SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az idősebbek is megszabadulhatnak a túlsúlytól

Családinet [cikkei] - 2011-08-02
A harmadik-negyedik X után egyre makacsabbul tartják magukat a plusz kilók, amelyek észrevétlenül kúsznak fel. Vajon egy bizonyos életkor után már törvényszerű a súlytöbblet? Az egészséges, tartós fogyás alapjairól dr. Keresztényi Zoltán, az Oxygen Medical humánkineziológusa beszélt.
Az idősebbek is megszabadulhatnak a túlsúlytól

Miért lesz szűk a nadrág?

El kell fogadnunk, hogy az idő múlásával az alapanyagcsere - vagyis az olyan alapvető életfunkciók, mint a szívműködés, a légzés, az idegi működés - biztosításához szükséges energiamennyiség folyamatosan csökken. A belsőnkben zajló folyamat nyomai pedig külsőnkön is megjelennek. Változatlan étkezési szokások mellett sajnos egyre inkább kerekedni fog a hasunk, nő az „úszógumi” és egyre több helyen vehetjük észre a kitüremkedő zsírpárnákat. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a sokadik X után már ne lehetnénk karcsúak, csinosak és fittek. A megoldás azonban semmiképpen sem lehet a tápanyag- és vitaminhiányt előidéző drasztikus fogyókúra, amely hosszútávon csak a jojó-effektust készíti elő.

Két „fegyver” a túlsúly ellen

Az anyagcserét befolyásoló legfontosabb tényezők a kor, a nem, a táplálkozás, a fizikai aktivitás és az élvezeti cikkek. A plusz kilók elleni harc egyben az egészséges életmódra való törekvésünket is jelenti, éppen ezért a túlsúly elkerülése érdekében természetesen nem a koffein és a nikotin anyagcsere serkentő hatására kell építeni. Az idősödéssel jelentkező zsírpárnák ellen a legjobb fegyverek a rendszeres mozgás és a megfelelő étkezés. De mit nevezhetünk rendszeresnek meg megfelelőnek?

A legtöbb kutatás fókuszában a túlsúlyos, vagy a már elhízott személyek problémájának megoldása áll. A plusz kilókat azonban megelőzni mindig jóval egyszerűbb, mint a már kialakult súlyfelesleget ledolgozni. A bostoni Harvard Medical School kutatói ezért 34.079, átlagosan 54 év körüli hölgy részvételével végezték el 13 éven át tartó vizsgálatukat, melynek során a testsúly megtartásának lehetséges módszereit kutatták. Az eredmények alapján a napi egy óra testmozgást végző, normál testsúly és BMI értékekkel rendelkező hölgyek a kutatás végéig tartották eredeti testsúlyukat, az ennél kevesebbet mozgó csoport tagjainál azonban a vizsgálat végére súlyfelesleg jelentkezett.



Mennyit és milyen formában mozogjunk?

Testmozgás alatt nem feltétlenül a megerőltető edzésekre kell gondolnunk. A vizsgálatban résztvevő hölgyek esetében a napi 60 perces mozgás nagy részét olyan hétköznapi tevékenységek biztosították, mint a séta, a kerékpározás, vagy az unokákkal való közös játék. Akik ennél intenzívebb mozgásformát választottak, mint például a könnyű futás, tenisz, vagy úszás, már napi 30 perc mozgással is sikeresen védekeztek a súlyfelesleg megjelenése ellen.

- Idősebb életkorban különösen fontos lenne az életmódváltás előtt, hogy egy pontos felmérés képet adjon a valós egészségi állapotról. Hiszen ha a túlsúly mellett más alapbetegségek is jelen vannak, másképpen kell megtervezni a mozgás- és a táplálkozási szabályokat. Erre nyújt lehetőséget az életmód orvosláson belül elérhető túlsúly program, amely egy teljeskörű felmérésre alapozva biztonságos tervet ad a fogyásra. A túlsúly leküzdésével pedig nem csak szebbek, fittebbek lehetünk, de számos, súlyos elváltozás - szív-és érrendszeri betegség, diabétesz - kialakulását is megelőzhetjük. - összegzi dr. Keresztényi Zoltán, az Oxygen Medical humánkineziológusa.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Foto: Divi-ded: vorwärts. 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja