SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A korai felismerés titka

Családinet [cikkei] - 2014-01-07
Sokat hangoztatott kifejezés a korai felismerés, jelentőségét viszont a legtöbben csak akkor érezzük, ha komoly műtéttől, súlyos következménytől menekülünk meg általa. Dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical radiológusa szerint a korai diagnózisok felállításának egyik legalkalmasabb, biztonságos eszköze az ultrahang.
A korai felismerés titka

Fájdalom, kockázat? Nincs!

A hanghullámoknak csak egy része hallható az emberi fül számára, az ezen skála felett lévő hangok tartományát nevezzük ultrahangnak (UH). Az UH az emberi testben is képes terjedni, a terjedés sebessége a szövetek vastagságától, összenyomhatóságától, víztartalmától és kis mértékben a hőmérsékletétől is függhet. Ez a megfigyelés adta az alapját az UH- diagnosztikának is, amelyet az 1940-es évektől alkalmaznak terápiás célokra.

- Az UH-vizsgálat teljesen fájdalom- és kockázatmentes eljárás, amely nagyon pontos információt ad, és amely annyiszor ismételhető, ahányszor csak szükséges - ismerteti dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical radiológus szakorvosa. - A hasi vizsgálatra éhgyomorral és lehetőleg telt hólyaggal kell érkezni, ez persze más testtájak esetében nem szükséges. A zselés anyaggal bekent vizsgálófejet a vizsgálandó szerv fölé illesztik, miközben a fej ultrahangokat bocsát ki és a szervek által visszavert hangokat felfogja. Ezeket a hangokat végül egy számítógép alakítja látható képpé.    

A megelőzés alapkövei

Mindössze néhány vizsgálat elégséges lehet ahhoz, hogy megtudjuk, változtunk-e valamit, és még tünetmentesség esetén is pontos képet kaphassunk egészségi állapotunkról. Vérvétel, mellkasröntgen, hasi UH, magas vérnyomás esetén nyaki- , nőknél emlő-, férfiaknál prosztataszűrés UH-gal. Ez a vizsgálatsorozat a megelőzés alapköve lehetne – hangsúlyozza dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical radiológus szakorvosa.  

A sokakat rettegésben tartó daganatok esetében is a késői diagnózis az egyik legveszélyesebb elem. Első lépcsőben ugyanis csupán egyetlen sejt „bolondul meg”, mindaddig viszont, amíg ez az elváltozás 1 centis lesz, a rosszindulatúságtól függően minimum 5 év telik el. Ez azt jelenti, hogy egy nem tapintható, 3-4 milliméteres daganatot egy UH vizsgálattal 2-3 évvel korábban észre lehet venni, mint egy már tapintható, 1 centis elváltozást. Így elkerülhetővé válik akár a kemoterápia vagy a masztektómia is.

Férfiaknál az egyik legjellemzőbb probléma a prosztatát érinti. 45-50 éves kor körül ez a szerv elkezd növekedni, ami vizelési panaszokat okoz. UH-gal bármilyen szakaszban kimutatható a növekedés mértéke, de a daganatszűréshez szükséges egy vérvétel is. Ugyanis csak az utalhat rákos megbetegedésre, ha a vérben a PSA-szint emelkedett. Az UH-diagnosztika azonban ebben az esetben is döntő jelentőségű.

Kinek ajánlott?

Az éves egészségszűréseket bárkinek érdemes elvégeztetnie, van azonban néhány olyan rizikófaktor, amely feltétlenül szükségessé teszi az UH-os nyomonkövetést.

  • Ha előfordult már emlődaganat a családban, 30-35 felett évi egy vizsgálat idejében feltárhat egy kóros folyamatot, vagy éppen megnyugtathat.
  • Magas vérnyomás betegség esetén fontos a rendszeres nyaki UH.
  • Ízületi UH-vizsgálatot olyan jellegű baleset után érdemes végeztetni, amikor a röntgen vagy a CT nem mutat ki törést. Ezek a képalkotó eljárások ugyanis csak a csontokat tudják vizsgálni, a lágy részeket nem. Tehát egy esetleges szalagszakadás csak UH-gal mutatható ki. A szakadás korai felismerése esetén pedig lehetőség van a szükséges 6 hétig viselni a rögzítés, míg enélkül csupán 1 hétig van fent a rögzítőkötés.

Forrás: www.oxygenmedical.hu
Fotó:
dream designs - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja