SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mozgás korhatár nélkül: a vízi gimnasztika

Családinet [cikkei] - 2010-01-13
A vízi gimnasztika évek óta töretlen népszerűségnek örvend a mozogni vágyók körében. Sikeréhez nagy mértékben hozzájárult az is, hogy a vízi torna olyan panaszok esetén is biztonsággal végezhető, mint ízületi elváltozások, túlsúly, vagy visszeresség.
Mozgás korhatár nélkül: a vízi gimnasztika

A vízi gimnasztika megalkotója Glenn McWaters, amerikai tengerész, aki lábsérülése után, rehabilitáció céljából alkalmazta először ezt a mozgásformát. A látványos eredményeknek köszönhetően ma a vízi torna már nem csak a műtétek, sérülések utáni rehabilitáció során alkalmazható, de hazánkban is bárki számára elérhető a kondíció, egészség megőrzése, javítása céljából. A vízi torna lényege, hogy a gravitációt leküzdve, a víz ellenállásával állandó és folyamatos izommunkát igényelve úgy mozgatja és erősíti az izmokat, hogy közben az ízületeket védi a megterheléstől, az izmokat pedig a túlfeszüléstől.

Vízi gimnasztika mindenkinek
A vízi gimnasztika kiváló eszköz az állóképesség és hajlékonyság növelésére, az izületek mozgékonyságának-, és összetett gyakorlatok révén a koordináció fejlesztésére. A vízi torna 120 cm-es vízben történik, így végzéséhez úszás tudás sem szükséges. Az egyes mozgásformák végrehajtása különböző kiegészítők segítségével történhet, melyekkel az edzések színesebbé, változatosabbá tehetőek. Az e célra kifejlesztett segédeszközök könnyűek és kényelmesek, anyaguk polifoamhoz hasonló.

Izületi panaszok esetén
A legtöbb reumatológiai megbetegedés: nyak, hát, deréktáji panaszok, csípő, térdizületi, vállizületi megbetegedések, csontritkulás betegség bizony fájdalommal járnak, mely fájdalom még sok esetben mozgásra fokozódik is. 
A víz sűrűsége nyolszázszor nagyobb, mint a levegőé, így míg a szárazföldön a gravitáció, addig itt elsősorban a víz ellenállása hat a testre.  A víz „leveszi” a súlyt a fájdalmas izületekről, s ennek köszönhetően úgy készteti komoly erőfeszítésre az izmokat, hogy közben tehermentesíti az izületeket. - mondta el dr. Ferincz Vera, az Oxygen Medical reumatológus főorvosa. Amellett, hogy a betegek izületi túlterhelés nélkül élvezhetik a mozgás örömét, a sérülésektől sem kell tartaniuk, a mozgások a víz ellenállása miatt maguktól is fékeződnek.

Túlsúly és narancsbőr ellen


Különösen a jelentős túlsúllyal rendelkező betegek számára nyújt kiváló mozgási lehetőséget a vízi torna. Számukra a szárazföldön végzett gyakorlatok sok esetben megterhelőek, sőt az izületek túlterhelése miatt akár veszélyesek is lehetnek, azonban a víz felhajtó ereje tehermentesíti az izületeket. Különösen nagyfokú, hirtelen fogyás, vagy szülés után gyakori, hogy a kitágult, megnyúlt bőr eredeti állapotára nem képes visszahúzódni. A vízi gimnasztika a víznyomás ellenében végzett munka egyben hatásos masszázst is jelent, így pedig nem csak a szövetelernyedést és a bőr megnyúlását segít megakadályozni, de segíti a zsírszövet anyagcseréjét, serkenti a vénás vérkeringést és a salakanyagok elszállítását, vagyis a narancsbőr kialakulásának megelőzését is.

Visszerek
A visszeresség a vénás rendszer egyes szakaszainak tágulata. A vízmélységgel növekvő víznyomás passzív szűkítő hatást gyakorol a vénákra, amit a hidegebb vízben végzett mozgás tovább fokoz. Visszeres panaszok mellett gyakran már a járás is a lábak fájdalmát, feszülését váltja ki, fáradtság érzést okoz. A vízben a lábak és a visszerek is tehermentesítődnek, a mozgás hatására javul a keringés, a vénás visszaáramlás és az erek tónusa is. A víz felhajtóereje miatt az izmok sokkal jobban dolgoznak anélkül, hogy megterhelnénk őket.

A vízi gimnasztika korhatárra való tekintet nélkül végezhető. Megkezdését az említett panaszok esetén szakorvosi felügyelet mellett javasoljuk. A mozgás előtt elvégzett vizsgálatok alapján kizárhatjuk az addig esetleg fel nem ismert elváltozásokat, így a szakorvos és az edző közösen állítja össze a legmegfelelőbb, személyre szabott edzéstervet.

www.oxygenmedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja