fiziológiás okok miatt azonban a béta-blokkolók a szorongás legyőzésében is használatosak, de fontos, hogy más kezelési mód is társuljon a gyógyszerek mellé.
Vérnyomáscsökkentővel a szorongás ellen?

A szorongás népbetegség

Megközelítőleg 40 millió amerikairól mondható el, hogy „szorongási rendellenességgel” küzd. Ők azok, akik 3-5-ször gyakrabban keresnek fel egy pszichológust vagy pszichiátert a problémájukkal, mint azok a betegek, akik nem szoronganak. Nagy valószínűséggel Magyarországon sem jobbak az arányok, különös tekintettel arra, hogy magyarként híresek vagyunk pesszimizmusunkról. Szorongani pedig még a legoptimálisabb helyzetben is lehet.

- Szorongásnak nevezzük azt az állapotot, amikor minden konkrét kiváltó ok nélkül aggódunk és kerülünk negatív stresszes, úgynevezett distresszes helyzetbe - mondja dr. Kocsi Anikó, az Oxygen Medical pszichoterapeutája.

Különböző kategóriákat lehet felállítani a szorongásos rendellenességek területén: általános szorongás-szindróma, pánikbetegség, fóbiák, poszt-traumás stressz és mániás tüneteket is felmutató tünetegyüttesek. Sok szorongásos állapot már gyermekkorban, serdülőkorban vagy fiatal felnőttkorban elkezdődik, és kezeletlenül akár életünk végéig is fennáll. A problémák konkrét kiváltó oka nem ismert, de nagy valószínűséggel szerepet játszanak benne mind a genetikai, a biológiai, mind a pszichés és a környezeti tényezők. Azok a személyek, akik az egyik kategóriában diagnosztizáltak, gyakran a másik típus tüneteit is felvonultatják. 

Csökkenő vérnyomás - kisebb szorongás

A szorongás kezelésében szerepet játszanak a szorongásellenes szerek, az antidepresszánsok, sőt a béta-blokkolók is, amelyeket eredetileg vérnyomás-csökkentők.


A „Béta-blokkolók szerepe a pszichiátriai problémák kezelésében” című új-zélandi tanulmány szerint hasznosak lehetnek számos szorongásos állapot kezelésében, főként a nem megfelelő teljesítménnyel kapcsolatos és más szituációs szorongások esetében, különösen, ha már testi tünetek is jelentkeznek. Hasonlóan jól használhatók közepes alkohol-elvonási tünetek kezelésében, de például depresszió esetén még vizsgálatoknak kell igazolniuk a vérnyomáscsökkentők hatékonyságát. 
Minden pozitívum ellenére sem szabad csak saját döntés alapján elkezdeni a béta-blokkolók szedését, hiszen egészséges embernél ez azzal a veszéllyel járhat, hogy a pulzus, a szívműködés vészesen lecsökken. Sőt, egyes béta-blokkolók esetében megfigyelték, hogy depressziót váltanak ki, vagyis éppen hogy fokozzák a feszült, szorongó állapotot.

A megoldás a kombinált terápia

Fontos tudni, hogy a gyógyszerek csupán a tünetek csökkentésében játszanak szerepet, ami természetesen akár életminőség-javulást is jelenthet, de a tartós megoldáshoz szükséges a személyiség formálása, a stressz-kezelés megtanulása. Dr. Kocsi Anikó szerint jó hír, hogy ezek a technikák tanulhatók, és sosem késő szakember segítségét kérni, ha úgy érezzük, hogy egyedül nem tudunk felülkerekedni a problémánkon.
Mivel a stressz az életünk velejárója, nem azt kell elérnünk, hogy ne legyen jelen (hiszen ez lehetetlen is), csupán azt kell megtanulnunk, hogyan élhetünk vele együtt úgy, hogy ne tegyen tönkre. Hiszen a tartós szorongás köztudottan szív- és keringési zavarokhoz, a zsír- és cukorháztartás felborulásához, gyomor- és bélrendszeri betegségekhez vezethet. Ezeket pedig mindig könnyebb megelőzni, mint gyógyítani.
A pszichológusok, pszichiáterek számos pszichoterápiás módszert javasolhatnak, taníthatnak a hozzájuk fordulóknak, az autogén tréningtől az asszertív tréningig, a kognitív- és viselkedésterápiáktól a relaxációs technikákig. De az sem baj, ha valakinek a jóga vagy a meditáció képes megteremteni a lelki egyensúlyát - a lényeg, hogy ne hunyjunk szemet a probléma fölött, mert később nehéz lesz visszaszerezni az uralmat a pszichénk felett.

Forrás: www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

Az élet különféle eseményei - mint például egy nyaralás, egy fontos találkozó vagy egy sportesemény - gyakran igénylik, hogy a nők előrehozzák vagy késleltessék menstruációjukat. Ezzel kapcsolatban azonban számos tévhit kering, és van, amelyik kifejezetten veszélyes és tilos is - Dr. Elek Csaba nőgyógyász szakértőnket kérdeztük a témáról.
Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

A nyári hónapokban gyakran előforduló húgyúti fertőzések komoly kellemetlenséget okozhatnak, különösen a nők körében. A megnövekedett hőség, a strandolás és a nem megfelelő higiéniai szokások mind hozzájárulhatnak a fertőzések kialakulásához. A Budai Egészségközpont urológus főorvosa, Dr. Póth Sándor összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a témában, továbbá hasznos tanácsokat ad a megelőzésre és a kezelésre vonatkozóan.
Meglepő tények a látásunkról - Mindannyian színvakon születünk

Meglepő tények a látásunkról - Mindannyian színvakon születünk

A szem a testünk második legbonyolultabb szerve, ennél már csak az agyunk bonyolultabb. A látást annyira alapvető képességnek vesszük, hogy szinte bele sem gondolunk, mennyi mindent köszönhetünk neki. Az alábbi érdekességeket elolvasva pedig rá fogunk döbbenni, hogy eddig igencsak keveset tudtunk egyik legértékesebb részünkről.
A szerkesztő ajánlja