SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az otthoni gyógyszerszedés veszélyei

Hegedűs Józsefné [cikkei] - 2011-10-27
Az egyre szabadabb információáramlás és az egészségügy rendszerében megrendült bizalom egyre több embert késztet arra, hogy egészségi problémájára egyedül találja meg a megoldást. Egyre többen fordulnak az újra felfedezett ősi gyógymódok, a természetgyógyászat felé.
Az otthoni gyógyszerszedés veszélyei

Egyre több azonos hatóanyagú, recept nélkül kapható gyógyszer, gyógyhatású készítmény és étrendkiegészítő kelleti magát a tv-ben, újságban és az interneten. Emiatt rendkívül fontos vásárlásuk és használatuk előtt a megfelelő tájékozódás. A gyógyszertárban recept nélküli gyógyszer, gyógyhatású készítmény, de gyógytea vásárlásakor is feltétlenül el kell mondani:

  • Mennyi idős embernek lesz a gyógyszer
  • Milyen célból szeretné megvásárolni
  • Milyen állandó gyógyszereket szed
  • Van-e tartós betegsége, allergiája stb.

Ez azért fontos, mert a különböző készítmények egymással és az állandóan szedett gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphetnek, megváltoztathatják azok hatását, fokozhatják a mellékhatásaikat stb.

Ezért előzetes tájékozódás nélkül ne szedjük be a szomszédasszony jól bevált gyógyszerét. Mielőtt bármelyik étrendkiegészítőt - mely esetenként csodás gyógyulást ígér -, az interneten megvásárolnánk, érdemes ellenőrizni az OGYI és az OÉTI honlapján, hogy a megfelelő engedélyekkel rendelkezik-e, nem tartalmaz-e káros vagy tiltott adalékanyagokat.

Az emberek általában nem gondolják, hogy a szabadon megvásárolható gyógyszereknek komoly mellékhatásaik lehetnek. Külföldi vizsgálatok alapján a gyógyszermérgezések feléért a paracetamol felelős, mely rengeteg közkedvelt fájdalomcsillapító és megfázásra reklámozott termék fő hatóanyaga. Már 12 tabletta bevétele súlyos mérgezést okozhat. Túladagolása esetén visszafordíthatatlan májkárosodás alakul ki, mely egyedül májátültetéssel gyógyítható. Minden olyan gyógyszer, és tea fokozza a mérgezés esélyét, mely a májenzimek működését károsítja. A mérgezés tünetei nehezen felismerhetőek.

 A szalicilát tartalmú fájdalomcsillapítóknak véralvadásgátló hatásuk is van, így véralvadásgátló gyógyszereket szedőknél jelentősen növeli a vérzékenység kockázatát.  A nem-szteroid fájdalomcsillapítók kitűnő, kedvelt gyógyszerek, de az előírtnál gyakrabban, magasabb adagban, hasonló gyógyszerekkel együtt szedve gyomorvérzést, gyomor- vagy bélperforációt okozhatnak.

Nagyon sok gyógyszer az idegrendszerre is hatással van, álmosságot, koncentrációzavart okozhat, mely gépjárművezetésnél, magasban végzett munkánál életveszélyes lehet.

Kismamáknál figyelembe kell venni, hogy sok gyógyszer bejut a fejlődő magzat szervezetébe és azt károsíthatja, sok esetben koraszülést is okozhat. Idős embereknél a gyógyszereket lebontó enzimrendszer már tökéletlenül működik, így a gyógyszerek lebomlása, kiürülése csökkent lehet, ezért a gyógyszerek adagolását sok esetben jelentősen meg kell változtatni.

A gyerekeknek készült gyógyszerek jó ízűek, sok tabletta színes, akár a pici cukorkák. Észrevétlenül beszedhetik az elöl felejtett gyógyszereket és bizony a „gyerekbiztos” zárral ellátott üvegek sok gyereknek nem jelentenek akadályt. Emiatt gyakran gyerekek a mérgezések áldozatai.

Összefoglalva, amire feltétlenül figyeljünk:

  • Vásárlás előtt tájékozódjunk a gyógyszerről!
  • Csak az előírt adagban szedjük a gyógyszert, ha a láz vagy fájdalom nem csökken, akkor ne szedjük gyakrabban a gyógyszert, hanem orvos vagy gyógyszerész segítségét kérve változtassunk a kezelésen.
  • Gyerekeknek soha ne adjunk felnőttek részére szánt gyógyszert.
  • A gyógyszereket jól elzárva, gyerekek számára hozzáférhetetlen módon tároljuk.
  • Krónikus betegségek esetén, orvosunk tudta nélkül ne szedjünk be gyógyszereket.
  • Bár egyszerűbb pár tablettát gyorsan bekapni, sok panasz gyógyszer nélkül is kezelhető. Érdemes megfontolni ezeket  a lehetőségeket is.
  • Fordítsunk több figyelmet egészségünkre, hisz megőrizni sokkal könnyebb, mint visszaszerezni!

Fotó: Heinz Hasselberg & Anja Gros, Steinfurt: 075 Pillen & Tabletten - Aus der

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja