SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Biztonságos pajzsmirigy-vizsgálat ultrahanggal

Családinet [cikkei] - 2012-03-06
A pajzsmiriggyel kapcsolatos problémák nagyon sokakat érintenek. A változatos tünetek hátterében álló betegségek kivizsgálásának egyik sarokpontja az ultrahangos vizsgálat. A témáról dr. Fenyvesvölgyi Krisztina, az Oxygen Medical ultrahang-specialistája beszélt.
Biztonságos pajzsmirigy-vizsgálat ultrahanggal

A pajzsmirigy az anyagcsere egyik irányítója

A pajzsmirigy a légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő belső elválasztású mirigyünk. Az általa termelt hormonoknak jelentős szerepe van a szervezet anyagcsere folyamatainak megfelelő működésében. Optimális működésének felborulása olyan szerteágazó tüneteket okozhat, melyek forrása sok esetben nem egyértelmű. Gyakori probléma többek között az indokolatlan hízás vagy a fogyás, a tünetekből fakadó rossz közérzet, az állandó fáradtság, idegesség, álmatlanság. Mindez természetesen negatívan befolyásolja a beteg teljesítő képességét, munkavégzését, a hangulati változások a szociális életre is kihatnak.   

Számos népbetegség hátterében is sok esetben a pajzsmirigy működésének zavara áll. Akár szívritmuszavarok, magas koleszterinszint, lelki panaszok (pánik tünetek, depresszió, labilis lelkiállapot), és elhízás is kialakulhat a mirigy megzavart működése miatt. A szülések 10-17 százalékában a szülést követően 2-6 hónap múlva pajzsmirigy-gyulladás fejlődhet ki, amelynek jellegzetes, sokrétű tüneteit ritkán észlelik: erős szívdobogás, idegesség, gyengeség, kimerültség testsúly-növekedés, elhízás, hajhullás a leggyakoribb jelek. A pajzsmirigy betegségei gyakori okai a terméketlenségnek, a vetéléseknek, menstruáció zavaroknak.

Pontos diagnózis egyszerű vizsgálatokkal


A vizsgálat során elengedhetetlen a betegek tüneteinek részletes kikérdezése és fizikális vizsgálata, valamint mindenképpen meg kell ejteni a vér elemzését is. A laboratóriumi vizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az agyalapi mirigy által termelt „thyreotrop stimuláló hormon” a TSH, ill a pajzsmirigy hormonok FT3 és FT4  szintek  meghatározása jelzi a szerv aktuális funkcionális állapotát. Az adatok értékelése minden esetben szakorvos (endokrinológus) feladata.

A pontos diagnózist segíti az ultrahang vizsgálat, melynek során a pajzsmirigy lebenyeinek méretét, szerkezetét, erezettségét, a nyaki nyirokcsomókat vizsgálják. A fájdalommentes eljárás kitűnően alkalmas arra, hogy a pajzsmirigy esetleges göbös elváltozásait, cisztákat, gyulladásos folyamatokat  keressen vele a szakember.  

A vizsgálathoz nem szükséges semmiféle előkészület, a betegnek mindössze a nyakát kell szabaddá tennie, amíg hanyatt fekszik a vizsgálóágyon. A nyak bőrét az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenik be, az orvos pedig ráhelyezi a vizsgálófejet a nyakra. A vizsgálófejet mozgatva a szakember képet alkot a pajzsmirigy két lebenyéről, ezt a képernyőn kimerevítheti, nagyíthatja és lemérheti az ott látott képletek méreteit, ill. a képet ki is nyomtathatja.

- Előfordulhat, hogy az ultrahanggal felfedezett eltérések miatt szövettani mintavételt, vagyis biopsziát javaslunk. - ismerteti dr. Fenyvesvölgyi Krisztina, az Oxygen Medical ultrahang-specialistája. - Ez egy tűszúrással járó módszer, amelynek révén eldönthető, hogy a felfedezett elváltozás jó- vagy rosszindulatú-e. Fontos tudni, hogy a pajzsmirigy-betegségek idejében felfedezve jó hatásfokkal gyógyíthatók, illetve a tünetek szinte teljesen megszüntethetők.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja