SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Indul az arzénstop program

Családinet [cikkei] - 2012-10-16
Magyarországon még mindig több mint 800 ezer ember iszik és főz a megengedett határértéknél magasabb arzéntartalmú csapvízzel. Az önkormányzati víztisztító beruházások megvalósulásáig a háztartások maguk is arzénmentesíthetnék a csapvizet, de nem teszik.
Indul az arzénstop program

Ötből négyen nem is tudják, hogy érintettek. Pedig szakértők szerint a kismamák és a 6 év alatti gyermekek esetében fontos volna az arzén szűrése. A Vöröskereszt ezért ArzénStop néven felvilágosító programot indít és 4 millió forint értékben több mint 500 db speciális arzénszűrő kancsót oszt szét a rászorulók között.

Magyarország több mint 300 településén1 több mint 800 000 ember iszik, főz és öntöz a megengedett határértéknél2 magasabb arzéntartalmú csapvízzel. Ez azért probléma, mert az arzénes csapvíz hosszú távú fogyasztása növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Az érintettek közel 80 százaléka azonban nem is tud a problémáról – derült ki a Vöröskereszt és BWT3 idén nyáron készített online felméréséből.4

A kormányzati tervek szerint az ivóvízminőség-javító program5 keretében néhány éven belül mindenhol megvalósulnak a szükséges víztisztító beruházások. Az átmeneti időszakban azonban a háztartások maguk is szűrhetnék a csapvizet. Ugyanakkor a megkérdezettek egynegyede szerint a speciális szűrést csupán az önkormányzatok központilag oldhatják meg, míg 27 százalékuk tévesen azt gondolja, hogy csak nagyon drága berendezéssel lehetne házilag arzénmentesíteni. Pedig létezik kifejezetten arzén eltávolítására kifejlesztett asztali szűrőkancsó.

A kismamáknak és gyermekeknek szűrjék!

Mivel a kismamák és a hat éven aluli gyermekek testsúlyukhoz képest több vizet fogyasztanak, ezért az ő esetükben fontos volna a csapvíz másodlagos szűrése. A Vöröskereszt felméréséből azonban kiderült, hogy az érintett településeken élők 86 százaléka semmiféle víztisztító berendezést nem használ, 37 százalékuk forralást követően szívesen ad a csapvízből a gyerekeknek. Pedig az arzén forralással sem távolítható el az ivóvízből, így a főtt ételekben is benne marad.

Indul az Arzénstop program

Idén ősszel a Vöröskereszt arra hívja fel az érintett településeken élő emberek figyelmét, hogy önmaguk is arzénmentesíthetik a vizet. „A BWT adományaként 4 millió forint értékben több mint 500 db arzénszűrő kancsót osztunk szét 24 érintett település lakói között” –magyarázza el az ArzénStop program lényegét Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. A vízszakértő cég kifejezetten a hazai viszonyokra fejlesztette ki az arzénszűrő-betétet, amely hatékonyan távolítja el és csökkenti a határérték alá a csapvízben oldott arzént. Mivel a megengedett szintnél magasabb arzéntartalom különösen az Alföldön probléma, ezért a jótékonysági akció Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében zajlik egy online játék keretében. A kancsókat a közösség szavazatainak arányában kapják meg az érintettek a Vöröskereszt megyei rendezvényein októberben és novemberben.


1 A 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet 6. számú mellékletében olvasható a határérték feletti arzéntartalmú ivóvízzel érintett települések listája: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0100201.KOR
2 Az EU-ban a WHO ajánlása alapján literenként maximum 10 mikrogramm arzént tartalmazhat a csapvíz.
3 A BWT Hungária Kft a magyarországi vízkezelés piacvezetője, háztartási és ipari berendezéseket gyárt és szerel össze nagykanizsai üzemében. A háztartások számára az ivóvíz minőségét javító szűrőket, asztali kancsókat, vízlágyító berendezéseket kínál.
4 Az online kérdőívet 2012 augusztusában 838-an töltötték ki, 31 százalékuk él az arzén szempontjából problematikus területen. A szociológus szakember által elemzett és besúlyozott minta közelítőleg reprezentatív adatokkal szolgál az ország egészére nézve.
5 Európai uniós támogatással


BWT Hungária Kft.

A BWT Hungária Kft. a magyarországi vízkezelés piacvezetője, háztartási és ipari berendezéseket gyárt és szerel össze nagykanizsai üzemében. A háztartások számára az ivóvíz minőségét javító szűrőket, asztali kancsókat, vízlágyító berendezéseket kínál. A cég által gyártott készülékeket használják például az ivó- és ásványvíz kezelésekor, a gyógyszeriparban szükséges nagytisztaságú víz előállításához, valamint az uszodai-, fűtési- és légkondicionáló berendezések vizének előkészítésekor.

Az eredetileg magyar családi vállalkozásként indult hazai leánycég a Best Water Technology (BWT) csoport tagja, amely Európa piacvezető vízkezelési technológiával foglalkozó cége: 2354 főt foglalkoztat 74 leány- és társvállalatnál. A BWT csoport hatékony, energiatakarékos és egyben környezetbarát vízkezelő technológiákat fejleszt. www.bwt.hu

Kép forrása: www.stockfreeimages.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja