SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Minden második mellrákműtét feleslegesnek bizonyul egy kutatás szerint

Családinet [cikkei] - 2014-03-25
Feleslegesnek bizonyult minden második mellrákműtét, amelyet a rákot megelőző állapot, a DCIS (in situ ductalis carcinoma) diagnózisa miatt végeznek el Nagy-Britanniában - állapította meg egy átfogó brit kutatás.
Minden második mellrákműtét feleslegesnek bizonyul egy kutatás szerint

Évente mintegy ötezer brit nőnél állapítanak meg az orvosok elváltozást a mellükben
 
A Glasgowban tartott Európai Mellrákkonferencián ismertetett kutatás azt vizsgálta, milyen kezelést kapnak azok a nők, akiknél DCIS-t diagnosztizáltak - adta hírül a The Daily Telegraph online kiadása.
    
A DCIS esetében a mell tejcsatornáiban azonosítanak rákos sejteket. Kezelés nélkül a páciensek felénél valószínűleg mellrák alakul ki. Nagy-Britanniában évente mintegy ötezer nőnél állapítják meg az elváltozást.
    
Melleltávolítás után a nők felénél állapították meg, hogy szükségtelen volt a műtét

A kutatók több mint nyolcezer esetet vizsgáltak meg, közülük körülbelül 2500 nőnek távolították el a mellét. Megállapították, hogy az esetek 49 százalékában a műtét vagy felesleges volt, vagy azért hajtották végre, mert a megelőző operáció sikertelen volt.
    

A tanulmány szerint az orvosok gyakran rosszul becsülik fel a betegség kiterjedtségét, ez pedig azt jelenti, hogy olyanoknak is eltávolítják a mellét, akinek nem kellett volna, miközben kisebb beavatkozást végeznek másoknál, akiken a nagy műtét segített volna.
 
A nők ezreit kezelik tévesen
   
A kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy óriásiak a különbségek az egyes kórházak között, ezért nők ezreit  kezelik tévesen.

http://www.telegraph.co.uk/women/womens-health/10712653/Half-of-women-have-needless-operations-for-early-breast-cancer.html

Forrás: MTI
Fotó:
marin - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja