SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fogyókúra vagy fogyás?

Uhlár Mónika [cikkei] - 2011-10-07
A két fogalom csak látszólag ugyanaz. Nem mindegy ugyanis, hogy mire, milyen érzelemmel figyelsz. Folyton fogyókúrázni szeretnél vagy végre lefogyni? Lásd meg másképp! Egy fogyókúrában az életed....
Fogyókúra vagy fogyás?

Kedves Hölgytársak és persze Urak!

Biztosan sokan belevágtatok már egy-egy diétába, gyakran sikeresen le is mentek azok a fránya felesleges kilók, de valószínűleg még többen vagytok, akik újra és újra a túlsúlyukkal küzdenek, mindhiába. Milliószor halljuk, hogy minden fejben dől el. Na igen, de hogyan? Nézzük meg ezt is másképp!

Azt is számtalanszor olvastuk már, hogy igazán csak az első fogyókúránk sikeres, a sejtek ugyanis „megjegyzik” az éheztetést, ezért ha legközelebb is kevesebb táplálékot próbálsz magadhoz venni, szervezeted azonnal tartalék üzemmódra kapcsol és lelassul az anyagcsere. Így amikor a koplalás után ismét a szokott módon kezdesz el enni, a test zsírtartalék formájában azonnal raktározni kezd, és bekövetkezik az a bizonyos jojo-effektus. Akkor hogyan csináljuk?

Szinte naponta jelennek meg az újabb és újabb divatos diéták, csodaszerek, melyek azonnali, látványos és hihetetlen eredményeket ígérnek. És mi el is hisszük, hiszen a neten is azt írták róla, hogy szuper, a kolléganőnknek, barátnőnknek is bevált, a reklámja is meggyőző volt, úgyhogy hajrá. Több ezer forintot költünk a bevásárlásra, a zsírégetőkre, táplálék-kiegészítőkre, nagy a kezdeti lelkesedés, megnyugtatjuk magunkat, hogy fejben is megszületett az a bizonyos döntés és belevágunk. Azonnali eredményt akarunk, már másnap izgatottan állunk a mérlegre, hogy vajon az új diétától a felesleges x kilóból, ami az évek soron rakódott ránk, vajon mennyi ment le egyetlen nap alatt? Jön a csalódottság, elkeseredés, düh, kinél mi. És ha már egy egész hét telt el eredménytelenül? Ráadásul még híztál is esetleg?

Nézd csak meg, hogy érzed magad! Milyen gondolatok, érzések jelennek meg benned? Azt gondolod, neked semmi sem sikerül? Megjelenik a kételkedés? Vajon én rontottam el valamit? Mit csináltam rosszul? Dühös leszel, mert nem ezt ígérték? Vagy bizonyítani akarsz és
csakazértis folytatod? Hiszen már mindenkinek elújságoltad, hogy fogyózol és ciki lenne bevallani másoknak, magadnak, hogy feladtad? Félsz, hogy nem felelsz meg az elvárásoknak? Esetleg éppen megfelelni akarásból diétázol? A párodnak akarsz tetszeni? Vagy éppen magadat nem tudod elfogadni?

Keseregve nézed a néhány hónappal, évvel ezelőtt hordott nadrágodat, el sem tudod már képzelni, hogy Te abba valamikor belefértél. „De jó is lenne, ha újra rám jönne!” - mondogatod. Emlékezz csak vissza! Amikor azt a bizonyos nadrágot hordtad, elégedett voltál magaddal? Vagy már akkor sem tudtad elfogadni az alakodat?

Lásd meg a kifogásaidat! Ismerősek? Máskor, máshol, másra is ezeket használod?

Nézd meg, hogyan fogyókúrázol? Lemondással, szenvedéssel? Minden gondolatod az ételek körül forog? Sóvárogva, irigykedve nézel másokat, vagy mész el az éttermek, pékségek előtt, azon bánkódva, vagy dühöngve, hogy Te bezzeg nem ehetsz ilyeneket? Esetleg már előre eltervezed, mi mindent fogsz felfalni, ha letelik a 2-3 hét, ami még a diétából hátra van? Vagy közömbössé válsz? Beleunsz és végig sem csinálod? Ez az egy szelet torta belefér, nem igaz? Aztán még egy, és még egy és már nem tudsz megálljt parancsolni magadnak? Majd jön a jó kis lelkiismeret-furdalás, vagy bűntudat? Sebaj, majd holnaptól, hétfőtől folytatom, kezdem elölről.



Feladod, mint minden mást az életedben vagy kitartó vagy?
Vagy nézd meg, milyen diétát választasz? Ahol grammra pontosan meg van szabva, hogy mit ehetsz és hányszor? Vagy nem szereted, ha irányítanak és lekorlátoznak?

Netán halogatod a kezdést? Mindig nehezen kezdesz bele az újba, bármi legyen is az?

Fogyókúrázni szeretnél vagy végre lefogyni? Látszatra nincs különbség, a kettő ugyanaz. Vagy mégsem? Te melyikre figyelsz? A kitűzött célra, vagy csak a fogyókúra menetére, szabályaira? Folyamatosan arra figyelsz, hogy mit fogsz enni, napokra előre pontosan megtervezed? A táskádban mindig van nálad egy kis keksz, nasi, csak úgy biztos, ami biztos alapon, ha megéheznél? Esetleg már előre félsz, hogy fogod majd bírni? Mi lesz, ha…… ?

Sorolhatnám, hiszen mindenkire más jellemző. De ez az az érzés, félelem, amely az életed más területein is mindig megjelenik. Ez az a félelem, amely tudattalanul irányítja az életedet! Figyeld csak meg, mikor szoktad ugyanígy érezni magad? Kezdd el figyelni a gondolataidat, az érzéseidet, úgy is mondhatnám a szokásaidat, a szokásos reakcióidat. Ez a tudatossághoz vezető út első lépése. Akár egy fogyókúra is tökéletes erre. Megláthatod benne az egész életedet! S ezáltal sokkal többet kaphatsz a diétádtól, mint mínusz 5-10 kilót.

Sokan azt mondják, majd ha lefogyok, jól fogom érezni magam a bőrömben. Ez azonban fordítva van! Ha jól érzed magad, szépen lemennek a plusz kilók. Persze nem 1 nap alatt, de nem is 1 nap alatt jöttek fel, igaz? Türelem! Lehet, hogy pár nap alatt nincs meg az elvárt eredmény, de ne kapj bele azonnal egy másik módszerbe. Ne akard folyton kitalálni, hogy akkor hogy csináld, min változtass. Univerzum legyen a talpán, aki képes követni téged és meg tudja adni neked, amit szeretnél, ha folyton folyvást megváltoztatod az irányt! Bizonyosan jó lenne az eredeti irány is, ha hagynád, hogy megvalósuljon!

Ahány ember, annyiféleképpen éli meg a fogyókúrát is. Biztosan magadra ismertél, Te hogy szoktad csinálni. Ott van benne az egész életed! Csak figyeld meg! Nézd más szemmel, kezdj el tudni magadról! Ahhoz, hogy a súlyfeleslegtől megszabadulj, „szabadulj” meg az akadályozó gondolatoktól. Ezt úgy tudod megtenni, ha észre veszed, „rajta kapod” és megállítod őket. Ha mindezeket meglátod, akkor lesz minden valóban másképp. Akkor tud fejben eldőlni a dolog, ha tudatossá válsz arra, ami benne(d) zajlik! Akkor végre már nem folyton diétázni fogsz, hanem eléred az ideális testsúlyodat. Ehhez természetesen bármilyen módszert segítségül hívhatsz, ami szimpatikus, a lényeg az, hogy közben (is) érezd jól magad!

Fotó: Renate65: Diät ist angesagt

Uhlár Mónika


Uhlár Mónika
Coach, életvezetési- és karrier tanácsadó

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-20/333-29-08
E-mail: monika.uhlar@t-online.hu
Honlap: http://www.szemleletvaltas.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja