SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tornával és rádiófrekvenciával a visszerek ellen

Családinet [cikkei] - 2012-11-28
Különösen a nőket és az álló foglalkozásúakat érinti a visszérbetegség, amely kezeletlenül súlyos szövődményekhez vezethet, mint a lábszárfekély, vagy a trombózis. Megelőzéséért viszont sokat tehetünk. A megoldási lehetőségekről dr. Sepa György, az Oxygen Medical sebész, érsebész beszélt.
Tornával és rádiófrekvenciával a visszerek ellen

Hajlam és rizikófaktorok

A visszér-betegség oka a visszerekben megnövekedett nyomás, ami főként a gravitációból ered, és tartós fennállása a vénabillentyűk elégtelenségéhez, a vér pangásához, majd az erek kitágulásához vezet. Ha a szülők, nagyszülők is szenvedtek ettől, az utódoknál is megvan a hajlam a kialakulásra. Ugyanakkor az életmód is elősegítheti a visszeresség kialakulását.

Különösen a napi 12 óránál többet állók a veszélyeztetettek, hiszen ők a vénás véráramlás egyik fontos feltételétől, a környező izmok munkájától vannak megfosztva. Ilyen szempontból a mozgásszegény, ülő életmód is jelentős kockázati tényező.

A várandósság alatt a hormonális hatások, és a vénás nyomást okozó, növekvő testsúly következtében változik meg a vénás keringés. (Ugyanilyen okból rizikófaktor az elhízás is.) A hanyattfekvés a vénák összenyomódása által fokozhatja is a panaszokat. Fontos, hogy az érintett kismama minél hamarabb szakszerű tanácsokat kapjon.

Mivel a nagy meleg szintén ront a panaszokon, visszeres problémáknál kerülendőek a hosszú forró fürdők és a szaunázás!


Tanácsok az állapotromlás elkerüléséhez
 

  • Kiváló értorna a váltózuhany, amikor felváltva meleg, majd hideg vizet folyatunk a vádlinkra, hideg vízzel befejezve a folyamatot.
     
  • Kerüljük a túl magas sarkú cipőket, ideális az 5 centi alatti sarokmagasság. A túl magas sarok viselése esetén ugyanis másként feszül a lábszárizomzat és elveszíti izompumpa funkcióját, ami a vér visszaáramoltatását szolgálná.
     
  • Ha nem tudjuk elkerülni a hosszú álldogálást, rendszeresen tornáztassuk, mozgassuk meg a lábujjakat, a lábszárat, és szabadidőnkben sétáljunk, biciklizzünk, ússzunk. Kifejezett panaszok esetén napközben ajánlatos a kompressziós harisnya vagy a rugalmas pólya viselése, esténként pedig a láb felpolcolása.
     
  • Túlsúly esetén ajánlatos a kilókat fokozatosan csökkenteni elsősorban mozgással illetve az étrend átalakításával, hogy minél kevesebb súlyt kelljen a lábaknak cipelnie.
     
  • Az értorna során hanyatt fekve emeljük fel a lábukat, és először combból körözünk kifelé-befelé, majd bokából tegyük ugyanezt. Szintén hatékony a hanyatt fekve biciklizés, illetve ha behajlított térdek mellett a lábfejekkel mindkét irányban köröző mozgást végzünk – lehetőleg minden nap.

A főtörzs visszeresség leghatásosabb megoldása a műtét.

-Ezidáig a hagyományos és lézeres műtéteket tekintették a legkíméletesebb eljárásnak. Ám a legmodernebb rádiófrekvenciás készülék még ennél is kíméletesebbnek bizonyult, tekintettel arra, hogy sokkal kisebb hőmérsékleten éri el a kellő hatást és ez által enyhébb a környező szövetekre gyakorolt hatása is – ismerteti dr. Sepa György, az Oxygen Medical sebész, érsebész főorvosa.
- Tulajdonképpen a mikrohullámot használjuk fel a kezelésre, amely magas frekvenciájú energia segítségével hőhatást fejt ki az erekre. Az igen vékony, speciálisan szigetelt tű 4 MHz frekvenciájú rezgése által kiváltott hőhatás elpusztítja a kapilláris erek falát és azok tartalmát is. A kezelt érfal összezáródik, a benne lévő vér hirtelen megalvad. Az eljárás szinte fájdalommentes és bármely testrészen elvégezhető. A készülék egyszerű alkalmazása, a szövődménymentesség és az enyhe utólagos panaszok miatt alkalmas mind a kisebb oldalágak, mind a nagyobb fő vénatörzsek műtéti ellátására is. A beavatkozás altatás, gerincérzéstelenítés illetve vágás nélkül történik. Minimális traumatikus hatása következtében a beteg a harmadik napon munkába állhat.

www.oxygenmedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja