SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Férfias vizsgálat az igazi férfiaknak - Mondj igent az Urológiára!

Családinet [cikkei] - 2011-06-28
A prosztata-rákszűrés ötödével csökkenti a halálesetek számát. A leginkább veszélyeztetettek a 45 évnél idősebb férfiak. Senkinek sem szabad félvállról vennie a tüneteket. A fejlettebb országokban nyolcszor annyian mennek el szűrésre, mint nálunk. A prosztatarák a korai stádiumban tünetmentes, időben felismerve sikeresen gyógyítható. A Magyar Urológusok Társasága /MUT/ az idén is folytatja edukációs kampányát.
Férfias vizsgálat az igazi férfiaknak - Mondj igent az Urológiára!

A prosztatarák, a tüdőrák után a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat. A betegek száma az egész világon – így hazánkban is évről évre nő. Világviszonylatban a felmérések szerint 3 percenként egy ember esik a prosztatarák áldozatául. Hazánkban évente 3500-4000 új beteget regisztrálnak. A szűrés mintegy húsz százalékkal csökkentheti a halálesetek számát.

Az utóbbi években számos tanulmány és kutatási eredmény látott napvilágot, amely a prosztatarák korai felismerésének újszerű lehetőségeiről számolt be. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy ezek közül csak nagyon kevés az, amely valóban hatékony megoldást jelent. Prof. Dr. Pajor László, a Magyar Urológusok Társaságának elnöke szerint továbbra is a nemzetközileg elismert, három oszlopos módszer a megoldás.

Az urológus számára három lehetőség áll a rendelkezésre a prosztata kóros elváltozásának hatékony felismerésére – mondta a professzor. A leggyakoribb a PSA mérés, amely egy apró tűszúrással járó vérvételből áll, teljesen ártalmatlan, fájdalmat nem okoz. A másik lehetőség az úgynevezett rektális digitális vizsgálat, amely során a szakorvos a végbélen keresztül tapintja végig a prosztatát. A harmadik pedig a prosztata átfogó vizsgálata ultrahang készülék segítségével.

Tisztában kell lenni azzal, hogy az említett három eljárás közül egyik sem alkalmas arra, hogy a prosztatarák tényét 100 százalékos biztonsággal megállapítsa. Abban viszont minden urológus egyet ért, hogy a három módszer együttes alkalmazása biztosítja a tudomány jelenlegi állása szerint a lehető legpontosabb diagnózist – tette hozzá Pajor Professzor.

A Társaság elnöke és a hazai urológus szakma egybehangzó véleménye szerint a legnagyobb probléma ma Magyarországon, hogy az emberek nem élnek a szűrővizsgálat adta lehetőséggel. Minden férfinak tisztában kell lennie azzal, hogy a prosztata-vizsgálat csupán apró kellemetlenséggel jár, és lényegesen kisebb problémákat okoz, mint egy esetleges prosztatarák.


A MUT elnöke a Prosztata kampány jelentőségével kapcsolatosan kifejtette, hogy az USA-ban a hasonló kezdeményezés hatására 4%-al csökkent azok száma, akik prosztata daganatban halnak meg. A 10 milliós Belgiumban pedig évente 10-szer annyi prosztata műtétet hajtanak végre, mint Magyarországon. A számok önmagukért beszélnek. Az urológusok szerint azért is van szükség kampányra, mert legtöbben még most is szégyellnek panaszaikkal orvoshoz fordulni. Hazánkban évente 1500-an halnak meg prosztatarákban, pedig az időben felismert betegség jól gyógyítható. Érdemes tehát minden 50 év feletti férfinak felkeresnie az urológust, hiszen a prosztata betegségek csak így előzhetőek meg.

A Prosztata kampány az idén egy új elemmel bővült. A kültéri média megjelenések, a TV és rádióspotok, valamint a szórólapok mellett a kezdeményezés egy, az országot járó road show keretében igyekszik még intenzívebben felhívni a magyar férfilakosság figyelmét a prosztataszűrések kiemelt jelentőségére. A Társaság reméli, hogy a kezdeményezés révén érzékelhetően csökkeni fog a prosztatával összefüggő betegségek száma.

A Prosztata kampányt teljes mellszélességgel ez évben is támogatja Szacsvay László, aki arcát adta a társadalmi célú kezdeményezéshez, ezzel is példát mutatva férfitársainak. A színművésznél közel 6 évvel ezelőtt diagnosztizáltak prosztatarákot, azonban köszönhetően a korai felismerésnek, immáron egészségesen éli mindennapjait. A művész reméli, hogy az ő pozitív példájából még többen tudnak erőt meríteni és keresik fel még időben urológusukat.

A prosztatabetegségekkel és magával a Prosztata kampánnyal kapcsolatos további információért látogasson el a www.prosztatakampany.hu weboldalra.

Forrás:  www.diamondagency.hu

Fotó: Reinhard Sandbothe: Frieden stiften ... 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja