SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fáj a füle? Az ok lehet hallójárat-gyulladás

Családinet [cikkei] - 2013-08-28
A nyári szezonban sokan tapasztalhatják, hogy fáj a fülük, a fülkagylójuk és mintha beszűkült volna a hallójáratuk. Dr. Augusztinovicz Monika, az Oxygen Medical fül-orr-gégésze szerint a hallójárat-gyulladást gyakran az uszodákban, medencékben "szedjük össze".
Fáj a füle? Az ok lehet hallójárat-gyulladás

A vékony bőr könnyen felázik

A hallójárat különösen érzékeny testrészünk, hiszen az igen vékony bőr alatt közvetlenül helyezkedik el az érzőideg-végződésekben igen gazdag porc-, illetve csonthártya. Így bármilyen külső- vagy belső inger csökkentheti a hallójárat bőrének rugalmasságát, illetve nyáron éppen a kellemes pancsolások áztathatják fel gyorsan az érzékeny bőrt. A vízben tartózkodás miatt kialakult hallójárat-gyulladást a bőrbe behatoló baktériumok okozzák. Érdekes módon azonban nem a vízben található kórokozók, hanem a bőrön található baktériumok okozzák a problémát. Amikor fürdés, úszás közben fellazul a hallójárat bőrfelülete, ezek akadálytalanul behatolhatnak, és gyulladást okozhatnak.
 
A klór nem csak fertőtlenít

Ki gondolná, hogy nem a természetes vizekben, hanem éppen az uszodákban, strandokon nagyobb a hallójárat-gyulladás kockázata? Ez sajnos a fertőtlenítő hatású klórnak köszönhető, amely hosszabb tartózkodás során ingerli a fül érzékeny, vékony bőrét és a nyálkahártyát. Ha ez a folyamat túllép egy kritikus ponton, a bőr begyullad és megduzzad. Ez a folyamat vezet addig, hogy a bőr védekező ereje csökken, és emiatt szabaddá válik az út a baktériumok előtt. Vagyis kialakul a fájdalmas hallójárat-gyulladás. Ilyenkor a fül magától is fáj, de ha hozzáérünk a fülkagylóhoz, vagy megnyomjuk a fül előtt található porcocskát, a fájdalom egészen intenzív lehet.

- A fájdalom sajnos akár napokig is eltarthat, éppen ezért is fontos a mielőbbi szakorvosi ellátás – hangsúlyozza dr. Augusztinovicz Monika, az Oxygen Medical fül-orr-gégésze. - A szakszerű kezelés első lépése a hallójárat fertőtlenítése, majd a fertőtlenítő hatású gyógyszeres gézcsík bevezetése, szükség esetén rendszeres cseréje. A fájdalom elviselése miatt ajánlatos lehet fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt szedni, antibiotikumra viszont csak akkor van szükség, ha a bőr gyulladásán kívül a környező nyirokcsomók is begyulladnak. Az is fontos, hogy kiderítsük, nem középfül-gyulladásról van-e szó, ami szintén más jellegű kezelést igényel. Ezen kérdések tisztázása és a hatékony kezelés megkezdése érdekében a tünetek jelentkezésekor mielőbb érdemes fülészhez fordulni.



Hogyan előzhetjük meg?

Aki tudja, hogy érzékenyebb a füle, jól teszi, ha úszáskor, pancsoláskor a felszín fölött tartja a fejét, illetve úszósapkát visel, illetve beválhatnak az erre a célra tervezett füldugók is. Ha mégis víz megy a fülünkbe, ugráljunk fél lábon, kirázogatva a fülből a vizet.

Érdemes nagyobb figyelmet fordítani a fültisztításra, a fő szabály, hogy nem szabad túlzásba esni. A vékony fülzsír réteg  ugyanis védi a hallójáratot. Akinek volt már hallójárat-gyulladása, jobb, ha nem használ a továbbiakban fültisztító pálcikát, vagy netalán más hegyes tárgyat a tisztításra. Ez ingerelheti az amúgy is érzékeny bőrfelületet, mely fájdalmas gyulladáshoz vezethet, ráadásul megsérülhet a dobhártya. Ha a fülzsírdugó kiöblítése és feloldása otthon nem sikerül, a szakorvos megfelelő műszerekkel kitisztítja a hallójáratot. Vagyis nem érdemes házi kísérletezgetésbe fogni, csakis a szakszerű ellátás jelenthet biztonságos megoldást.

www.oxygenmedical.hu

Fotó: marin - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja