SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A pánikbetegség, és ami mögötte van

Uhlár Mónika [cikkei] - 2011-10-13
Szorongás, félelmek, pánik! Ki ne ismerné? Van kiút, van megoldás! Lásd meg másképp!
A pánikbetegség, és ami mögötte van

Szorongás, gyomorgörcs, heves szívdobogás, szédülés, légszomj, halálfélelem, pánik. Több százezer ember életét keserítik meg nap mint nap ezek a tünetek. Van, akinél csak bizonyos szituációkban jelentkezik a feszültség (tömeg, lift, magasság). Ők talán könnyebb helyzetben vannak, hiszen el tudják kerülni ezeket a helyeket, helyzeteket. Van, akinél azonban a félelemérzet állandóan jelen van, a szorongás egyre erősödik, végül pánikbetegséggé fokozódik. Számukra gondot okoz a közlekedés, bevásárlás, munkába járás, nem mernek beülni egy moziba, színházba, attól rettegve, hogy rosszul lesznek. Vagyis az ő életminőségük jelentős mértékben romlik. Mindez odáig vezethet, amikor egyes pánikbetegek már a lakásukat sem tudják elhagyni. Folyamatosan szenvednek a halálfélelemtől, a rohamoktól, ha pedig nem az elhatalmasodó pánikrohamtól próbálnak megszabadulni, és nem a tüneteket akarják leküzdeni, attól rettegnek, mikor jön a következő. Vagyis a nap 24 órájában erre figyelnek, gondolataik a rosszullét körül forognak. És éppen ezzel teremtik meg a következő pánikrohamot. Ördögi a kör. Vagy mégsem?

Különböző, hosszan tartó gyógyszeres és pszichoterápiás kezeléssel a tünetek persze enyhíthetők, sőt, akár el is tűnhetnek egy időre, de mi van az okokkal? Azzal a félelemmel, ami a pánikot kiváltja? Hiszen azt nem „kezelik”, az továbbra is ott marad. Ez az a félelem, amely tudattalanul irányítja az ember életét, s ebből fakadhatnak a szorongáson túl párkapcsolati problémák, betegségek, sikertelenség, önértékelési zavarok, anyagi nehézségek, s így tovább. Ezekre a problémákra azonban nem írathatunk fel semmilyen gyógyszert.

És mi van a gondolatokkal, melyek ebből a félelemből fakadnak? Lehet, hogy a pánikbetegséget is csak „gondoljuk”? Okozhatnak a gondolatok testi tüneteket? A válasz egyértelműen: igen! Rengeteg pánikbeteg kerül be a kórházak sürgősségi osztályára szívinfarktus gyanújával. A testi tünetek erre utalnak, ám mégis, minden egyes vizsgálat eredménye negatív. Mi is történik? A megjelenő legapróbb testi tünetről egy pánikbeteg gondolkodni kezd, megijed. Jaj, nehogy ez legyen, nehogy az legyen! Számtalan betegség lehetősége pereg le előtte egy pillanat alatt. Ezért elkezdi figyelni a testét, a tüneteket, melyekről megint csak gondol valamit. Vagyis figyelmét teljes mértékben a rosszulléttel, a félelemmel kapcsolatos gondolatokra irányítja, szinte minden más megszűnik létezni. Beigazolódni látja félelmeit, ugyanis a tünetek egyre erősödnek. És egyszer csak vége. Ahogyan a semmiből jött, úgy el is tűnt a pánikroham. Pedig olyan valóságosnak, „hihetőnek” látszott. De akkor hová tűnt? És honnan jött? Múltból fakadó reakció csupán? Netán egy tudattalan kifogás?

A kulcs tehát egy tudattalan, gyermekkori félelem, az abból fakadó gondolatok és a figyelem. Amikor tudatosan kezded kezelni a félelmeidet, meglátod annak és a pánikbetegségednek valódi okát és működését, képessé válsz arra, hogy figyelmed a gondolatokról a jelen pillanatra irányítsd, a rosszullétek örökre eltűnnek!

Élheted és élvezheted végre az életed szorongás és félelmek nélkül, szabadon, egészségesen, boldogan!

Uhlár Mónika


Uhlár Mónika
Coach, életvezetési- és karrier tanácsadó

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-20/333-29-08
E-mail: monika.uhlar@t-online.hu
Honlap: http://www.szemleletvaltas.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja