SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így gyarapodik az újszülött súlya

Családinet [cikkei] - 2014-06-03
Sok édesanya aggódva figyeli csecsemőjének súlyváltozásait. Többször felvetődik bennük a kérdés, hogy vajon megfelelő mértékben nő-e a kicsi súlya? A következőkben bemutatunk egy átlagos gyarapodási ütemet, amely jó támpont lehet minden új szülőnek.
Így gyarapodik az újszülött súlya

A csecsemők súlya alapvetően két dologtól függ. Az egyik a születési súly, a másik pedig az azon felüli gyarapodás. Ahogy a születési súly is eltér egyénenként, úgy a baba hízásakor sem beszélhetünk mindenkire érvényes számokról. Arra viszont lehetőségünk van, hogy az átlagos értékeket alapul véve meghatározzuk az „ideális” gyarapodás mértékét.

Az újszülött átlagosan 3000-3500 grammal jön a világra. Ám súlya a kezdeti néhány hétben ennél kevesebb is lehet. Többnyire a csökkenés mértéke 10%, amely abból ered, hogy a gyermek teste tartalmaz még olyan többlet folyadékokat, amelyekre a születés után nincs szüksége. Körülbelül 2 hét eltelte után megindul a csecsemő súlyának növekedése.

A kezdeti csökkenést követően − az első hónap végére − megközelítőleg 400 grammal gyarapszik a baba súlya. A következő hónapokban, egészen fél éves koráig várhatóan 600 gramm/hó a hízás mértéke. Innentől kezdve kissé lelassul a fejlődés. Ám ez természetes, aggodalomra nincs ok! Fél év elteltével egészen a baba egy éves koráig, kb. 500 grammot hízik havonta.

Ha az értékek nem is egyeznek meg minden csecsemő esetében, az viszont általános, hogy megfelelő táplálás mellett a gyermek fél éves korára megkétszerezi a születési súlyát, egy éves korára pedig megháromszorozza azt.
 

Forrás: http://csecsemo-fejlodese.hu/csecsemo/csecsemo-sulygyarapodasa
Kép: Wikimedia commons

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja