SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vesetranszplantáció - első helyen Európában a Semmelweis Egyetem

Családinet [cikkei] - 2015-01-15
A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján végezték 2014-ben a legtöbb veseátültetést az Eurotransplant adatai szerint. A nyolc európai tagország transzplantációs centrumait összehasonlítva a Semmelweis Egyetem klinikája az élvonalban végzett a hasi szervek területén: 236 veseátültetéssel az első, a 75 májtranszplantációval az ötödik lett a magyar klinika.
Vesetranszplantáció - első helyen Európában a Semmelweis Egyetem

A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája 76 európai vesetranszplantációs centrum közül lett az első, maga mögött hagyva ezzel a régi történelmi hagyományokkal rendelkező, nagy európai és német központokat.

A májtranszplantáció területén is eredményes év volt a 2014-es: 49 európai intézmény közül Budapesten végezték az ötödik legtöbb májátültetést. Ezzel a kiemelkedő eredménnyel ünnepli az első sikeres hazai májtranszplantáció húsz éves évfordulóját a klinika.

A Transzplantációs és Sebészeti Klinikán soha annyi vese- és májátültetést nem végeztek, mint tavaly, döntően az év második felévben. A kettős rekord a klinika igazgatója, dr. Máthé Zoltán szerint a német mintájú munkaszervezésnek, a kitűnő csapatmunkának és a kollégák rendkívüli erőfeszítésének köszönhető.

A magas szintű szaktudás mellett a stratégiai és szemléletbeli változások is eredményre vezettek, ami a szervátültetés számának ugrásszerű növekedéséből is látszik: míg 2013-ban 241, tavaly már 319 transzplantációt végeztek a klinikán.

Magyarország 2013-ban vált az Eurotransplant teljes jogú tagjává, így külföldről is kaphatnak szerveket a hazai betegek. A tagsággal a nemzetközi standardok használata is kötelezővé vált. Dr. Máthé Zoltán klinikaigazgató célja az Eurotransplant keretében is az, hogy a hazai donorokból származó szervekkel minél több betegen itthon tudjanak segíteni.

Forrás és fotó: Semmelweis Egyetem

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja